Fudbal

Katastrofa srpskog fudbala u Evropi se nastavlja: Pali iza Hrvatske i BiH, a to nije najgora vijest

Autor Bojan Jakovljević

Srpski klubovi nastavljaju očajnu sezonu u Evropi koja dolazi na naplatu sljedeće sezone. "Resetovali" su se na stara podešavanja.

Izvor: MR/© MN press, all rights reserved

I ove nedjelje srpski klubovi nisu uspjeli da osvoje niti bod za nacionalni UEFA koeficijent. Crvena zvezda je u utorak rutinski poražena protiv Intera (4:0) u Ligi šampiona, dok je TSC doživio minimalni poraz u Almatiju, protiv kazahstanske Astane (1:0) u Ligi konferencije. To je uticalo da se koeficijent koji ima srpski fudbal dodatno sroza.

Ne tako davno dičili su se sa pet klubova u Evropi, šampion je direktno išao u grupnu fazu Lige šampiona, imali su i dva kluba predstavnika u kvalifikacijama za najjače takmičenje, ali na to mogu slobodno da zaborave. Posljednje dvije sezone srpskih klubova u Evropi vratile su ih na početak, unazadile toliko da će biti potrebno možda i više od pet godina da se oporave i opet stanu na noge.

Tako je na "lajv" tabeli nacionalnog UEFA koeficijenta Srbija pala na 20. mjesto, sada je iza Hrvatske, a osvojenih 1.900 bodova ne daje optimizam da će uopšte zadržati ovu poziciju. Prosto, od najboljih 40 u Evropi - samo su Moldavija, Finska i Farska Ostrva osvojila manje ove sezone.

Ispred je BiH, koju je na listi "pogurao" Borac remiziravši sa Panatinaikosom (1:1), pa sada pored imena BiH stoji koeficijent 2.000. BiH je prestigla i Izrael, a svaki naredni bod Banjalučana mogao bi značiti dodatno uvećanje državnog koeficijenta.

Ovakav rezultat je epilog katastrofalnih kvalifikacija srpskih klubova (Radnički, Vojvodina i Partizan), a najveći dio "kolača" donijeli su Crvena zvezda i TSC plasmanom u grupne faze Lige šampiona i Konferencijske lige. To je i dalje premalo kada se sve podijeli sa pet klubova, na šta neće morati više da misle jer pad na UEFA listi ponovo ih stavlja na poziciju da imaju četiri učesnika u evropskim takmičenjima.

Srbija u ovom trenutku ima ukupno 23,675 bodova i 15. koje drži Grčka, a mjesto koje donosi benefite, sada je već predaleko. Grci imaju tačno 30.000 bodova, pa tako više mogu da brinu o padu ispod 22. mjesta, gdje se stvaraju novi problemi. 

"Nepopularno" 23. mjesto u ovom trenutku drži Švedska, sa 21.000 bodova, dakle ne tako daleko od Srbije, a to mjesto inače znači da šampion mora da kreće u kvalifikacije za Ligu šampiona od prvog kola! Nije ni trenutna situacija tako povoljna jer će prvak Srbije od 2025/25 igrati od druge runde (nasuprot plej-ofu ovog ljeta), s tim da ukoliko to bude bila Crvena zvezda, i dalje može da se plasira direktno - pod posebnim pravilima.

Eto situacije u kojoj nije djelovalo da ćemo se naći prije dvije-tri sezone kada je UEFA koeficijent Srbije bio na vrhuncu i kada se maštalo o ulasku u najboljih deset liga Evrope. Sada nisu ni blizu toga.