Fudbal

Oglasio se Komitet za suđenje FS BiH: I Zrinjski i Borac oštećeni za penal, gol Ćorluke neregularan zbog faula!

Autor Dragan Šutvić

Meč u Mostaru bio je "pod lupom".

Izvor: Ivica Mucić/hercegovina.in

Komitet za sudije i suđenje FS BiH održao je ovog utorka sjednicu na kojoj je analizirao dijeljenje pravde na mečevima šestog kola Premijer lige BiH u kojima su se sastali Zrinjski i Borac, odnosno Sloboda i Velež.

Na utakmici u Mostaru, glavni arbitar bio je Sarajlija Irfan Peljto, dok se u Tuzli na centru našao Sabrija Topalović iz Zenice, a Komitet za suđenje i sudije pri bh. Savezu ukazao je na greške arbitara i na jednoj i na drugoj utakmici.

Kad je riječ o derbiju u Mostaru, prema mišljenju ovog tijela, Borac je oštećen u dvije, a Zrinjski u jednoj situaciji.

Kako navode, Peljto i arbitri u VAR sobi (Luka Bilbija i Josip Čolić) nisu u 25. minutu dosudili penal za Borac nakon starta nad Srđanom Grahovcem, dok j gol desnog beka Zrinjskog Josipa Ćorluke postignut minut kasnije neregularan zbog prethodno načinjenog prekršaja nad štoperom Borca Jurihom Karolinom.

"25. min: u duelu unutar kaznenog prostora domaće ekipe, igrač br. 15 FK Borac jasno odigrava loptu, nakon čega igrač br. 4 HŠK Zrinjski pravi jasan prekršaj startom na zglob protivničkog igrača. Glavni sudija, iako veoma dobro postavljen i sa jasnim pogledom na incident, propušta da prepozna prekršaj i dosudi kazneni udarac za ekipu FK Borac i izrekne opomenu igraču domaće ekipe.

VAR sudija propušta da interveniše i pozove sudiju na OFR (pregled snimka).

26. min: igrač br. 6 HŠK Zrinjski jasno povlači za ruku protivničkog igrača br. 24 te dolazi u posjed lopte na nepropisan način, i neposredno nakon toga postiže pogodak. Glavni sudija, iako dobro postavljen, propušta da dosudi direktan slobodan udarac za gostujuću ekipu, a VAR sudija propušta da interveniše i pozove glavnog sudiju na OFR (pregled snimka)", napisano je iz Komiteta, uz napomenu da je u posljednjim sekundama meča oštećen i Zrinjski, kojem nije dosuđen jedanaesterac.

90+5. min: unutar kaznenog prostora gostujuće ekipe, igrač br. 2 FK Borac, jasno koristi ruke na nedozvoljen način, te čini nedozvoljeno oštar prekršaj nad igračem domaće ekipe br. 23. Glavni sudija propušta da dosudi kazneni udarac za HŠK Zrinjski i izrekne opomenu igraču br. 2 gostujuće ekipe.

VAR sudija propušta da interveniše i pozove sudiju na OFR (pregled snimke)", rečeno je iz Komiteta za sudije i suđenje FS BiH.

Izvor: MONDO/Sport1/Sanel Konjhodžić

Pod lupom je bio i okršaj Slobode i Veleža, a Komitet je podvukao da je u nadoknadi prvog poluvremena domaći tim oštećen za jedanaesterac.

"45+1.min: unutar kaznenog prostora gostujuće ekipe, dolazi do jasnog povlačenja za dres igrača br. 21 FK Sloboda, te glavni sudija propušta da dosudi kazneni udarac za FK Sloboda i izrekne opomenu igraču br. 80 FK Velež.

VAR sudija propušta da pozove glavnog sudiju na OFR (pregled snimka)".

U nadoknadi drugog dijela, Sloboda je postigla pogodak za izjednačenje i konačnih 1:1. Bilo je mišljenja da su Tuzlaci do gola stigli iz ofsajda, ali VAR u toj situaciji nije reagovao. Objašnjeno je i zbog čega.

"90+2.min: nakon postizanja pogotka FK Sloboda, nije bilo moguće crtati linije ofsajda jer nisu bili u cijelosti vidljivi svi igrači odbrane. Odluka sudijskog tima na terenu je bila priznavanje pogotka, a obzirom da nije bilo jasnog dokaza za drugačiju odluku, VAR nije mogao reagovati", zaključeno je iz Komiteta za suđenje i sudije FS BiH.

Ukoliko želite da vidite dodatni sadržaj posjetite Mondo Pređi na sajt

Pratite sve sportske vijesti na jednom mjestu, budite dio Mondo sportske zajednice na Viberu!

(mondo.ba)