Fudbal

Sve u 16 sa dr Zecom: Šta je olupina Maksimir za istoriju, šta za povijest

Autor Nikola Janković

Jedan od najružnijih događaja u istoriji jugoslovenskog fudbala dogodio se na jednom od najružnijih stadiona u istoriji jugoslovenskog fudbala i najavio jedan od najružnijih ratova u našoj istoriji.

Trideseti rođendan najpoznatije utakmice jugoslovenskog fudbala koja nikada nije odigrana, bio je prilika da se još jednom "istresu" činjenice o događajima od 13. maja 1990, koje istorija i povijest upečatljivo različito pamte i prepričavaju.

U seriji tekstova na našem portalu posvećenih "pokušaju" derbija Dinamo - Crvena zvezda u drugom dijelu sezone 1989/90, imali ste priliku da čitate o tajnim operacijama hrvatske službe bezbjednosti i ostalim manje i više poznatim istorijskim činjenicama u prvom dijelu razgovora sa doktom istorijskih nauka, Dejanom Zecom, a potom su uslijedila svjedočenja nekih od aktera masovne tuče BBB i Delija prenošene uživo u cijeloj SFRJ.

Snimci sa "Maksimira" (sport)
Izvor: YouTube

Bila je to samo najava eksluzive, koja je stigla sa druge strane Drine, gdje su naše kolege iz Banjaluke pronašle glavnog "negativca" ove epizode hrvatske povijesti i od "policajca kojeg je šutnuo Zvonimir Boban" dobili svjedočenje na koje je istorija čekala pune tri decenije.

Uz podsjećanje na to kako je izgledalo izdanje magazina "Tempo" od prije tri decenije...

  ...i poziva da proverite koliko se (ne) sećate čuvene utakmice...

Ukoliko želite da vidite dodatni sadržaj posjetite Mondo Pređi na sajt

Predlažemo vam da na našem YouTube kanalu pogledate...

Sve u 16 Mondo podkast, gost doktor Dejan Zec YouTube
Izvor: YouTube

--ili SoundCloud platformi poslušate kompletan razgovor sa doktorom Zecom, partizanovcem iz Beograda koji je igrom slučaja rođen u Zagrebu, u "specijal" epizodi podkasta "Sve u 16".

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Preuzimanje teksta, vijesti, fotografija i video snimaka dozvoljeno uz vidljivo navođenje izvora i linka ka MONDO portalu.