Fudbal

Operacija podmlađivanje: Veliki posao za Dejana Stankovića

Autor Dušan Ninković

Crvena zvezda će početi pripreme za nastavak sezone sa novim trenerom, a jedan od njegovih najbitnijih zadataka biće podmlađivanje tima.

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Početak januara donosi nam i početak priprema za srpske klubove. Prvo na svom terenu, a zatim na nekog egzotičnoj destinaciji, treba se što bolje uigrati za prolećni deo sezone.

Priča Vladana Milojevića na klupi Crvene zvezde je ispričana i stvari će se, sasvim prirodno, promeniti u narednim mesecima. Na čelo stručnog štaba je došao Dejan Stanković, ogromno ime u svetu fudbala i čovek pred kojim je mnogo posla. Iako je Zvezda imala velike rezultate u prethodnom periodu, kao i trenutnu prednost od 11 bodova na tabeli, Stankovićev zadatak nije lak.

Pored toga što će ''morati'' da osvoji titulu ove sezone, Dejan će morati i da menja igrački kadar. Prvo pojačanje je već stiglo, ali će za početak u Grafičar. Vremena za promene ima, a trenutak je možda i najbolji mogući. Pripreme tek treba da počnu, a nekadašnji as Lacija i Intera želi da na njima vidi što više igrača koji konkurišu za prvi tim. 


Trebalo bi da se među njima nađe i nekoliko momaka iz omladinske škole. Oni će, kao i oni koji su već priključeni prvom timu ili su na pozajmici u Grafičaru, morati naporno da rade ne bi li se nametnuli. Promena pravila u domaćem prvenstvu naterala je Zvezdu da razmišlja o budućnosti.

Od naredne sezone u startnoj postavi će morati da igraju dvojica fudbalera mlađih od 21 godine, što je veliki izazov za crveno-bele.

Zato ćemo predstaviti mladiće koji će se u narednih šest meseci boriti za ta mesta u timu. Stranci dovedeni prethodnog leta su, uglavnom, bili promašaji. To znači i da će Crvena zvezda morati da ih se reši, pozajmicama, prodajama ili raskidima ugovora.

Rešenja se traže za nekoliko igrača, ali to nije posao kojim bi Stanković trebalo da se bavi. Pred Dejanom Stankovićem je drugačiji zadatak. Primarni cilj kluba je podmlađivanje ekipe, odnosno uvođenje nekih mladih igrača u sistem prvog tima.

To je i jedna od najvećih zamerki izuzetno uspešnom mandatu Vladana Milojevića.

Ko bi to mogao da sprovede u delo bolje od čoveka koji je sa 16 debitovao za klub, a sa 19 postao njegov najmlađi kapiten u istoriji?

Ako neko zna kako se, bez imalo straha i sa puno želje ulazi u prvi tim Zvezde, to je Dejan Stanković.

Čim je Stanković promovisan na novu funkciju, pojavila se informacija da će novu ulogu u klubu imati Vladimir Petrović. Pižon je bio trener koji je Dejana ubacio u prvi tim, a sada bi trebalo da ga savetuje oko određenih pitanja. Tu je i klupska legenda Nenad Milijaš, čovek koji je skoro završio karijeru i koji i dalje ’’oseća’’ svlačionicu. Kako radi sa selektorom Stolicom u mladoj reprezentaciji, takođe bi trebalo da doprinese ulasku mladih igrača u seniorski tim.


Sa čim će se na tom putu sretati novi stručni štab Crvene zvezde?

Igrače koji bi trebalo da budu važni prvom timu možemo podeliti u nekoliko kategorija. Ima onih koji su već tu, blizu proboja, onih koji su u Grafičaru, još poneki na pozajmici u drugim klubovima i momci iz omladinskog pogona. Materijala ima, momci su željni šanse u prvom timu, a Crvenoj zvezdi je potrebna mladost.

Vreme je da počne Stankovićeva misija – operacija ''PODMLAĐIVANJE - 2020’’!

Trenutno su u prvom timu Crvene zvezde Aleksandar Stanković, Veljko Nikolić i Nikola Krstović. Zbog prejake konkurencije na golu Stanković nema priliku da brani, dok su Nikolić i Krstović povremeno dobijali seniorske minute. Očekuje se da ovaj trojac bude siguran i za zimske pripreme koje će Crvena zvezda početi nakon Božića.

Izvor: MN PRESS


Novi šef stručnog štaba je već izjavio da će pre eventualnog skraćivanja spiska svako imati šansu da se dokaže. Stankoviću će biti najteže da se u narednim godinama izbori za minute u prvom timu Zvezde. Neprikosnoveni Borjan, pa zatim odlični Popović i na kraju Vasiljević koji je stigao da pojača konkurenciju su preveliki izazov.

Mladog golmana Zvezde mogle bi da muče i njegove kolege koje su prošle omladinsku školu tima sa stadiona Rajko Mitić. Tako je Miloš Gordić, prošlosezonski golman u Ligi šampiona, standardan na Dorćolu u trećoj ligi, Miloš Čupić brani u Zlatiboru, a Strahinja Savić u Grafičaru.

Pozajmice u druge klubove trenutno imaju Nenad Adžibaba (Zemun), Strahinja Krstevski (Rabotnički, Makedonija), Mateja Stojanović (Bačka) i Njegoš Kupusović (AUE, Nemačka). Oni će u tim klubovima ostati barem do kraja sezone i ne treba ih očekivati na pripremama u januaru.

Pripreme prvog tima su velika šansa za sve momke koji tek treba da stiču iskustvo u seniorskom fudbalu. Prethodnog leta su crveno-beli vodili petoricu mladih igrača na pripreme, a za očekivati je da ta brojka narednog leta bude još veća.

Pored pomenutih golmana Stankovića i Gordića, sa prvim timom su se uigravali Željko Gavrić, Jug Stanojev i Marko Konatar. Sva trojica su jesenji deo sezone proveli u Grafičaru i bili su sjajni u timu koji drži čelnu poziciju na zimskoj pauzi.

Mnogi navijači Zvezde koji su imali prilike da gledaju mečeve ’’Grafosa’’ u Prvoj ligi Srbije sa nestrpljenjem očekuju Željka Gavrića u prvom timu. Netipično krilo, momak koji voli slobodu u igri i česte promene pozicija na terenu. Za kratko vreme je postao kapiten Grafičara, izrasta u pravog lidera ekipe i uživanje ga je gledati. Gavrić je sjajan dribler, ali i odličan izvođač slobodnih udaraca, što bi mogao da mu bude dodatni plus u karijeri.

Izvor: MN PRESS


Jug Stanojev je klasičnije krilo, ali takođe zanimljiv igrač i momak na kog mora biti usmerena pažnja. Iza njega je dobra polusezona, mada broj Zvezdinih krila u ovom trenutku ne garantuje šansu za njega pre leta.

Zvezdi nije potreban Žander, to je nekako utisak koji se stiče nakon samo šest meseci koje je Brazilac proveo u Beogradu. Ta informacija, uz česte povrede Milana Rodića, otvaraju vrata prvog tima za Marka Konatara, levog beka Grafičara.

Veljko Nikolić, Željko Gavrić i Marko Konatar
Izvor: MN PRESS


Još neki fudbaleri Grafičara snažno kucaju na vrata prvog tima Crvene zvezde. Pre svih, mislimo na Strahinju Erakovića, štopera ogromnog potencijala čije je napredovanje usporila neugodna povreda metatarzalne kosti. Ipak, mladi defanzivac se vratio fudbalu, ove jeseni je uspeo da se ustali u timu iz Prve lige Srbije, pa će svakako biti spreman za šansa u seniorskom pogonu. Već ima iskustvo sa priprema, prolazio ih je još dok su u klubu bili Dejan Joveljić, Aleksa Terzić...

Nekoliko puta je rekao da ga i zbog stila igre i zbog frizure upoređuju sa Davidom Luizom. Sa omladincima Crvene zvezde je prethodne sezone igrao Ligu šampiona, ali je zbog pomenute povrede propustio četiri meča grupne faze.


Dvojica igrača za koje će biti zanimljivo videti kako će im se razvijati karijera su Usman Marong i Ričard Odada. Marong je karijeru u Srbiji počeo u Trajalu, ali je Zvezda reagovala i kupila ofanzivnog vezistu. Momak iz Gambije je, uz Gavrića, najvažniji igrač tima koji igra na pomoćnom terenu iza južne tribine našeg najvećeg stadiona. Postoje poređenja sa Gelorom Kangom, ali nisu previše slična ova dvojica fudbalera.

Drugi tamnoputi momak kog treba pomenuti je Kenijac Odada koji je deo omladinskog tima crveno-belih. Ukoliko bi u narednim sezonama uspeo da se izbori za važno mesto u timu, upravo bi taj kontinuitet koji ima u Srbiji bio veliki plus za njega. Odada ima 19 godina, ali je već godinu i po dana u Srbiji. Dobijanje državljanstva rešilo bi mu status stranca u Beogradu. Za razliku od Maronga koji je sitniji i dinamičniji, Odadu krasi fizička snaga, dug korak i visina od 190 centimetara. Još uvek je rano govoriti o njegovim dometima u seniorskom fudbalu, jer ga praktično nije ni igrao, ali proba koju je pre nekoliko sezona imao u Juventusu pokazuje potencijal.


Prisetili smo se svih kojih koji su po pozajmicama ili su već priključeni prvom timu, a šta je sa poslednjom kategorijom igrača?

Predvođeni Slavoljubom Đorđevićem, omladinci Zvezde su obezbedili evropsko proleće. Oni će se u februaru protiv Šerifa iz Tiraspolja (jedan meč, na gostovanju) boriti za mesto među 16 najboljih timova u Ligi šampiona za omladince. Ako to možemo sada da kažemo, biće favoriti u tom meču. Zvezda ima dve uzastopne grupne faze u Ligi šampiona, ali i dve uzastopne grupne faze u Ligi šampiona za mlade.

Odatle bi trebalo povlačiti igrače za prvi tim, bilo direktno ili preko ekipe Grafičara. Tako će naslednici Stankovića, Erakovića, Gavrića i ostalih postajati momci koji su ove jeseni briljirali na mečevima protiv Bajerna, Totenhema i Olimpijakosa. Dobro, osim onog gostovanja u Londonu.


Neki od momaka iz omladinskog pogona su već debitovali u prvom timu, na kup utakmici protiv Trepče. Šansu da se prikažu u dobrom svetlu mora da dobije još više njih, pošto su pobedama nad Totenhemom i Olimpijakosom, kao i remijima sa Bajernom, to zaslužili.

Najzvučnije ime u ovoj generacije je Miloš Pantović. Ne interesuje se Mančester siti za bilo koga, a upravo je on na skeneru još uvek aktuelnog šampiona Engleske. Pričalo se da je prodat, pa da nije, ali će ta saga izgleda trajati još neko vreme. Ukoliko ne napusti klub, pvi je kandidat da dobije šansu u seniorskom fudbalu.

Veliku šansu ima i Andrija Radulović, momak kog je nedavno u intervjuu pominjao i Dejan Savićević. Po brojkama, ovaj momak je najbolji igrač omladinaca Zvezde u Ligi šampiona. Postigao je dva pogotka, bio je strelac na gostovanju Olimpijakosu i obezbedio je proleće svom timu. Odabrao je da igra za Srbiju, iako je rođen u Crnoj Gori, a Zvezda će sa njim morati pažljivo da radi, pošto tek u julu postaje punoletan.


Pozicije u napadu su dobro popunjene, a čak trojica omladinaca bi želeli da dokažu Stankoviću da im treba dati šansu. Marko Dedijer, Ilija Babić i Borislav Burmaz su stekli ogromno iskustvo u Ligi šampiona, jer imaju po dve sezone u tom takmičenju.

Dedijer je najmanje igrao u Evropi, Babić je bio na klupi i u pomenutom kup meču protiv Trepče, a Burmaz ima najbolji ’’pedigre’’, sa mnogo minuta u Ligi šampiona, nastupom za seniorski tim i redovnim pozivima u reprezentaciju.

Dejan Stanković bi u omladinskom timu Zvezde, tamo gde je njega pronašao Pižon, mogao da pronađe pojačanje za odbranu. Recimo, Mirka Milikića, momka rođenog u Podgorici i člana obe Zvezdine generacije u omladinskoj Ligi šampiona. Ne samo to, Milikić je upisao i nastupe na svih 12 mečeva grupne faze, što je retkost u ovom takmičenju.

Zvezda se još prošle sezone opredelila da Evropu igra sa nešto mlađim sastavom, kako bi igrači što ranije sticali iskustvo.

Za kraj, da istaknemo i jednog momka koji za sada neće biti priključen prvom timu, ali od kog treba očekivati velike stvari u budućnosti. Crvena zvezda je imala jednog od samo petorice igrača koji su upisali nastupe, a da su rođeni 2004. godine. Već sa 15 godina, Marko Lazetić je osetio kako je to igrati mečeve u Ligi šampiona.


Jedan od najboljih izdanaka Zvezdine omladinske škole je nastupio na mečevima protiv Bajerna, a to će mu biti vetar u leđa i za naredne sezone. Uz pravilan razvoj, treneri u prvom timu će uskoro morati da mu daju šansu.

Dve i po decenije nakon što je Dejan Stanković debitovao za Crvenu zvezdu, a kasnije svoju karijeru obeležio nekim sjajnim momentima, pred njim je skroz drugačiji debi. Zimske pripreme pred nastavak ove sezone biće prilika da se uveri u kvalitet svog igračkog kadra i da vidi šta je to što mu nedostaje da bi sledećeg leta njegov tim u Evropi bio konkurentan.


Momci na pozajmicama i u omladinskoj školi Crvene zvezde moraju da budu spremni da odgovore tim zadacima. Dejan Stanković je znao, to je brzo shvatio svako ko je odgledao njegove mečeve u crveno-belom.

Fudbalski klub Crvena zvezda pripreme za prolećni deo sezone počinje 9. januara, dok će se omladinci okupiti dva dana kasnije. Prolećni deo sezone za Grafičar počinje tek krajem februara, pa će se oni okupiti nakon Zvezdinih selekcija. Neki od momaka iz teksta možda će promeniti svlačionicu.

Crveno-beli će se pripremati u Beogradu, kiparskom Pafosu i turskoj Antaliji. Sezona bi trebalo da počne 15. februara gostovanjem Čukaričkom na Banovom brdu, mada su prva prolećna kola u nekim ranijim sezonama pomerana zbog vremenskih prilika.