Fudbal

Juventus traži od UEFA da bude izbačen iz Evrope!

Autor Haris Krhalić

Torinski klub na ovaj način želi da izbjegne oštrije kazne.

Izvor: Profimedia

Juventus je prošle sezone zauzeo tek sedmo mjesto u Seriji A nakon što mu je oduzeto deset bodova zbog nepravilnosti u transferima. Da nije bilo te kazne, Juventus bi se plasirao u Ligu šampiona sa treće pozicije, ali sada se mora zadovoljiti doigravanjem za Konferencijsku ligu.

Ipak, postavlja se pitanje hoće li se Juventus takmičiti u tom takmičenju. UEFA trenutno razmatra kaznu za Juventus zbog prethodnog kršenja finansijskog fer-pleja, a prema pisanju italijanskog lista Tuttosport, torinski klub je predložio da bude izbačen iz Konferencijske lige.

Čelni ljudi Juventusa žele postići dogovor sa UEFA-om kako bi izbjegli dalje i oštrije kazne. Klub nema ništa protiv odricanja od takmičenja u ovom evropskom kupu trećeg ranga. Takođe, Juventus bi se povukao i iz Superlige kako bi popravio odnose sa UEFA-om.

U slučaju da se ovaj scenario ostvari i da Juventus ne nastupi u Konferencijskoj ligi, Fiorentina bi zauzela njegovo mjesto. Fiorentina je završila na osmom mjestu u Seriji A. Klub iz Firence je poražen od Vest Hema u finalu posljednjeg izdanja Konferencijske lige.