Forsiranje?

Zvezda i Partizan ne vjeruju mladima - brojke kažu da su na dnu: Kad se napada titula, ''bonusi'' igraju jer tako mora!

Autor Bojan Jakovljević

Crveno-bijeli su druga najiskusnija ekipa u ligi, dok je Partizan na toj tabeli na petoj poziciji. Ni u jednom timu mladi nemaju ogromnu minutažu.

Izvor: MN PRESS

Iako smo ove sezone vidjeli sjajne nastupe Nikole Terzića u Partizanu i Strahinje Erakovića u Crvenoj zvezdi, dok su na momente blistali Nemanja Jović kod crno-bijelih i Petar Stanić kod crveno-bijelih, statistika kaže da se mladim fudbalerima baš i ne vjeruje.

Dva najbolja kluba u Srbiji nalaze se među ekipama sa najvećom prosječnom starošću u Superligi Srbije!

Teško je izvući prave prosjeke u ovom dijelu sezone, jer su neke ekipe odigrale 10, a neke tek osam mečeva, ali CIES Fudbalska opservatorija je do detalja izračunala kakva je situacija sa mladim fudbalerima i njihovim minutima u Superligi.

Na samom začelju liste nalazi se Kolubara. Tim iz Lazarevca najviše vjeruje u iskustvo, pa sa prosjekom godina od 28,75 osvaja titulu najstarijeg tima u elitnom rangu srpskog fudbala.

Odmah iza njih je Crvena zvezda, sa prosjekom godina 28,44! Samo 6,3% dosadašnjih minuta u Superligi za crveno-bijele odigrali su ''bonus'' igrači, odnosno fudbaleri mlađi od 21 godine! Iako su Eraković, Stanić i Lazetić pokazali da se na njih može računati, još nemaju veliku ulogu u klubu.

Na to je sigurno uticalo i što su početkom sezone klub napustili Željko Gavrić i Nikola Krstović, koji su takođe spadali u kategoriju ''bonusa''.

Slijede lučanska Mladost (27,61) i niški Radnički (27,53), pa Partizan.

Ekipa Aleksandra Stanojevića je u prvih osam utakmica srpskog prvenstva bila prosječno stara 27,28 godina, ali su kod crno-bijelih minuti dodijeljeni mladim fudbalerima nešto veći nego kod najvećeg rivala. Zbog mladog golmana Popovića koji se sigurnim odbranama ustalio među stativama, a zatim i zbog Jovića i Terzića koji je impresionirao kad god je dobio šansu, kod Partizana su 10,8% odsto vremena na terenu proveli fudbaleri mlađi od 21 godine.

Ti procenti su daleko od najboljih, ali treba uzeti u obzir da Partizan na početku sezone igra u odličnoj formi i zauzima lidersku poziciji na tabeli. U takvim okolnostima očekivano je da ne bude uvijek prilike za mlade fudbalere.

Što se tiče timova koji najviše minuta na terenu daju mladima - prednjače Čukarički (27,7%), Metalac (22,3%), Radnički iz Kragujevca (21,7%) i Vojvodina (21,2%). Naravno, nisu svi od ovih timova i u vrhu kada se gleda prosječna starost ekipe.

U toj kategoriji prednjači Metalac, koji je tokom prvih osam kola sezone prosječno ''star'' 22,48 godina! Prati ih Čukarički sa 23,30, dok je u samom vrhu i subotički Spartak koji je odigrao deset mečeva i do sada bio star u prosjeku 23,79 godina.