Fudbal

Zaboravite na fudbal kakav znate: "Vengerovo pravilo" mijenja sve - ništa više neće biti isto

Fudbal će doživjeti ogromnu promenu ako bude usvojen prijedlog francuske legende.

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Više nema dileme, "Vengerovo" pravilo o ofsajdu uskoro bi moglo da zaživi i da napravi veliku promjenu u fudbalu. I ugledni "Ekonomist" najavljuje da bi predlog legendarnog menadžera Arsenala, Arsena Vengera, mogao da bude usvojen na sjednici nadležnog tijela Međunarodne fudbalske asoscijacije (FIFA) i potom zaista uveden u igru.

Na njegovu inicijativu, ofsajd bi mogao da bude dosuđen samo onda kada je napadač cijelim telom ispred defanzivca, a ne kada je na bilo koji način "u liniji sa njim". To znači da će ofsajdi poslije usvajanja ovog pravila biti očigledniji za gledaoce i da će ubuduće ne tako često odlučivati milimetri ili centrimetri, koje nekad nije lako utvrditi i vidjeti ni uz pomoć VAR-tehnologije.

Prema trenutnom pravilu, ofsajd je kada je napadač glavom, stopalom ili bilo kojim dijelom tela kojim može da postigne gol (dakle, osim rukom) bliži protivničkoj gol-liniji od predzadnjeg igrača tima koji se brani. Venger želi da to pravilo "relaksira" i njegov glas je značajniji od glasa bivšeg trenera, koji je svojevremeno vodio nepobjedivi Arsenal, jedinog premijerligaša koji je osvojio titulu bez poraza. Francuz, koji je devedesetih bio trener i Draganu Stojkoviću Piksiju u Nagoji, trenutno je šef tijela za globalni razvoj fudbala pod okriljem FIFA i u toj ulozi je smislio novi prijedlog ofsajda.

Prema tom prijedlogu, igrač će biti u ofsajdu samo kada je čitavim tijelom ispred zadnjeg defanzivca protivničkog tima. Uz to, Venger je tražio da pravila budu postavljena tako da i kada je mali dio tijela napadača ispred defanzivca, to neće biti ofsajd. Ideja Francuza i saradnika je da pravilo bude uvedeno od sljedeće sezone i da doprinese "ubrzanju" donošenja odluka, odnosno da VAR tehnologija više ne provarava "beskrajno" dugo ofsajde, što često potpuno parališe utakmicu i ubije ritam.

Naravno, i novi prijedlog ofsajda zahtijevaće dodatna objašnjenja, jer bi mogao da bude zloupotrebljen subjektivnim procjenama arbitra, koji bi obesmisli Vengerovu inicijativu da fudbal bude uprošćen, a ne komplikovan.

Izvor: Twitter/433

Đani Infantino, prvi čovjek FIFA, tražio je od saradnika za razvoj fudbala pravila koja će učiniti igru ofanzivnijom igrom.

"Vidimo da bi možda trebalo da razmislimo o novom pravilu, koji omogućuje malo više napada u fudbalu. Arsen Venger predstavio nam je kako bi to moglo da izgleda i u suštini biće dozvoljena situacija ako je napadač ispred defanzivca, predzadnjeg igrača odbrane, ali ipak u liniji sa njim jednim dijelom tijela kojim može da postigne gol. To da je napadaču malo više prostora i favorizuje napadački fudbal", rekao je Infantino 2021. godine.

U razgovoru sa britanskim medijima, Venger je objasnio pravilo koje je smislio.

"Nećete biti u ofsajdu ako ste bilo kojim delom tela kojim možete dati gol u liniji sa poslednjim defanzivcem, čak i ako su drugi dijelovi tijela napadača ispred. To će riješiti stvar i više nećete odlučivati o milimetrima, niti o dijelovima tijela napadača koji su ispred defanzivne linije", rekao je Venger.

Španska "Marka" objavila je da će sjednica nadležnog tijela za uvođenje novog pravila biti održana početkom 2024. godine.