Fudbal

20 godina od "finala" koje su svi zaboravili: Piksi odveo reprezentaciju na kraj svijeta, selektorov sin igrao 90 minuta

Autor Dragan Šutvić

Fudbalska reprezentacija Srbije i Crne Gore je na današnji dan prije dvije decenije igrala za trofej Kirin kupa.

Izvor: MN PRESS

Prije tačno 20 godina, 13. jula 2004. godine Srbija je igrala "finale" turnira za koji ste već sigurno zaboravili! Pred skoro 60.000 ljudi srpski tim je igrao sa Japanom u finalu "Kirin kupa", jednog od takmičenja koje je godinama okupljalo najrazličitije timove - od Verdera iz Bremena, Fejnorda, Njukasla i Botafoga kao klubova, preko azijskih reprezentacija Kine, Singapura i Tajlanda preko timova Sirije, Urugvaja, B tima Alžira, ali i Argentine, Njemačke, Škotske... 

Te 2004. godine sastav je bio sjledeći - igrali su Srbija i Crna Gora, Slovačka i Japan. Srbija i Crna Gora je došla sa predsjednikom saveza Draganom Stojkovićem Piksijem, živom legendom japanskog fudbala. On je samo tri godine prije toga završio igračku karijeru u Nagoji za koju je igrao sedam godina i kao prva superzvijezda koja je stigla u japanski fudbal imao je, a ima i dalje, status božanstva u zemlji izlazećeg sunca. 

Izvor: JIJI PRESS / AFP / Profimedia

Prvi meč se igrao u Fukuoki, gdje je tim igrao sa Slovačkom. Pred oko 10.000 gledalaca SCG je pobijedila 2:0 golovima Save Miloševića u 6. minutu i Nenada Jestrovića. Selektor Ilija Petković je na ovaj turnir poveo i svog sina Dušana, zbog koga je kasnije izbio skandal pred Svetsko prvenstvo 2006. godine, a on je bio starter na turniru u Japanu. Igrali su Dragoslav Jevrić, Milan Dudić, Dušan Petković, Đorđe Jokić, Aleksandar Panić i Bojan Neziri u odbrani, vezu su činili Dragan Mladenović, Saša Ilić i Miloš Marić, a u napadu su igrali Savo Milošević i Danko Lazović. U drugom poluvremenu su zaigrali Dragan Šarac, Nenad Jestrović, Bojan Zajić, Miloš Kolaković, Simon Vukčević i Jovan Markoski. 

"FINALE" I TRK ENDA IZA JEVRIĆA!

Izvor: KAZUHIRO NOGI / AFP / Profimedia

Pošto je u prvom meču turnira Japan savladao Slovačku 3:1, "plavi" su igrali zapravo neku vrstu finala sa Japancima za prvo mjesto! Na stadionu u Jokohami se skupilo skoro 60.000 ljudi, a gol Jasuhita Enda je riješio meč i donio Japanu sedmi trofej osvajača Kirin kupa. Imala je ekipa Srbije i Crne Gore priliku da dođe do pobede preko Lazovića i Miloševića koji su imali nekoliko šansi, ali nije savladan Kavaguči. 

I na ovom meču je bilo koloritnih imena u timu pa su meč poćeli Jevrić, Dudić, Petković, Šarac, Jokić, Mladenović, Ilić. Pantić, Marić, Milošević i Lazović, a ušli su Neziri, Vukčević, Markoski, Vukmir, Kolaković i Jestrović. 

"Zaslužili smo da pobijedimo na ovom turniru. Igrači su pokazali prave rezerve snage protiv vrlo jakih rivala. Svako je radio svoj posao i sada treba ovu formu da prenesemo na Kup Azije", rekao je selektor Japana Ziko poslije utakmice.

Pratite sve sportske vijesti na jednom mjestu, budite dio Mondo sportske zajednice na Viberu!