MONDO SEĆANJE

Osam godina od poraza Srbije na "Maksimiru": I danas smo ljuti na Mihajlovića i najčudniji sastav u istoriji "orlova"!

Autor Nebojša Šatara

Mihajlović se uoči meča kladio sa novinarima da neće pogoditi sastav. I niko nije pogodio, nažalost...

Izvor: MN PRESS - ARHIVA

Na dan kada se fudbaleri Srbije okupljaju u Staroj Pazovi i počinju ispočetka sa Draganom Stojkovićem, sećamo se jednog od bolnijih poraza "orlova" u 21. veku, ako ne i najbolnijeg...

Pre tačno osam godina Srbija se obrukala na "Maksimiru" protiv Hrvatske. Istina, rezultatski to i nije bio naročito visok poraz - izgubili smo 2:0 - ali, dobro je poznato šta nose utakmice sa komšijama i zbog čega i dalje "peče" što smo na tom meču bili nedostojan rival.

Srbija je pred utakmicu na "Maksimiru" imala tek četiri boda iz četiri meča, pošto smo pod palicom Siniše Mihajlovića počeli remijem protiv Škotske (0:0), a onda smo "razvalili" Velšane (6:1).

Nije se nažalost nastavilo u istom stilu pošto nam je Belgija ubrzo očitala lekciju (3:0), kada nas je "ubio" Kevin de Brujne, da bi mnogo šokantniji poraz naša selekcija doživela od Makedonije u Skoplju, protiv autsajdera grupe (1:0).

Bila je to utakmica u kojoj je recimo Filip Đuričić igrao špica, a u nastavku ga menjao Dejan Lekić, dok su Makedonci došli do pobede iz penala za koji je crveni karton dobio Nenad Tomović.

SVAĐE UOČI MEČA SA HRVATIMA

Kolarov, Ivanović i Mihajlović.
Izvor: MN PRESS

Uspeli smo samopouzdanje da makar malo podignemo pobedama u prijateljskim mečevima protiv Čilea (3:1) i Kipra (3:1), ali i dalje nije vladala naročito pozitivna atmosfera oko reprezentacije pošto je Siniša Mihajlović insistirao da istera "svoje".

Tako je došlo do svađe sa Nemanjom Matićem, koji nije igrao kod njega, dobro je poznat i sukob sa Ademom Ljajićem zbog himne, a pomalo se zaboravilo da je Mihajlović biio u svađi i sa Branislavom Ivanovićem i Aleksandrom Kolarovim, koje je želeo da "disciplinuje" kao možda i naše najkvalitetnije igrače u tom trenutku.

Tako je recimo Ivanović sa klupe počeo meč protiv Makedonije, dok je Kolarov bio primoran da promeni dres sa brojem 11 (koji je nosio Mihajlović), pa je tako nosio "trojku".

"Ne mogu nikako dva igrača da budu kriva za poraz, a selektor je direktno okrivio mene i Baneta. Na konferencije nisam dolazio, jer mi je tako rečeno! Ko i zašto brani igračima da dođu na konferenciju za medije?!", rekao je razočarani Kolarov.

ČIK POGODITE SASTAV...

Siniša Mihajlović pred Hrvatsku.
Izvor: MN PRESS

Kako uopšte spremiti meč godine u takvim uslovima?

Nedeljama uoči utakmice na "Maksimiru" trajale su pesimistične prognoze javnosti i to su definitivno osećali igrači i selektor, a koji su naravno bili pod velikim pritiskom pošto je trebalo igrati pred hrvatskom publikom, prvi put posle deceniju i po.

Sećao se Mihajlović tog perioda iz igračkih dana, pokušavao je da smiri tenziju, ali je naravno postojao strah od incidenta, što je u jednom trenutku postalo glavna tema u odnosu na fudbal.

S obzirom na to da je "Miha" na svakoj utakmici reprezentacije spremao iznenađenje, bilo je pitanje šta će se desiti u Zagrebu. Tražio je od novinara da pogađaju sastav, a kako niko nije uspeo u tome - šeretski se nasmejao, kao da je već dobio utakmicu.

"Svi ste pogodili jednu stvar, a to je selektor. Tim nije pogodio niko! Niste bili ni blizu", rekao je Mihajlović novinarima na "Maksimiru" pošto je prethodno obećao večeru onome ko pogodi.

Nažalost, to je bio samo uvod u propast.

NAJČUDNIJI SASTAV U ISTORIJI

Pred start meča Hrvatska - Srbija.
Izvor: MN PRESS - ARHIVA

U želji da iznenadi rivala - Siniša Mihajlović iznenadio je i svoje fudbalere. Kada je na sat vremena pred utakmicu na "Maksimiru" stigla potvrda o 11 igrača koji će početi utakmicu, mnogi su počeli da trljaju oči u neverici kakvu je odluku izabrao legendarni srpski fudbaler.

Odlučio se "Miha" da izabere tim koji nikada nije igrao zajedno, a ispostavilo se da nikada više (srećom) nismo istrčali sa istih 11.

Na golu je bio neočekivano Željko Brkić, dok je odbrana pretrpela najmanje promena - Nastasić i Subotić su bili štoperi, dok su bekove u formaciji 4-2-3-1 igrali Branislav Ivanović i Aleksandar Kolarov sa kojima je palo pomirenje.

Kao par centralnih veznig zaigrali su Ivan Radovanović i Aleksandar Ignjovski, ispred njih je bio Filip Đuričić, desno Zoran Tošić, a pravo niotkuda levo Alen Stevanović.

U napadu je "devetku" nosio Marko Šćepović.

U nastavku su još zaigrali Dušan Tadić, Radosav Petrović i Filip Đorđević, dok su meč sa klupe ispratili Vladimir Stojković, Branimir Aleksić, Slobodan Rajković, Dušan Basta, Antonio Rukavina, Ljubomir Fejsa, Luka Milivojević, Nenad Krstičić i Nikola Đurđić.

POČELI SMO DOBRO, A ONDA...

Subotić i Ivanović posle meča na "Maksimiru".
Izvor: MN Press/arhiva

O utakmici u Zagrebu ne bi trebalo trošiti previše reči, da se ne otvaraju "stare rane". U prvih dvadesetak minuta je to izgledalo sasvim solidno, valjda zbog iznenađenja kom se Hrvati nisu nadali, a i kojima su se noge "zavezale" zbog pritiska s tribina, međutim...

Aleksandar Kolarov je dodao neoprezno loptu Ivanu Rakitiću, a Ivica Olić je očas posla spremio priliku za Marija Mandžukića i Hrvatska je vodila od 23. minuta.

Radovao se Igor Štimac, probudio je hrvatske navijače, koji su i na odvratan način vređali naše fudbalere u toku meča, skandirali najružnije stvari, međutim to nije bio dovoljan motiv "orlovima" da se pokažu u boljem svetlu.

Već do poluvremena je Olić duplrao prednost "vatrenih", posle slobodnog udarca Darija Srne, pa su izveštaji kolega iz Hrvatske pre svega ismevali našu "skupocenu odbranu".

Imala je Srbija i po koju šansu do kraja, ali nismo se ni upisali na "Maksimiru".

NIJE PROBLEM PORAZ, NEGO ONO POSLE

Siniša Mihajlović posle Hrvatska - Srbija.
Izvor: MN PRESS - ARHIVA

I sve bismo lakše progutali da je Siniša Mihajlović posle utakmice otvoreno rekao da je napravio grešku i da je trebalo da izvede drugačiji tim, međutim...

"Posle utakmice svi se razumemo u fudbal. To je normalno. Kako smo pripremili utakmicu i njih 11 koji su izašli na teren ne bih ništa menjao. To ne znaši da nisam pogrešio. Po svemu što smo radili mislim da je to za ovu utakmicu bilo najbolje", rekao je srpski selektor.

Očigledno je bilo da je Mihajlović "privatizovao" utakmicu protiv Hrvatske i želeo je nešto svoje da istera na videlo, pa kao da je više bio okupiran time da iznenadi sve novinare, nego da izabere tim koji će biti sposoban da pobedi u Zagrebu. Tek posle toga se atmosfera u ekipi pokvarila, Mihajlović se sve više ljutio na novinare, a epilog je - nismo se plasirali na Mundijal.

Bilo je i dobrih stvari za vreme Mihajlovićevog mandata, ali je istina da se njegov period na klupi reprezentacije romantizuje prosto jer je i inače premalo pozitivnih primera oko "orlova".

Nažalost, meč sa Hrvatskom u Zagrebu nije jedan od njih.

(mondo)