Fudbal

"Za 15-20 godina JEDNA AFRIČKA EKIPA osvaja Mundijal!" Selektor Maroka puca od optimizma: CIJELI KONTINENT ima ovu DNK!

Autor Dragan Šutvić

Valid Regragui uvjeren je da će neka afrička reprezentacija u godinama ispred nas osvojiti trofej namijenjen svjetskom prvaku.

Izvor: EPA/Georgi Licovski

Reprezentacija Maroka bila je hit nedavno završenog Mundijala u Kataru.

"Lavovi Atlasa", koji su neposredno pred start prvenstva dobili novog selektora umjesto Vahida Halilhodžića koji je bio u sukobu sa prvom zvijezdom ekipe Hakimom Ziješom, senzacionalno su stigli do polufinala eliminisavši u nokaut fazi Španiju i Portugal.

Tako je Maroko postao prva afrička selekcija ikad koja se plasirala među četiri najbolje ekipe na jednom prvenstvu svijeta, a do kraja takmičenja nije uspjela da priredi novu senzaciju i osvoji jednu od medalja - u polufinalu je upisan poraz u duelu sa Francuskom, dok je u borbi za treće mjesto uspješnija bila Hrvatska.

Marokanci su sjajnim nastupima na Mundijalu u Kataru dali primjer i motivaciju ostalim afričkim selekcijama na naredim prvenstvima, a selektor Valid Regragui uvjeren je da će za 15 do 20 godina jedna reprezentacija sa ovog kontinenta podići "Zlatnu boginju"!

Počev od narednog prvenstva svijeta koje je zakazano za 2026. godinu u SAD, Meksiku i Kanadi, za trofej će se boriti čak 48 reprezentacija.

Africi će pripasti devet mjesta, a u izjavi za afrički list Monitor Regragui ističe da upravo u povećanju broja predstavnika leži njegov optimizam.

"Sa devet učesnika još više ćemo naučiti. U 15-20 godina siguran sam da će jedna afrička reprezentacija osvojiti Svjetsko prvenstvo jer ćemo steći dovoljno znanja i iskustva. Imamo priliku da se otarasimo prošlosti. Moramo to da koristimo, uz naporan rad i želju. Ova DNK ne postoji samo kod Marokanaca, već na cijelom kontinentu", istakao je komandant Marokanaca, koji dodaje da bi idealna nadogradnja na uspjeh u Kataru buli osvajanje afričkog Kupa nacija, koji se održava naredne godine.

"Rekao sam i igračima u svlačionici, ako hoće da ostanu upisani u istoriji, moraju da osvoje afrički Kup nacija. Potrebno je da dominiramo kontinentom", kategoričan je Regragui.

Maroko je, inače, samo jednom kroz istoriju bio šampion Afrike i to 1976. godine, kada je u finalu savladao Gvineju.

Posljednji put jedna generacija marokanskih fudbalera je u finalu kontinentalnog prvenstva igrala 2004. godine, kada je u Tunisu rezultatom 2:1 poražena od domaćina.

Pratite sve sportske vijesti na jednom mjestu, budite dio Mondo sportske zajednice na Viberu!

(mondo.ba)