LUIS KOMPANIS

Barselona se seli sa "Kamp Nou" stadiona: Ovo će biti dom Katalonaca naredne sezone (FOTO)

Autor Bojan Jakovljević

Stadion kapaciteta od oko 60.000 gledalaca bio je domaćin ceremonija otvaranja i zatvaranja Olimpijskih igara 1992. godine.

Izvor: Shutterstock

Barselona će sezonu 2023/24. igrati van svog "Kamp Nou" stadiona, budući da će klub uskoro početi sa potpunim renoviranjem najvećeg fudbalskog zdanja u Evropi.

Klub je saopštio da će "blaugrana" svoje utakmice igrati na stadionu "Luis Kompanis", nekadašnjem "Monžuiku", na kojem je do 2009. godine nastupao gradski rival Espanjol.

Stadion, koji je 2001. preimenovan i od tada nosi ime nekadašnjeg predsjednika Katalonije, u vlasništvu je lokalnih vlasti. Ima kapacitet od oko 60.000 gledalaca, a bio je domaćin ceremonija otvaranja i zatvaranja Olimpijskih igara 1992. godine.

Klub je saopštio da će dugo odgađani projekat preuređenja i modernizacije "Kamp Noua", koji trenutno prima 99.000 gledalaca, započeti ove godine nakon što je dobio dozvolu grada.

Završetak radova na stadionu planiran je tokom sezone 2025/26.

Pogledajte kako izgleda "Luis Kompanis"...

Španski klub želi povećati kapacitet stadiona na 110.000 mjesta, a istovremeno renovirati njegovu okolinu, koja uključuje paviljon za druge sportove kluba, muzej i trgovine.

Za projekat je planirano 1,5 milijardi evra ulaganja.

(MONDO/Anadolija)