Fudbal

Je li ovo znak da se situacija u Kini drastično popravila?

Autor mondo.ba

Lopta bi uskoro mogla da se zakotrlja na kineskim stadionima.

Izvor: Guliver/Getty images/Michael Dodge

Kineska fudbalska asocijacija mogla bi da dozvoli start fudbalskog prvenstva 18. aprila, nakon što je drastično smanjen broj novozaraženih koronavirusom u najmnogoljudnijoj zemlji svijeta.

Fudbalska sezona u Kini trebalo je da počne 22. februara, ali je start prvenstva otkazan zbog problema sa širenjem virusa.

Kako prenosi "Wild East News", engleski portal specijalizovan za vijesti iz Kine, sve je izvjesnije da će se lopta na kineskim stadionima zakotrljati za mjesec dana.

Mnogi klubovi kineske Superlige, poput šampiona Gvangžu Evergrande, napustili su zemlju, te su bili stacionirani u trening kampovima u Dubaiju i Evropi.

Vuhan, odakle je i krenulo širenje virusa i koji je bio centar zaraze, svoj klub poslao je u Španiju, gdje je boravio dvije sedmice.

S obzirom da se žarište epidemije sada premjestilo u Evropu, klubovi prave planove kako da se vrate kući i izbjegnu opasnost od zaraze, ali to bi moglo stvoriti nove probleme.

Vlasti u Pekingu demantuju da bi njihovi građani mogli da se vrate u Kinu iz inostranih zemalja i odmah nastave sa "normalnim" životom, odnosno po povratku bi morali da budu u karantinu 14 dana.

To znači da bi igrači morali da prođu kroz novi period samoizolacije, što mi moglo otežati završne pripreme pred start prvenstva.

Ipak, s obzirom na stanje koje je u Kini vladalo u posljednjih mjesec dana, današnja vijest djeluje zaista ograbrujuće.