Fudbal

Prijedlog za spas fudbala u vrijeme korone - "seleri kep"

Autor Milutin Vujičić

Do sada su bogati klubovi odbijali ovu ideju, ali...

Izvor: Guluver/Lars Baron/Bongarts/Getty Images

Gotovo svuda u svijetu moralo je da dođe do prekida fudbalskih prvenstava zbog pandemije korona virusa, a nema nikakve sumnje da će to ostaviti i ekonomske posljedice po ovaj sport.

Pojedini klubovi na zapadu Evrope, pa čak i u našem regionu, odlučili su da "režu" plate fudbalerima u cilju održanja stabilnosti, dok su se pojavile i nezvanične informacije da će FIFA donijeti odluku po kojoj će zarade igrača biti upola manje.

Jasno je da je briga za fudbal, koji je postao skupa industrija, jače sa svakim novim danom u kome nema utakmica, pa je tako potrebno pronaći i alternativna rješenja za spas.

Ekspert za marketing u sportu Karlos Kanto izjavio je u intervjuu koji je prenijela "Marka" da je ovo idealan trenutak da evropski fudbal uvede "seleri kep", model koji je dobro poznat u NBA i NFL, a koji se odnosi na ograničavanje potrošenih sredstava.

Karlos Kanto vjeruje da će zbog pandemije korona virusa mnogi klubovi izgubiti mnogo novca, a rješenje za finansijski fijasko vidi baš u ovom modelu...

"To bi bilo nešto slično onome što postoji u američkim sportovima i ne bi bilo bazirano samo na procentu prihoda koje klub ostvaruje, nego na mnogo detaljnijim parametrima. Uglavnom, najveći izvor prihoda klubova nije od kupovime ulaznica i navijača, nego od ugovora sa medijima, sponzorima i drugima koji bi se takođe računali u ovo", kazao je marketinški ekspert.

Ovo nije prvi put da se pitanje "seleri kepa" poteže u evropskom fudbalu, ali su ga uglavnom ignorisali najbogatiji klubovi na koje će trenutna kriza najviše udariti.

Igrači u Barseloni su tako odbili "kresanje" plata, a klub bilježi nevjerovatne gubitke iz dana u dan i jasno je da bez utakmica u Španiji i Ligi šampiona - ne može da preživi, što će biti sve češći primer na "starom kontinentu".

Šta vi mislite, da li je moguće vidjeti ovako nešto u fudbalu ili će biti odbijeno?

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Preuzimanje teksta, vijesti, fotografija i video snimaka dozvoljeno uz vidljivo navođenje izvora i linka ka MONDO portalu.