Fudbal

SIPA privodi sudije zbog namještanja fudbalskih utakmica u BiH!

Autor mondo.ba

Akcija kodnog naziva "Var" usmjerena je protiv namještanja fudbalskih utakmica u Premijer ligi Bosne i Hercegovine i Prvoj ligi Federacije BiH.

Izvor: MONDO/Bojan Jakovljević

Pripadnici državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u ponedjeljak ujutro provode akciju kodnog naziva "Var" usmjerenu protiv namještanja fudbalskih utakmica u Premijer ligi Bosne i Hercegovine i Prvoj ligi Federacije BiH, prenijela je agencija "Anadolija".

Operativna akcija se provodi zbog postojanja osnova sumnje da su osmunjičeni u ovom predmetu počinili krivično djelo "Organizovani kriminal", "Zloupotreba službenog položaja i ovlaštenja" i "Primanje dara i drugih oblika koristi".

Možda će vas zanimati

Sarajevski mediji prenose da je pod lupom najviše utakmica iz Prve lige FBIH (drugi rang takmičenja) iz sezone 18/19, a većina sudija je sa "A liste" Prve lige FBIH. Među osumnjičenima su Ilija Živković, Kenan Bajraktarević, Haris Poprženović, Edin Mujkić, Mirza Kazlagić, Marko Pejić, Josip Martinović i drugi. Osim sudija sumnjiče se i druge službene osobe Saveza, među kojima su delegati, posmatrači i sl.

Akcija se provodi prema naredbi Tužilaštva i Suda BiH.

SIPA će naknadno objaviti detalje akcije koja se provodi na širem području BiH.