Fudbal

Glas fudbala ponovo u eteru: Zrinjski - Radnik u direktnom prenosu - NA RADIJU!

Autor Bojan Jakovljević

Novitet iz mostarskog kluba.

Izvor: Stock-Asso/Shutterstock

Nostalgija za vremenima kada su se fudbalske utakmice pratile uz šum i glas komentatora iz radio prijemnika ponovo dobija svoj trenutak. Radio prenosi, koji su decenijama bili most između navijača i terena, vraćaju se u etar i podsjećaju na zlatno doba sportskog novinarstva.

U eri digitalizacije i prenosa uživo putem televizije i interneta, radio je na trenutak bio gurnut u zapećak. Međutim, povratak radio prenosa fudbalskih utakmica donosi specifičnu emociju i doživljaj koji nijedan drugi medij ne može ponuditi. Glas komentatora postaje vodič kroz igru, opisuje svaku akciju i prenosi atmosferu s tribina, omogućavajući slušaocima da zamišljaju scene na svoj način.

Ono što radio prenos čini jedinstvenim jeste osjećaj bliskosti. Komentatori, često vatreni navijači, prenose strast i napetost utakmice kao da sjede pored vas. Svaki gol, faul i šansa dobijaju poseban ton u njihovom glasu, dok se publika stapala s emocijama koje se čuju iz prijemnika.

Povratak radijskih prenosa znači i dostupnost fudbala svima – posebno onima koji nisu u mogućnosti da gledaju utakmice putem ekrana. Bilo da su za volanom, u šetnji ili na radnom mjestu, navijači sada mogu biti dio svake akcije, bez obzira na to gdje se nalaze. Ovaj način praćenja utakmica ponovo okuplja ljude u zajedničkom doživljaju, kao što je to bio slučaj u nekim prošlim vremenima.

Radio prenosi fudbala nisu samo povratak tradiciji, već i podsjećanje na ljepotu jednostavnog doživljaja igre - kada je mašta gledalaca bila jedini ekran, a glas komentatora najvažniji vodič kroz uzbuđenja na terenu. Kako utakmice ponovo budu odjekivale radijskim talasima, jedno je sigurno - fudbal i dalje živi u srcima navijača, bez obzira na format prenosa.

Tako će duel trećeg kola Premijer lige BiH između Zrinjskog i Radnika, koji je trebalo da bude odigran sredinom avgusta, ali je zbog nastupa "plemića" u Evropi prolongiran za srijedu, 16. oktobra, direktno biti prenošen upravo na radiju! Mostarci su se odlučili da vrate prenose fudbalskih utakmica na radio prijemnike, te će tako svi sutra biti u mogućnosti da isprate duel sa stadiona "Pod Bijelim brijegom".

"Od sutra nešto novo! Ukoliko niste u mogućnosti biti na stadionu ili uz TV ekrane, direktan audio prenos susreta protiv FK Radnik možete pratiti putem naše nove emisije '1905FM'. U program se uključujemo od 17.30 zagrijavanjem i najavom s terena, nakon čega 'radijski' prijenos možete slušati uživo na našoj web stranici i službenom Youtube kanalu HŠK Zrinjski!", saopštili su iz Zrinjskog.

Uprkos dva meča manje, Mostarci su trenutno lideri Premijer lige BiH, dok je Radnik na osmoj poziciji.

(MONDO)