Fudbal

Direktor reprezentacije Srbije u Berlinu čuo Vengerov plan: Slavni Francuz traži veliku promjenu u fudbalu

Srbiju su na samitu UEFA predstavljali selektor Dragan Stojković Piksi i direktor Stevan Dika Stojanović.

Izvor: MN PRESS

Direktor A reprezentacije Srbije Stevan Stojanović bio je zajedno sa selektorom Draganom Stojković učesnik panela u Berlinu na kome su članovi Tehničke komisije UEFA govorili o analizi proteklog Evropskog prvenstva u Njemačkoj.

"Meni je naročito interesantan bio dio sastanka sa direktorima nacionalnih selekcija na kome se pričalo o sistemima i metodama rada sa mlađim kategorijama. Apostrofirani su primjeri nekih zemalja koje su uporedo sa rezultatima u nižim uzrastima, uspjeli da izbace veliki broj igrača za seniorsku reprezentaciju. Takođe je zanimljiva lista igrača koji su znali da bljesnu na nekom velikom takmičenju, a onda im se gubio trag ili su imali mnogo uspona i padova u karijeri", kaže Stojanović na koga je najjači utisak ostavila konstatacija Arsena Vengera.

Nekadašnji francuski trener ima zanimljiv stav. "Insistira na tome da djecu do 17. godine treba pustiti da igraju fudbal, da uživaju u igri. Surovo je ako ih opteretite brojkama i takmičarskim rezultatom, ako im pored njihovih redovnih obaveza nametnete dodatne treninge sa fitnes trenerima i drugim stručnjacima. Ukazao je na činjenicu da dijete za koga se plati ogroman novac nema slobodu da se normalno razvija već odmah ulazi u mašinu i većina njih nestane sa velike scene. Naravno, svjestan je i on kako stvari funkcionišu u slabije razvijenim fudbalskim zemljama, da klubovi žive od prodaje igrača, da treneri zavise od rezultata i nemaju vremena da se bave sazrijevanjem talenata. Ali apeluje da u svemu treba imati mjeru."

Bilo je i konkretnih primjera. "Holanda su iskoristili kao pozitivan primjer. Pojavio se u Moldeu, skrenuo pažnju na sebe, pa prešao u Salcburg i dodatno usavršio svoj talenat i potencijal. Poslije toga nije htio odmah u veliki klub, već je napravio međukorak u Dortmundu i kada je potpisao za Siti stigao je kao definitivno formiran igrač u svim aspektima svoje ličnosti. Zato mu i nije bilo teško da se sa 23 godine uklopi u veliku sredinu i odmah postane ključni igrač najjačeg tima u najkvalitetnijoj ligi na svijetu",  prenio je utiske iz Berlina direktor A reprezentacije Stevan Stojanović.

Direktor Stevan Stojanović i selektor Dragan Stojković iskoristili su priliku i da po povratku iz Berlina požele srpski klubovima u Evropi, Crvenoj zvezdi i TSC, uspjeha u predstojećim izazovima na međunarodnoj sceni.