Fudbal

UEFA donosi odluku: Svima titula kao Partizanu '99, pa i Zvezdi!

Autor Milutin Vujičić

S obzirom na to da postoji velika vjerovatnoća da nijedan od prekinutih domaćih šampionata u Evropi neće biti nastavljen, UEFA je blizu odluke da titule dodijeli onima koji su u trenutku suspenzije prvi na tabeli.

Izvor: MN PRESS

Ekskluzivna informacija španskog lista "AS" podigla je Evropu na noge!

UEFA je navodno blizu odluke da SVIM fudbalskim savezima naredi da šampionske titule za ovu sezonu dodijeli klubovima koji su u trenutku suspenzije takmičenja bili prvi na tabeli, koristeći se "modelom" Partizana iz 1999. godine kada je zbog NATO bombardovanja Jugoslavije klub iz Humske bio šampion.

Takva odluka nije daleko od potvrde s obzirom na to da postoji velika vjerovatnoća da se prekinuti šampionati širom Evrope ne nastave zbog pandemije korona virusa koja ne jenjava.

Na telefonskoj sjednici u utorak biće razgovora i na ovu temu, a ukoliko većina bude za ovaj prijedlog - to znači da će šampionsku titulu u Srbiji osvojiti Crvena zvezda koja u ovom trenutku ima 11 bodova prednosti u odnosu na Partizan.

To bi u Engleskoj bio Liverpul, kome inače treba samo još šest bodova do titule poslije 30 godina, Juventus u Italiji, Pari sen Žermen u Francuskoj, Barselona u Španiji i Bajern u Njemačkoj...

Ono na čemu insistira Aleksandar Čeferin jeste da se poštuju "jednaka prava i zasluge" u svim domaćim prvenstvima, a prvi čovjek UEFA smatra da bi najpravednije bilo dodijeliti titule onima koji su već prvoplasirani - i ne produžavati fudbalsku sezonu tokom čitavog ljeta.

Izvor: MN PRESS

Jedan od razloga što je bliži toj ideji svakako je i organizacija Evropskog prvenstva, za koje se priča da bi moglo da bude odigrano 2021, ali to se pomalo kosi i sa idejama koje ima FIFA za svoja takmičenja.

UEFA takođe planira da se ovogodišnja Liga šampiona i Liga Evrope završe na vrijeme, i traži model po kome će to biti urađeno, dok im mnogo veći problem prave domaći šampionati pošto mogu samo da daju "preporuku" da se isti kriterijumi zauzmu u svim državama - i potom je do njih.

"AS" podsjeća da je jedini takav presedan viđen 1999. godine kada je Partizan postao šampion Jugoslavije jer je bio lider na tabeli u trenutku početka bombardovanja.

Tadašnji predsjednik UEFA Lenart Johansen proglasio ih je za šampione pošto su bili na dva boda ispred Obilića, dok se takav slučaj nije ponovio od tada na "starom kontinentu", međutim korona virus natjerao je  i fudbal da se prilagođava.

Šta vi mislite, da li je ovo najpametnije rješenje?

Ukoliko želite da učestvujete u anketi posjetite Mondo Pređi na sajt