Fudbal

Zato su potpuno propali: Gotova je Stoukova priča sa najskupljim pojačanjem

Autor mondo.rs

Đaneli Imbula je slobodan u izboru nove sredine, a njegov mandat u Stouku pokazuje mnogo toga.

Izvor: Getty Images/Alex Livesey, Alex Livesey/Getty Images Europe

Još dok je ekipa Stouka bila član Premijer lige, u tim je stigao Đaneli Imbula. Trebalo je da bude veliko pojačanje, jedno od najvećih u klupskoj istoriji.

Plaćen je Portu 24 miliona evra, nakon što je u tom timu proveo samo šest meseci. Pre toga je igrao za Marsej, gde je sebi i izgradio ime. Francuski tim ga je Portugalcima platio ogromnih 20 miliona evra.

Već u prvoj sezoni, toj nepotpunoj, odigrao je 14 mečeva za Stouk. Činilo se da se uklapa, dva puta je bio strelac u prvenstvu i novac dat za njega nije izgledao kao promašena investicija. Ali, onda su počeli problemi. Sledeće sezone je Imbula odigrao još 14 mečeva i tu je bio kraj.


Mark Hjuz je tokom te sezone nekoliko puta dolazio u sukobe sa najskupljim igračem u klupskoj istoriji. Sve je počelo još na pripremama, a Glen Džonson je kasnije ispričao anegdote. Ispostavilo se da je Đaneli Imbula samostalno napuštao prijateljske mečeve kada mu saigrači nisu dodavali loptu.

Da je kraj njegove priče sa Stoukom bilo je jasno već tada. Za njega nije bilo mesta u klubu, a on ga, verovatno, nije ni tražio. Usledile su pozajmice, prvo u Tuluz, gde je igrao redovno, zatim u Rajo Valjekano, i na kraju Leće.

Ove sezone je u dresu italijanskog tima upisao samo četiri nastupa, tri u prvenstvu i jedan u kupu. Oni su shvatili da im ne treba, pa je odlučeno da prekinu pozajmicu. Stouk, koji se u međuvremenu iz Premijer lige preselio u borbu za opstanak u Čempionšipu, odavno je shvatio da im ne treba.

Povratak u Englesku nije bio opcija. Klub je u velikim problemima, kako rezultatskim tako i finansijskim. Nije im bila potrebna plata čoveka koji ne donosi kvalitet. Zato je sporazumni raskid bio najbolje rešenje.

Đaneli Imbula je blizu potpisivanja novog unosnog ugovora, ovog puta u Rusiji. Priča se o nekoliko članova tamošnje Premijer lige, pre svega ekipi Lokomotive. Biće to novi izazov u karijeri za momka koji je nekoliko puta bio reprezentativac DR Konga.

Tako će se ispostaviti da je Stoukovo rekordno pojačanje za klub odigralo 28 mečeva. Prve dve sezone je bio tu, naredne tri na pozajmicama, gde je sakupio još 62 meča. Sa ovakvim potezima, uopšte nas ne čudi pad kakav je Stouk doživeo.

Tagovi