Fudbal

HTIO SAM DA OSTANEM DUŽE U ZVEZDI, ALI… Joveljić za MONDO o MLS-u i nagradama: Daću sve da "otjeram" Ćićarita na klupu!

Autor Goran Arbutina

"Otišao sam u Frankfurt potpuno nezreo", prisjetio se Dejan Joveljić koji je govorio i o austrijskoj i njemačkoj Bundesligi, golovima za Los anđeles Galaksi, rivalstvu sa Ćićaritom…

Izvor: MN PRESS/MONDO/Stefan Stojanović/EPA/Armando Babani/Profimedia

Protekla godina bila je uspješna za brojne srpske fudbalere koji igraju u inostranstvu, a jedan od onih koji se zaista mogu da budu zadovoljni 2022. je napadač Los Anđeles Galaksija, Dejan Joveljić.

Nekadašnji fudbaler Crvene zvezde igrao je odlično u dresu Galaksija, tresao mreže, obarao rekorde i osvajao nagrade, pa čak i one koje nemaju veze sa ovim sportom.

Poznato je da je šah Joveljićeva druga ljubav, a koliko je posvećen ovoj igri govori i to da je na samom izmaku 2022. sa svojom ekipom osvojio turnir "Trofej Beograda", na kojem su učestvovali brojni velemajstori, međunarodni majstori i FIDE majstori.

Bio je to pomalo neobičan, ali lijep povod za razgovor sa Joveljićem o vrlo uspješnoj protekloj godini.

"Osjećaj je nevjerovatan, pogotovo što je timski uspjeh. Jako mi je drago što sam sa mojom ekipom ŠK Požega osvojio ovaj turnir u jakoj konkurenciji od 32 ekipe. Šah mi mnogo znači, to je moj izduvni ventil nakon napornih treninga i utakmica", počeo je razgovor za MONDO Joveljić, koji gdje god da ide nosi šahovsku tablu i figure.

"U autu je uvijek spreman šah, tako da ako neko želi da igra mora da je odmah spremno".

Prije šahovskog trofeja “pokupio” je još jednu izuzetno značajnu nagradu – proglašen je za najboljeg igrača LA Galaksija za prošlu sezonu.

"Mislim da je najveći mogući trofej kada vas navijači izaberu kao najboljeg igrača ekipe, pogotovo ako ste stranac. Stvarno sam zahvalan na tome i trudiću se da ih dugo jos ispunjavam srećom mojim golovima i dobrim igrama".

Joveljić je prošle godine briljirao u dresu Los Anđelesa, a iako je većinom ulazio s klupe upisao je čak 16 golova na 39 utakmica.

Malo ko je očekivao ovakvu eksploziju, a može se i reći malo ko je očekivao da će vidjeti Joveljića sa 23 godine u američkoj MLS ligi.

Međutim, kod momka rođenog u Bijeljini, sve u karijeri išlo je "ubrzano". Sa 12 godina preselio je u Beograd kako bi se u potpunosti posvetio fudbalu, sa 19 godina bio je već u prvom timu Crvene zvezde i igrao Ligu šampiona protiv Nejmara, Hamšika…

Izvor: MN PRESS

"Zahvaljujem se ovom prilikom treneru Milojeviću na šansi, gurnuo me u vatru sa nepunih 19 godina”, počeo je Joveljić priču o periodu u Crvenoj zvezdi, ali i vrlo brzo završio.

"Iskreno, mislio sam da ću se duže zadržati u Crvenoj zvezdi i stasati kao čovjek i igrač, ali izgleda drugačije je moralo biti”, zaustavio se mladi napadač koji je u crveno-bijelom dresu postigao 14 golova na 28 mečeva.

“Otišao sam u Frankfurt totalno nezreo u fizičkom smislu. Razlika između srpskog fudbala i njemačkog je nevjerovatna. Žao mi je što nisam ostao duže u Zvezdi, to mi je bila želja", ponovio je on.

Njegov san još dok je bio u Crvenoj zvezdi bio je da zaigra u Bundesligi i on mu se ostvario u ljeto 2019. kada je u transferu vrijednom četiri miliona evra prešao u Ajntraht Frankfurt.

U ekipi u kojoj su bili Mijat Gaćinović i Filip Kostić, Joveljić je viđen kao nasljednik još jednog svog "zemljaka", Luke Jovića, međutim nije sve ispalo kako se nadao.

Iako je na svom debiju za njemačku ekipu postigao gol u porazu 5:1 od Jang Bojsa u prijateljskom meču, samo još jednom je tresao mrežu, bilo je to protiv estonske Flore u kvalifikacijama za Ligu Evrope.

"Odigrao sam 10 utakmica sa Evropom i kupom. Na debitanskoj utakmici sam postigao gol u Evropi i osjećaj je bio nevjerovatan. Nakon toga smo imali utakmice i u Bundesligi, na početku sam dobijao šansu, ali poslije ne više. Jednostavno nisam bio spreman za taj nivo".

Izgubili smo veliko trenersko ime!

U svojoj karijeri i svom životu Dejan Joveljić se i dalje drži savjeta "Samo strpljivo" koji mu je dao nekadašnji trener Crvene zvezde Milan Kosanović, koji je 2021. godine preminuo od posljedica korone.

“To je suština, ne samo u fudbalu nego u životu. Ne treba srljati nego biti strpljiv, napraviti plan u koji moraš čvrsto da vjeruješ i držiš se toga. Poteškoća i padova će biti, ali na kraju se sve isplati. Žao mi je što nas je veliko trenersko ime napustilo", poručio je Joveljić.

Poslije samo jedne polusezone Ajntraht ga je poslao na pozajmicu u Anderleht, a narednu sezonu proveo je u austrijskom Volfsbergeru gdje se ponovo razigrao i stigao do učinka do 20 golova.

"Naravno, želio sam da igram jer kada ste mladi to je najbitnije. Nažalost, kada sam prešao u Anderleht počela je korona i nakon toga sam otišao u Volfsberger gdje sam proveo godinu dana. Bio je to pun pogodak. Austrijska liga je odlična za razvoj fudbalera. Igrao sam i Evropu, postizao golove u njoj, sjajan uspjeh i rado se prisjećam trenutaka u Volfsbergeru. Kada sam se vratio iz Austrije očekivao sam bolji status u Frankfurtu, ali nažalost trener i uprava su se promijenili i rekli su mi da mogu da tražim novi klub".

Joveljić se tako našao na raskrsnici i svojom odlukom da ode u SAD vjerovatno i iznenadio mnoge.

"Imao sam izbor Sent Etjen ili Los Anđeles i odlučio sam se za Los Anđeles iako je ponuda Sent Etjena bila mnogo veća. MLS je otvoreniji, pada više golova i samo sam zbog toga se odlučio da pređem", objasnio je Joveljić i dodao:

"Sjajan je osjećaj igrati i postizati golove, pa i biti u svlačionici koju su nekada koristili najbolji fudbaleri svijeta poput Ibrahimovića, Džerarda, Bekama, Robija Kina, Donovana…"

Izvor: Profimedia


Već prve sezone mladi srpski napadač uspio je da stane uz rame uz rame sa legendarnim Zlatanom Ibrahimovićem, kada je izjednačio njegov rekord postigavši po gol na šest uzastopnih utakmica Galaksija kod kuće. Malo je nedostajalo i da ga prestigne, ali je na sljedećoj upisao “samo” asistenciju, onda na narednoj postigao novi gol.

“Oborio sam dosta rekorda i ne želim da stanem, želja mi je da se spremim dobro i konačno da podignem trofej ove godine”.

LA Galaksi protekle sezone zaustavljen je u četvrtfinalu plej-ofa i to od gradskog rivala, Los Anđelesa, protiv kojeg će upravo početi narednu sezonu u MLS ligi.

"Očekujemo za početak plasman u plej-of, pa je onda sve moguće kao i prošle sezone samo da budemo zdravi", kaže Joveljić.

Neodlazak u Katar dodatna motivacija!

Odličnim igrama u Lose Anđelesu Joveljić se nametnuo proeklih mjeseci kao kandidat za odlazak na Mundijal u Katar, ali ipak nije dobio poziv selektora Srbije, Dragana Stojkovića Piksija.

“Imao sam odličnu sezonu kada se uporedi sa minutažom, poziv nisam dobio, ali nisam ga ni sa sigurnošću očekivao, jer sam znao da su tri sjajna napadača ispred mene. Nisam dobio poziv, ali upravo to je dodatna motivacija za još jači rad. Žao mi je Što nismo napravili veći uspjeh u Kataru jer smatram da možemo i zaslužujemo", rekao je Joveljić.

Do sada je Joveljić uglavnom bio "džoker" sa klupe, ali u narednoj sezoni planira da se ustali kao starter, iako ima strašnu konkurenciju u vidu iskusnog meksičkog internacionalca Ćićarita.

"Mislim da je ideja da se i dalje igra sa jednim špicem, to će biti Ćićarito ili ja. Daću sve od sebe da ja budem ta 'devetka'", ističe Joveljić i dodaje da ima odličan odnos sa svojom najvećom konkurencijom.

"Ćićarito je pravi profesionalac. Ima 35 godina, a svaki dan, svaki trening radi maksimalno. Zato je i igrao u takvim klubovima u karijeri. Nema tu neke zavisti, kada sam davao golove, njegove reakcije su bile sjajne i nadam se da će ih biti još".

Za LA Galaksi vezan je do decembra 2025. Da li će Joveljić ostati još pune dvije godine u Americi ili “požuriti” nazad u Evropu?

"Ne žurim da se vratim, želim ovdje još da se dokazujem, ali fudbal jd nepredvidiv - sve je moguće", zaključio je Joveljić razgovor za MONDO.