Fudbal

Ovo što se desilo u grupi Srbije se ne pamti: Danci drugi zbog meča od prije sedam mjeseci!

Autor Dragan Šutvić

Prije sedam mjeseci Danska je pobijedila Sloveniju. Zato su sada drugi na tabeli!

Izvor: MN PRESS

Nevjerovatan rasplet desio se u grupi C Evropskog prvenstva gdje je poslije remija Danske i Srbije kao i neriješenog rezultata meča Slovenije i Engleske bilo samo sigurno da je Engleska sa pet bodova prva, a da je Srbija sa dva boda posljednja. Slovenija i Danska su imale po tri boda, gol razliku 2:2 i u međusobnom meču su odigrale neriješeno 1:1. Pa zašto je onda Danska druga i ide na Njemačku u nokaut fazi, a Slovenija je treća i igraće sa Španijom, Portugalom ili prvim iz grupe E gdje su Rumunija, Belgija, Slovačka i Ukrajina?

Odgovor na to je zato što je Danska u kvalifikacijama za Euro pobijedila Sloveniju, ali je put do tog odgovora jako, jako dug i komplikovan. Zapravo se ovdje desilo nešto što se nikada ranije nije desilo i morao je da se primijeni posljednji deveti kriterijum za razdvajanje timova kako bi se utvrdilo ko je drugi, a ko treći. 

Prvi kriterijum su međusobni mečevi, drugi gol razlika između timova sa istim brojem poena. Treći je najveći ukupan broj golova. Zatim se gleda ukupna gol razlika u svim mečevima grupe, pa veći broj golova ukupno u grupi. Zatim dolazi brojanje žutih i crvenih kartona, ali pošto su oba tima pokupila šest žutih kartona i tu su izjednačeni.

Na kraju se primijenio kriterijum pozicije u kvalifikacijama, a Danci su sa Slovencima igrali u istoj grupi i završili su kao drugi, dok su Slovenci bili treći. Zapravo su ove dvije reprezentacije i u kvalifikacionoj grupi imali isto bodova - 22. Međutim Danska je bila druga zbog boljeg međusobnog skora. U Sloveniji su ova dva tima odigrala 1:1, dok su Danci na svom terenu pobijedili 2:1!

Pratite sve sportske vijesti na jednom mjestu, budite dio Mondo sportske zajednice na Viberu!