• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Piksi u Berlinu analizirao EURO 2024: Svi selektori gledali kako je Srbija napala Englesku

Selektor Dragan Stojković Piksi učestvovao je na sastanku UEFA gdje se analiziralo Evropsko prvenstvo.

 Piksi o Evropskom prvenstvu u Njemačkoj Izvor: MN PRESS

Fudbalska reprezentacija Srbije završila je takmičenje na Evropskom prvenstvu u Njemačkoj već u grupnoj fazi, ali je selektor Dragan Stojković dobio povjerenje da povede nacionalni tim i u novi ciklus. Upravo je Piksi bio predstavnik Fudbalskog saveza Srbije na UEFA sastanku u Berlinu, gdje se analiziralo nedavno održano prvenstvo.

Po riječima selektora Srbije, koji je pričao sa najuticajnijim ljudima evropskog fudbala, na sastanku se govorilo i o taktici Srbije koja je u jednom dijelu meča svim silama napala Englesku. Osim toga, Piksi je razmijenio utiske sa Luisom de la Fuenteom, Didijeom Dešanom, Arsenom Vengerom...

Rafa Benitez, Fabio Kapelo, Dejvid Mojes, Ole Gunar Solskjer, Majkl O’Nil, Pat Boner, Frank De Bur... Samo su neka od legendarnih imena evropskog i svjetskog fudbala koja su kao članovi Tehničke komisije UEFA na sastanku sa selektorima i direktorima svih reprezentacija u Berlinu govorili o analizi proteklog Evropskog prvenstva.

"Dobili smo iscrpan izvještaj i video-analizu najvažnijih tehničko-taktičkih detalja koji su obilježili mečeve na završnom turniru u Njemačkoj. Sastanak je bio vrlo konstruktivan i svakako da je imalo mnogo toga da se čuje i zabilježi. Čuveni Irac Paki Boner govorio je o ulozi golmana u modernom fudbalu, koliko je važno da čitaju igru i predviđaju situacije. Mojes je pričao o odbrani, Rafa Benitez o veznom redu, Majkl O’Nil o napadačima", prenosi utiske Dragan Stojković koji je zajedno sa Stevanom Stojanovićem predstavljao Srbiju na sastanku u Berlinu.

Selektora naše reprezentacije i svojevremeno velikog majstora za prekide posebno je iznenadio jedan statistički podatak. "Zvuči prosto neverovatno i neobjašnjivo, na čitavom Evropskom prvenstvu nijedan gol nije postignut iz slobodnog udarca. Šalili smo se malo i postavili pitanje da li su golmani bili toliko dobri ili su igrači u živom zidu previsoki. Naravno, odgovor treba tražiti na drugoj strani jer je reč o vrlo zahtjevnom tehničkom elementu i brine podatak da je sve manje igrača koji su specijalisti za golove iz slobodnih udaraca", rekao je Piksi.

Susreti sa Luisom De La Fuenteom i Didijeom Dešanom, bili su prilika da se razmijene mišljenja o rezultatima na startu Lige nacija. "Sa De La Fuenteom sam više pričao o njihovoj utakmici protiv Švajcarske. Kaže da su imali mnogo problema na teškom terenu, pogotovo u trenutku kada su ostali sa igračem manje. Morao je da vadi Jamala i Vilijamsa, da se orijentiše na odbranu svog gola i da iz kontri vreba priliku da zatvori utakmicu. Pohvalio je našu igru u Beogradu, to zajedništvo i činjenicu da su se igrači tokom svih 90 minuta žrtvovali jedni za druge", prenio je selektor Srbije.

Stojkoviću su prijale riječi selektora aktuelnog evropskog prvaka, ali i jedan dio video-analize na zvaničnom sastanku koji se odnosio na duel sa Englezima u Gelzenkirhenu. "Akcenat je bio na visokom presingu u određenim intervalima utakmice kada smo protivnika primorali da se povuče na svoju polovinu i da se fokusira na odbrambene zadatke. U savremenom fudbalu gdje su sve ekipe fizički i taktički pripremljene na najvišem mogućem nivou, nijanse određuju razvoj situacije na terenu. Ako stvoriš pet šansi, dvije moraš da realizuješ. Ako stvoriš dvije, jedna mora da završi u golu. I to je suština. Gledao sam u utorak uveče utakmicu Real - Štutgart, kada vidite rezultat pomislite da je sve bilo rutinski, a nije tako. Nijemci su igrali i stvarali šanse, a Real davao golove i pobijedio", podsjeća Stojković.

Ni Didijeu Dešampu nije bilo lako poslije poraza od Italije u Ligi nacija.

"Svjestan je činjenice da francuska javnost priznaje samo rezultat i da je uvijek sklona kritici. Ne obazire se previše, rekao mi je da mu njegov asistent tek s vremena na vrijeme pročita šta piše u novinama. Igrali su mnogo bolje protiv Belgije kada je osvježio ekipu i riješio da odmori Mbapea, Grizmana i još neke standardne članove prve postave. Rotacije su sastavni dio selektorskog posla i neminovnost u modernom fudbalu zbog preglomaznih kalendara i opterećenja igrača."

Pored Roberta Manćinija i Joakima Leva, specijalni gost na sastanku u Berlinu bio je Arsen Venger koji u FIFA obavlja ulogu šefa globalnog razvoja fudbala.

"Svaki susret sa Vengerom izaziva posebne emocije. Sjedili smo sat vremena i razgovarali o mnogim temama, igri, sistemima... Složili smo se da je tehnika i dalje jedan od najvažnijih elemenata u fudbalu. Kada imaš igrača koji nema problema sa prijemom lopte, mnogo ti je lakše da razvijaš igru. Pogledajte Španiju, nemaju slabu kariku u timu, svi su fantastično potkovani tehničkim kvalitetima i onda je protok lopte besprijekoran. Zato i jesu evropski šampioni", kaže Dragan Stojković, koji je svojevremeno baš u tome bio najjači.

Bilo je priče i promijeni formata u UEFA takmičenjima. "Meni se dopada novi format Lige šampiona. Imate veći broj mečeva protiv atraktivnih rivala i više mogućnosti da dođete do željenog rezultata. Jasno je da će veliki opet voditi glavnu riječ, ali ni mali nisu bez šansi. Sa tri pobjede mogu da se nadaju proljeću u Evropi. I ovim putem poželio bih našim predstavnicima Crvenoj zvezdi i TSC mnogo uspjeha na međunarodnoj sceni.

Odmah po povratku iz Berlina, Stojkovića je zatekla vijest o smrti legendarnog italijanskog fudbalera Salvatorea Skilaćija. "Mnogo mi je žao. Znamo se iz Japana gdje je takođe ostavio dubok trag. Sjajan lik i strašan napadač. Odmah mi je u glavi Svjetsko prvenstvo u Italiji 1990, Toto ulazi sa klupe i rješava utakmice, nosi Italiju do polufinala. Bio je najbolji strijelac turrnira. Taj pogled, ta ubitačnost... U očima mu se vidjelo koliko je spreman da svaku šansu pretvori u gol. Znam da je u posljednje vrijeme imao zdravstvenih problema, ali nisam vjerovao da je toliko loše. Pamtićemo ga kao igrača koji je obilježio jednu eru italijanskog fudbala i prirastao za srca navijača širom Apenina", zaključio je Stojković.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC