• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Viša sila": Istorijska odluka FIFA, stari ugovori i pravila ne važe

Autor Nikola Janković

Postupaće se prema amandmanima koje će donijeti stručnjaci FIFA.

 FIFA-uvela-visu-silu-Ovako-ce-se-igrati-u-sezoni-2019/20-ugovori-igraca-bice-promijenjeni Izvor: Guliver, Philipp Schmidli/Getty Images Europe

Kako će se završiti takmičenja?

Kako će se proglašavati šampioni, a kako određivati učesnici međunarodnih takmičenja?

Kako će se isplaćivati igrači?

Kako će izgledati prelazni rokovi?

Možda će vas zanimati

Ovo su samo neka od pitanja koja su postavljena praktično prvog dana kapitulacije svijeta sporta pred pandemijom koronavirusa, međutim malo ko je u međuvremenu dao odgovore. Solucije postoje, mogućnosti se nabrajaju, ali konkretne odluke niko još nije donio.

FIFA je na važnom sastanku u Cirihu, tvrdi "The Daily Mail", odredila pandemiju COVID-19 virusa kao "višu silu" - što je jedini način da budu "pogažena" postojeća pravila.

Drugim riječima, potpisani i važeći ugovori neće sami po sebi morati da budu ispoštovani, već će u narednim danima stručnjaci raditi na amandmanima koji će biti primjenjivani na svim spornim dokumentima - od ugovora fudbalera i trenera, do propisa samih takmičenja.

Jedna od tačaka glasi da će fudbaleri kojima ugovori ističu 30. juna imati pravo da ostanu u klubovima duže, a samim tim zahtjevi za naknadne datume završetka sezona biće usvojeni, tvrdi "Daily Mail".

To konkretno znači da 30. jun, kao dan u kom se zvanično završava sezona 2019/20 i počinje ona 2020/21, neće više biti ključan.

Pomjeranje i "ulazak" u sezonu 2020/21 biće dozvoljen, prema čelnicima FIFA, piše engleski list.

Izvor: Getty Images/Guliver



Svjetska "Kuća fudbala" u Cirihu preuzela je na sebe obavezu da donošenjem novih propisa spriječi potencijalni haos, u kom bi svaka liga, pa i svaki klub, mogao da postupa prema svom nahođenju.

Razgovori će biti nastavljeni u petak, a prva tačka trebalo bi da bude smanjenje zarada igrača, sa ciljem da to bude u razumnoj mjeri za period tokom kog traje suspenzija takmičenja.

Rješenje će biti kompleksno, prilagođeno različitim kategorijama i ugovorima, u kojima će postojati serija uputstava i principa prema kojima bi svi morali da se vode - od čelnika klubova, zaposlenih, igrača, trenera, agenata, itd.

Tako bi trebalo da budu izbjegnute situacije poput one u Barseloni, gdje klub traži da igračima bude isplaćeno 30 odsto zagarantovanih zarada, što su oni odbili.

Na razlaze sa igračima kojima ističu ugovori neće se gledati sa odobravanjem, kao i na dogovorene pozajmice do tog dana.

FIFA je jasno odredila granicu između kraja prethodne i početka nove sezone (30. jun - 1. jul), ali je najavila da ona ovog puta neće biti presudna - čime je otvoren prostor za sva takmičenja da koriguju svoje kalendare i formalno uđu u sezonu 2020/21.

Prijedlog će glasiti ovako: da ugovori budu produženi do trenutka kada će takmičenja formalno biti završena, dok će ugovori za narednu sezonu biti skraćeni u odnosu na period od 1. jula do početka sezone 2020/21.

Drugim riječima, jedna, do dve plate iz sezone 2020/21 biće "prebačene" na tekuću, a dodatni novac klubovi će trošiti samo na plate igrača kojima ugovori ističu 30. juna.

Kada su prelazni rokovi u pitanju, oni predstavljaju u ovom trenutku najmanji problem, jer će jednostavno biti određeni prema datim okolnostima. Neće početi 1. jula i, vjerovatno, neće biti završeni 31. avgusta.

Konkretno, biće produžavani u odnosu na to koliko je kom takmičenju bilo potrebno da završi sezonu, ali je napomenuto da nijedan zahtejv za produžetak sezone ne može trajati duže od 16 sedmica.

To je nešto manje od četiri mjeseca.

U međuvremenu, izvjesno je da FIFA neće opterećivati kalendar nacionalnim takmičenjima, odnosno da će ona biti nastavljena tek u sezoni 2020/21 - kad god to bude.

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Preuzimanje teksta, vijesti, fotografija i video snimaka dozvoljeno uz vidljivo navođenje izvora i linka ka MONDO portalu.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC