JOŠ JEDAN KORAK

Edin Terzić ima istorijsku šansu da "salataru" vrati u Dortmund: Ključ je da ne radimo ništa posebno u posebnoj nedjelji

Autor Bojan Jakovljević

Borusija Dortmund mogla bi da osvoji prvu titulu u Bundesligi nakon više od decenije "posta".

Izvor: Profimedia/dpa/dpa-Pool/Jan Woitas

U subotu od 15.30 na programu je posljednje, 34. kolo Bundeslige, gdje se za šampionsku titulu bore Borusija Dortmund i aktuelni šampion Bajern Minhen.

Samo 90 minuta dijeli tim Edina Terzića od osvajanja titule koju su posljednji put osvojili 2012. godine, a mladi stručnjak je pozvao sve na smirenost, rekavši da "je ključno ne raditi ništa posebno".

Dortmund, koji vodi na tabeli sa dva boda prednosti, može osvojiti prvu titulu, popularnu "salataru" u posljednjih 11 sezona pobjedom protiv Majnca kod kuće, bez obzira na rezultat drugoplasiranog Bajerna iz Minhena, koji će gostovati Kelnu. Ako Bavarci izgube ili remiziraju, titula će pripasti Borusiji bez obzira na ishod meča u Dortmundu.

Izvor: EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL

Dok grad Dortmund planira paradu za stotine hiljada ljudi u nedjelju, Terzić je pozvao svoju ekipu da nastavi raditi stvari "koje su ih dovele u situaciju koja je stvorila ovakvo oduševljenje".

"Teren je iste veličine kao prošle nedjelje, a lopta je isto tako okrugla", rekao je Terzić na konferenciji za novinare u Dortmundu uoči utakmice.

Ove nedjelje je ponovo postala viralna fotografija na kojoj je trener Borusije obmotan žuto-crnim šalom, kako stoji u masi na finalu Kupa Njemačke 2012. godine u Berlinu. Dortmund je pobijedio u toj utakmici rezultatom 5:2 protiv starih rivala iz Minhena, nakon što su te godine takođe osvojili titulu u ligi.

"Ključ je da ne radimo ništa posebno u posebnoj nedjelji", rekao je Terzić, odišući smirenošću koja je vjerovatno izmakla većini navijača Dortmunda ove sezone.

Dortmundova trka ka potencijalno devetoj tituli u Njemačkoj izgrađena je na sjajnoj drugoj polovini sezone, koja ih je podigla sa šestog na prvo mjesto, zatvarajući devet bodova zaostatka za vječitim osvajačima titule.

U 18 ligaških utakmica od zimske pauze, Dortmund je izgubio samo jednom, ispustivši samo devet od mogućih 54 boda.

Dortmund je očigledno bio najbolji tim u njemačkom fudbalu 2023. godine, dok se Bajern mučio i osvojio samo 34 boda u istom periodu. Međutim, loša forma u početku sezone - sa šest poraza u prvih 15 utakmica - održala je stvari izjednačenim na vrhu tabele.

Ulazeći u završnicu sezone, glavno pitanje nije bilo da li Dortmund ima kvalitet da osvoji titulu, već da li ima dovoljno živaca. Terzić je i te kako svjestan uloge koju su živci igrali u trci njegove ekipe ove sezone, gdje je Borusija često propuštala zlatne prilike.

Tri puta tokom ove sezone, Dortmund je zauzeo prvo mjesto na tabeli, da bi zatim ispustio bodove i omogućio Bajernu da se vrati na vrh.

Prvi put, Dortmund je putovao kod Bajerna u Minhen kao lider na tabeli, ali se srušio u prvom poluvremenu, primivši tri gola od ekipe koju je tada vodio Tomas Tuhel, da bi na kraju izgubili rezultatom 4:2.

Drugi put je bio možda najalarmantniji, jer je Dortmund ispustio vođstvo od 2:0 protiv Štutgarta, koji je igrao sa igračem manje, i završio utakmicu rezultatom 3:3, izgubivši prisebnost nakon što su stigle vijesti da Bajern igra neriješeno 1:1 protiv Hofenhajma, slabije rangirane ekipe.

Treći put, Dortmund je igrao neriješeno 1:1 protiv lokalnih rivala Bohuma, nakon što sudija Saša Štegeman nije dosudio očigledan penal nakon prekršaja nad Karimom Adejemijem.

I dok se Štegemann kasnije izvinjavao i u jednom trenutku razmišljao o policijskoj zaštiti zbog incidenta, Terzić je uspio da usmjeri pažnju svoje ekipe na trenutni zadatak.

"Nije u pitanju ništa posebno. Radi se o tome da blokiramo sve ostalo i fokusiramo se samo na utakmicu", rekao je Terzić u najavi odlučujuće utakmice.

Izvor: Jose Manuel Vidal/EFE

Bivši napadač Dortmunda Karl-Hajns Ridle, koji je osvojio dvije titule u Bundesligi i Ligu šampiona sa Borusijom, rekao je za AFP tokom telefonskog javljanja da Terzić govori ispravno.

"Treba da nastavite sa svojom uobičajenom rutinom i ne upuštate se previše u druge stvari", rekao je Ridle, objašnjavajući da "trenutak kada utakmica počne, sve to nestaje".

"Možete biti malo nervozni jer znate šta možete postići i šta možete izgubiti. Pritisak je na svakom igraču, ali dobar igrač treba da bude sposoban da se nosi s tim pritiskom", poručio je Ridle.

Domaćin je dobio podsticaj u srijedu, kada je defanzivac i kapiten Mats Humels produžio ugovor u Dortmundu još godinu dana.

Kao jedini trenutni član ekipe koji je osvojio titulu u ligi sa Dortmundom, iskustvo i smirenost ovog osvajača Svjetskog prvenstva iz 2014. godine, blokirajući sve negativnosti oko sebe, biće od ključnog značaja u subotu.