KAKVA PRIČA!

Lesterova bajka plaši fudbalsku elitu: Dali im zvezde tima, uzeli 260.000.000, osvajaju trofeje i hoće u Ligu šampiona!

Autor Nebojša Šatara

Njihova priča u prethodnih pet godina je neverovatna, a oni nastavljaju da uprkos svim preprekama oduševljavaju navijače kojima je dosadila hegemonija najbogatijih klubova.

Izvor: Tanjug/AP POOL/Kirsty Wigglesworth

Lester siti je u subotu ostvario istorijski uspeh - po prvi put posle 140 godina uspeli su da osvoje FA kup.

Najstarije i najmasovnije klupsko fudbalsko takmičenje na svetu osvojili su posle blizu vek i po pokušavanja i time nastavili da pokazuju da su trn u oku najbogatijih klubova Engleske!

Ekipa Brendana Rodžersa je u finalu golom Jurija Tilemansa slavila 1:0 protiv Čelsija, finaliste Lige šampiona i tima koji je ove sezone potrošio gotovo 250.000.000 evra!

I sve to uspevaju uprkos prodaji najboljih i najvažnijih igrača u prethodnih pet godina. Tako su od 2016. uspeli da "kompletiraju" trofeje u Premijer ligi i FA kupu, a ujedno su i samo jedan od pet engleskih klubova koji je u 21. veku uz pomenute trofeje, osvojio i Liga kup.

Osim Lestera, to su uspeli još samo dva Mančestera, Čelsi i Liverpul, a zanimljivo je kakav posao su "lisice" prethodnih godina obavljale na tržištu transfera.

Izvor: Matt Childs/Pool Reuters

Osim što su potpuno pogodili dovođenjem Rodžersa na mesto menadžera, Lester je tokom prethodnih pet letnjih prelaznih rokova, čak četiri puta prodavao svoje najbolje igrače!

Posle osvajanja Premijer lige 2016. iz kluba je otišao Ngolo Kante u Čelsi, Rijad Marez je 2018. potpisao za Mančester siti, dok je 2019. usledio odlazak Harija Megvajera u Mančester junajted.

Na kraju, i Ben Čilvel je stigao u Čelsi 2020. godine, ali Lester je uprkos tome nastavio da beleži odlične rezultate. Prošle sezone im je zamalo izmakla Liga šampiona, u finišu ove sezone se bore da to ipak ostvare, a od prodaje pomenute četvorice igrača, Lester je zaradi 260.000.000 evra!

Oni su pravi trn u oku "velike šestorke" engleskog fudbala, klub koji je uspeo da dve sezone zaredom razbija tu hegemoniju u Premijer ligi.

Ukoliko se plasiraju i u Ligu šampiona, na najbolji način pokazaće najbogatijim klubovima Evrope šta zapravo misle o njihovoj ideju o takozvanoj Superligi...

(MONDO)

Tagovi