Fudbal

Evro-protivnik Borca našao zamjenu za kapitena: Bivši junior Šalkea novi član Austrije!

Autor Dragan Šutvić

Tabor "ljubičastih" pojačao je Tin Plavotić.

Izvor: PROMO/FK Austria Wien

Dan nakon što je Borac saznao da će u drugom kolu kvalifikacija za Konferencijsku ligu odmjeriti snage sa bečkom Austrijom, trofejni klub iz austrijske prestonice doveo je veliko pojačanje za narednu sezonu u fazi odbrane.

Naime, tabor "ljubičastih" pojačao je hrvatski internacionalac i nekadašnji junior Šalkea Tin Plavotić (1997.), koji na Đenerali Arenu dolazi iz Rida, koji je u sezoni iza nas zauzeo posljednje mjesto pa se seli u Cvajtu.

Prošle sezone je Plavotić, koji će za osam dana proslaviti 26. rođendan, u dresu ovog odigrao 29 mečeva u Bundesligi postigavši četiri gola, a trebalo bi da odmijeni kapitena Lukasa Mila, koji je napustio Austriju nakon dvije godine provedene u ovom klubu.

"Veoma sam srećan što ću imati priliku da igram u ovako velikom klubu što je Austrija. Želim da doprinesem timu u najvećoj mogućoj mjeri kako bi bili ostvareni svi takmičarski ciljevi. Očekivanja su velika, a kao neko ko je rođen u Beču, osjećam se kao kod kuće", istakao je Plavotić prilikom predstavljanja.

Plavotić je ponikao u Admiri iz čijeg omladinskog pogona je prešao u juniorski tim Šalkea. Nakon Njemačke, otisnuo se u Englesku, gdje je branio boje mladog tima Bristola, te Čeltenema i Barneta prije nego što se 2018. godine vratio u Austriju, u tabor Florisdorfera.

Hrvat je, inače, treći novajlija u taboru Austrije ovog ljeta. Prije njega, u klub su stigli krilni napadač Silva Kani, došavši iz Bnei Jehude, i lijevi bek Hakim Genuš, koji je u prošloj sezoni nastupao za Austriju Lustenau, protiv koje su Bečlije igrale baraž za plasman na evropsku scenu.

Za sada je lista igrača koji su napustili klub nešto duža, pa su na njoj, osim pomenutog kapitena Lukasa Mila, ofanzivni vezista Nikola Dovedan, koji je dogovorio saradnju sa novim njemačkim bundesligašem Hajdenhajmom, desni bek Georg Tajgl koji je još uvijek bez kluba, te lijevi i desni bek Doron Lajdner i Rajnhold Ranftl, kojima su istekle pozajmice pa se vraćaju u Olimpijakos, odnosno Šalke.

Uskoro bi mogao da im se pridruži i prvo ime kluba, napadač Haris Tabaković, koji je prošle sezone na 28 utakmica postigao 17 golova.

Pratite sve sportske vijesti na jednom mjestu, budite dio Mondo sportske zajednice na Viberu!

(mondo.ba)