OČEKIVANO?

Procurilo - zna se ko večeras osvaja "Zlatnu loptu": Vlahović i Ronaldo u Parizu, Mesi nije ni nominovan!

Autor Nebojša Šatara

Večeras ćemo saznati ko je najbolji fudbaler na svijetu, a čini se da će pobjeda biti najubjedljivija ikada.

Izvor: Profimedia

Večeras od 20.30 saznaćemo ko je dobitnik Zlatne lopte za 2022. godinu koja se dodjeljuje po nešto drugačijim pravilima, a kako tvrde dobro obaviješteni španski mediji - već je "procurilo" ko je osvajač. Nezvanično, Karim Benzema trebalo bi da podigne najveće individualno priznanje koje jedan fudbaler može da dobije, a sve pošto je nosio Real Madrid do titule u Španiji i novog pehara u Ligi šampiona.

Benzema će tako sa 34 godine prvi put podići "Zlatnu loptu" i naslijediti tako rekordera Lionela Mesija koji čak nije ni u konkurenciji u večerašnjem izboru, dok njegov "arhineprijatelj" Kristijano Ronaldo jeste, a postoje najave i da će se pojaviti u Parizu kako bi odao počast nekadašnjem saigraču iz Reala.

"Marka" tvrdi da je Benzema ostvario najubjedljiviju pobedu u istoriji izbora za "Zlatnu loptu", a zna se i ko mu je bio najveća konkurencija. Prema navodima medija, najviše glasova pored njega dobili su Kilijan Mbape, Sadio Mane, Robert Levandovski, Mohamed Salah i Vinisijus Žunior, s tim da se od izvora do izvora razlikuje raspored. Na pojedinim mjestima je Mane na drugom mjestu, spominje se i Mbape, pa čak i Vinisijus...

Nezvanično, Tibo Kurtoa će osvojiti nagradu "Lav Jašin" za najboljeg golmana svijeta, dok će Pedriju iz Barselone pripasti nagrada za najboljeg mladog igrača planete.

U konkurenciji za "Zlatnu loptu" je 30 fudbalera, a među njima je i srpski napadač Dušan Vlahović.

"Frans fudbal" je inače od ove godine promijenio pravila za "Zlatnu loptu" tako da se sada ocjenjuje sezona po sezona, a ne čitava kalendarska godina. Takođe, ranije su novinari iz svih FIFA članica mogli da glasaju, sada je to promijenjeno na 100 najboljih, dok je napravljena i razlika u kriterijumu - više nisu najvažniji trofeji nego partije igrača.

Čak i da se to nije mijenjalo, teško da bi Karim Benzema imao konkurenciju - prošle sezone je u pohodu Real Madrida na titulu u Španiji i na Ligu šampiona učestvovao sa 44 gola i 15 asistencija.

(MONDO)

Tagovi