• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Istoričar za MONDO o "Maksimiru": Nacionalističke vođe brižljivo pripremale

Autori Predrag Vujić Autori Ksenija Jelesijević

Istoričar Dejan Ristić u razgovoru za MONDO osvrnuo se na dešavanja na stadionu Dinama iz Zagreba prije 30 godina i čuvenih nereda, koje su potom mnogi objašnjavali kao "uvod u raspad Jugoslavije".

 Dinamo-Zvezda-1990.-godine-neredi-na-Maksimiru-istoricar-o-neredima-na-maksimiru Izvor: YouTube/screenshot/HRT

Na današnji dan prije 30 godina trebalo je da bude odigrana derbi utakmica dva kluba iz takozvane "Velike četvorke jugoslovenskog fudbala". Na stadionu "Maksimir" u Zagrebu bila je zakazana prvenstvena utakmica Dinama i Crvene zvezde.

Utakmica nikada nije završena zbog potonjih nereda, u kojima su učestvovali i navijači dva tima, fudbaleri Dinama, policajci, tačnije se tada ona zvala "milicija".

"Na terenu igrači, navijači, milicija, vatrogasna kola, tučnjava na sve strane, prijetila je opasnost da dođe do pravog rata. Najprije u samom početku nemira, navijači Crvene zvezde razrušili su reklame na dijelu stadiona gdje su se nalazili, pa su počele da lete kamenice gdje su bili navijači Dinama. U tom trenutku osiguranja nije bilo dovoljno, čekalo se 10 do 15 minuta da bi stigle jače jedinice osiguranja koje su se sukobile sa navijačima na sjevernoj tribini, sa takozvanim Bed blu bojsima. Na sve se predugo čekalo i utisak je da ukupna organizacija nije bila onakva kakva je bila morala da bude za utakmicu pred koju je prijetila opasnost da bi do toga moglo doći. Da li smo mi to navijači Dinama, Crvene zvezde, Hrvati ili Srbi, sve je to, možda, na neki balkanski način iskazan magnetski bijes svjetske fudbalske planete, ali to se obično sve završi nacionalnim podjelama i bojama, a ne samo na klupskim. To smo što smo i tu smo gdje smo", glasio je komentar čuvenog hrvatskog komentatora Borisa Mutića koji se uključio u program dok su neredi još trajali.

Godinama kasnije ovi nemili događaji na fudbalskom terenu ocjenjivani su od mnogih kao "simboličan početak raspada bivše Jugoslavije". A raspad je bio krvaviji nego što je iko mogao da pretpostavi.

Pitali smo istoričara Dejana Ristića kako sa ove distance gleda na te događaje, ocijenivši da su sve to brižljivo pripremali i iskoristili politički, crkveni i krugovi intelekatualne elite, vođeni nacionalizmom, ali prije svega čuvanjem svojih pozicija i ličnim bogaćenjem.

Drugim riječima, HTJELI SU DA SE TAKO NEŠTO DOGODI!

"Fudbalska utakmica u Zagrebu 13. maja 1990. godine bila je pokazatelj intenziviranja političke, društvene, ekonomske, identitetske i kulturološke krize u razdoblju tzv. pozne socijalističke Jugoslavije, kao i svojevrsni nagovještaj snage međunacionalne mržnje koja je tada postepeno ulazila u fazu svoje višegodišnje kulminacije", rekao je Ristić.

On kaže da su krajem osamdesetih i početkom devedestih godina prethodnog stoljeća, mnoga neriješena istorijska i identitetska pitanja, praćena dubokom višegodišnjom privrednom i društvenom krizom, vešto bila iskorišćena od strane dijela separatističkih političkih, crkvenih i intelektualnih elita unutar jugoslovenskih republika i pokrajina.

"Brižljivo njegujući i jačajući animozitete između jugoslovenskih naroda i njihovih religijskih opredeljenja, nekadašnji komunistički politički prvaci brzo su se transformisali u nekakve samozvane narodne vođe i tribune. Ispravno prepoznajući to da ih nacionalistički narativ dugoročno može održati u samom političkom vrhu, što je bilo praćeno i njihovim ubrzanim ličnim bogaćenjem, oni su posebnu pažnju posvećivali javnim skupovima. Ti i takvi skupovi predstavljali su svojevrsne savremene gladijatorske arene koje su trebalo da posluže za međusobno političko 'obaranje ruku' i 'vježbanje mišića'", primetio je istoričar.

Fotografija iz 1997. godine, pred utakmicu Kroacija (Dinamo) - Partizan
Izvor: MN Press/arhiva

Istakao je da su idealne "gladijatorske arene" bile, naravno, sportska borilišta i to upravo usljed činjenice da su se na njima okupljali mahom nasilju skloni, nacionalistički nastrojeni navijači koji su u sve većoj mjeri dres svog omiljenog kluba zamjenjivali nacionalnim obeležjima.

"U toj i takvoj usijanoj atmosferi fudbalska utakmica na zagrebačkom 'Maksimiru' bila je mnogo više od igre. Ona je, zapravo, bila idealan momenat za predfinalno nadgornjavanje nacionalističkih elita i nagovještaj onoga što se uskoro i dogodilo, a to su bili strašni, tragični i razorni ratovi za jugoslovensko naslijeđe. Stoga je tragična simbolika tog nadmetanja koje je ponajmanje bilo sportsko, a u znatno većoj mjeri političko, ideološko, nacionalističko i rušilačko, veoma važna za temeljnije i objektivnije razumevanje strašnih događaja koji su uslijedili nakon njega", konstatovao je istoričar Dejan Ristić u razgovoru za MONDO.

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Preuzimanje teksta, vijesti, fotografija i video snimaka dozvoljeno uz vidljivo navođenje izvora i linka ka MONDO portalu.

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC