• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Najvažniji telefonski poziv u istoriji UEFA: "Dan D" za evropski fudbal!

Autor Milutin Vujičić

"Glavešine" evropskog fudbala zasedaće tokom sutrašnjeg dana i doneti tri važne odluke koje će promeniti ovogodišnju sezonu na "starom kontinentu".

 UEFA-sastanak-Evropsko-prvenstvo-2020-klupska-prvenstva-i-Liga-sampiona Izvor: Guliver/Catherine Ivill/Getty Images

Malo ko je očekivao da će utorak, 17. mart, biti ključni dan za ovogodišnju fudbalsku sezonu.

Lopta je prestala da se "kotrlja" u većini fudbalskih liga koje su pod ingerencijama UEFA, zapravo za sada su "opstale" (i to pitanje do kada) još samo Mađari, Rusi, Ukrajinci, Turci i Kazahstanci, a čeka se konačna odluka čelnih ljudi evropskog fudbala koji će reći: "Šta ćemo dalje?"

Možda će vas zanimati

Ako ne bude nekih iznenađenja, konačno razrešenje fudbalske sezone 2019/20 desiće se za 24 sata kada "glavešine" iz 55 članica UEFA budu obavile telefonski razgovor.


Naime, UEFA je iz bezbednosnih razloga (širenje korona virusa) zakazala sastanak na "udaljeno", a predstavnici 55 fudbalskih saveza, zajedno sa "bordom" EKA i EL, kao i predstavnicima svetskog sindikata fudbalera FIFPro - doneće TRI važne odluke.

Prva se odnosi na sve domaće šampionata koja su obustavljena u cilju sprečavanja korona virusa, druga na UEFA klupska takmičenja, odnosno UEFA Evropsko prvenstvo zakazano za jun.

Za sada ne postoje zvanične verzije dogovora, nego samo one koje su "procurile" u medije…

ŠTA ĆE BITI SA DOMAĆIM PRVENSTVIMA?

Izvor: MN PRESS


Najteža odluka UEFA tiče se ligaškog fudbala pošto u ovom trenutku ne deluje naročito realno da se sezona nastavi u dogledno vreme, a dobro je poznato da je već aktuelni kalendar narušen i prepunjen i teško ga je prekrojiti…

Zbog toga ne deluje realno prognoza da se sezona nastavi "kad god", pošto bi to sa sobom povlačilo mnoga naredna pomeranja, a ni "skraćenje" ne deluje kao poželjna opcija jer je sistem takmičenja drugačiji od zemlje do zemlje, dok UEFA upravo insistira na "unificiranom" rešenju koje će se primeniti na baš SVA domaća prvenstva koja su prekinuta.

Tako se očekuje da Aleksandar Čeferin predloži rešenje koje je već korišteno u fudbalu na "starom kontinentu", ali poslednji put 1999. godine.

Tada je prvi čovek UEFA Lenart Johansen proglasio Partizan za šampiona Jugoslavije zbog vanrednog stanja u zemlji pošto je počelo NATO bombardovanje, pa bi upravo ovaj model, doduše zbog korona virusa, mogao da se prenese na sve zemlje u Evropi.

Tako bi titulu prvaka dobili SVI koji su u trenutku suspenzije takmičenja bili prvoplasirani, dok bi ostale stvari poput učesnika Lige Evrope (što je pravo koje se tiče i osvajanjem kup takmičenja koja će definitivno biti otkazana) bila ostavljena NA VOLJU svih fudbalskih saveza.

Ista stvar odnosi se i na to koji timovi će ispasti iz takmičenja, tako da nije isključeno da mnogi povećaju broj učensika, a da ih onda godinu dana kasnije vrate u normalu.

ŠTA ĆE BITI SA LIGOM ŠAMPIONA I LIGOM EVROPE?

Izvor: Guliver/Getty images/Laurence Griffiths, LAURENCE GRIFFITHS/GETTY IMAGES EUROPE


Iz ugla UEFA nikako ne sme da se dogodi da "propadne" ovogodišnje izdanje Lige šampiona, koje donosi ogroman novac, a isto tako posmatraju i svoje manje omiljeno čedo Ligu Evrope.

Oba takmičenja trenutno su u fazi osmine finala i traži se rešenje da se "skrati" broj mečeva.

Kao najrealnije, i do sada jedino pominjano rešenje sem "produženja kalendara" za koje smo rekli da gotovo ne dolazi u obzir, nameće se odigravanje samo jednog meča u četvrtfinalu i polufnalu, i to na neutralnom terenu, dok postoji opcija i o "žrebanju" domaćinstva.

Za Ligu šampiona to znači da prvo preostaje da Real Madrid i Siti, Čelsi i Bajern, Lion i Juventus, kao i Napoli i Barselona, završe svoje dvomeče u osmini finala, pa bi došlo do žreba četvrtfinala.

Problem u čitavoj priči pravi korona virus koji je "udario" i na fudbalere, tako da se taj slučaj već javio u Juventusu i Čelsiju, nije isključeno i da će u Real Madridu pošto je jedan član košarkaške sekcije, s kojom fudbalski deli prostorije, takođe zaražen.

Ukoliko se u utorak izglasa ovo rešenje, biće potrebno pronaći i mesto u kalendaru kada će se ove utakmice održati, a to će nekim klubovima možda i dati veću šansu da osvoje "ušati".

Što se tiče Lige Evrope, odigrano je šest od osam prvih utakmica osmine finala (Inter i Hetafe i Sevilja i Roma nisu uopšte igrali), a i kod njih bi došlo do sličnog modela "skraćivanja" sa dvomeča na jedan meč.

Ne treba posebno naglašavati da se prvenstveno razmatra opcija bez publike…

ŠTA ĆE BITI SA EVROPSKIM PRVENSTVOM?

Izvor: Guliver/Getty images/Dan Istitene, Dan Istitene/Getty Images Europe


Iako dolazi naposletku - zapravo je za UEFA najbitnija stavka Evropsko prvenstvo.

Da je kojim slučajem ovo 2019. ili 2023. godina, nekako bi se klubovi i snašli uz pomeranja u kalendaru, ali kada je "na tapetu" EURO2020 koje se prvi put održava u 12 gradova - tu dolazi do velikih problema, kako iz takmičarskog, tako i finanijskog momenta.

Iako su iz UEFA dugo uveravali da nema problema da se prvenstvo održi kako je i planirano (od 12. juna do 12. jula) sada je potrebno doneti niz mera (koje smo naveli) kako bi se to i omogućilo.

Govorilo se o modelu Evropsko prvenstvo na zimu, kao najava onoga što će se desiti na Svetskom prvenstvu u Kataru 2022. godine, međutim to bi donelo tektonske poremećaje na klupskom nivou i vrlo verovatno neki ne bi bili radi da usred sezone puštaju igrače.

Spominjalo se i prebacivanje Evropskog prvenstva na 2021. godinu, ali je i to malo verovatno zbog toga što je za taj period godine FIFA "izmislila" svoje takmičenje za klubove.

Ne bi trebalo naglašavati da dve organizacije idu jedna protiv druge…

Zato u ovom trenutku deluje, ako ne dođe do dodatne pandemije korona virusa u Evropi, da bi UEFA u utorak mogla da usvoji da se Evropsko prvenstvo održi po planiranom (uz minimalna pomeranja u kalendaru ako je potrebno).

Biće uz to potrebno pronaći i datume za baraž mečeve, koji se tiču i Srbije koja je za deset dana trebalo da igra protiv Norveške, pa onda sa Škotskom ili Izraelom, međutim i to je odloženo.

Nijedno rešenje nije idealno, ali takvog sada nema!

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC