• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Darko Pančev za MONDO o "Maksimiru": Kriva je svjetska politika!

Autor Jovan Terzić

Zvezdina "Kobra" za naš portal o nemirima u Zagrebu, potezu Zvonimira Bobana i kraju generacije za koju vjeruje da je mogla dugo da dominira svijetom.

 Maksimir-tuca-1990-Crvena-zvezda-Dinamo-Zagreb-Darko-Pancev-intervju-za-Mondo Izvor: MN PRESS

Za nezvanični "početak kraja" SFR Jugoslavije smatra se tuča navijača i policije uoči utakmice Dinamo Zagreb - Crvena zvezda prije tačno 30 godina: 13. maja 1990.

Umjesto fudbala, viđeni su neredi na stadionu "Maksimir" koji se i dalje prepričavaju.

Možda će vas zanimati

Oko 2.500 gostujućih navijača neprijateljski su dočekani već po dolasku u Zagreb, ali je sve kulminiralo na stadionu kada su pristalice Dinama na sjevernoj tribini polomile zaštitnu ogradu i istrčale na teren. Bio je to znak za početak incidenata i na sjevernoj strani, gde su se Delije sukobile sa navijačima "modrih" smeštenim iznad njih, koji su ih prethodno konstantno gađali kamenicama.

Opšti haos smirio se tek kada je malobrojnim policijskim snagama stigla pomoć, a kao jedna od najupečatljivijih i najtužnijih slika tog dana ostalo je šutiranje policajca od strane Dinamovog igrača Zvonimira Bobana, tada 21-godišnjaka.

* doktor Dejan Zec za Mondo govori o tome kako je Zagreb gledao na Crvenu zvezdu, kako na Partizan *

O tome kako je on doživio ove nerede i šta oni za njega znače, za MONDO je govorio bivši Zvezdin golgeter Darko Pančev.

"Ne mogu to da tvrdim, ali kasnije se tako pričalo, ti neredi su bili 'probni balon' za raspad države koji se nedugo potom dogodio. Navodno su neredi na 'Maksimiru' organizovani da bi se smijenili policijski komandiri i načelnici koji nisu bili Hrvati".

Pančev kaže da prije dolaska na stadion nije naslućivao šta se sprema. 

"Nije bilo nikakvih najava, niti znakova da utakmica može biti prekinuta. Cijeli naš boravak od dolaska u Zagreb prošao je bez problema i ništa negativno nije se 'osjećalo u vazduhu'. Barem ja nisam primijetio tako nešto", ispričao nam je i dodao:

"Sve je izgledalo normalno do trenutka lomljenja ograde i ulaska navijača na teren. Inače, razne provokacije na tribinama su u to vrijeme bile uobičajene".

Prisjetio se makedonski centarfor i ponašanja Dinamovih igrača tokom incidenata.

"Svi zajedno smo otišli u svlačionice i čekali uputstva jer nismo znali, niti vidjeli šta se tačno događa. Njihovi igrači su bili korektni prema nama, a sa nekima sam kasnije pričao u reprezentaciji i zajedničko mišljenje je da to što se desilo nije lijepo i da je lako moglo da bude i mnogo gore".

Pomenuli smo već da je Zvonimir Boban imao svoj trenutak ludila.

"Zvone je kao mlad i ponesen situacijom reagovao neadekvatno za sportistu, ali ja znam da je on odličan i pametan momak i mislim da ga je euforija ponela. Svako može da pogreši...", smatra Pančev.

Godinu dana kasnije, Pančev je sa Crvenom zvezdom postao šampion Evrope i svijeta, a vjeruje da bi dominacija crveno-bijelih, kao i tadašnje reprezentacije SFR Jugoslavije, u koju su taman zakoračili omladinski prvaci sveta iz 1987. godine - potrajala.

"Apsolutno, jer je na scenu stupala fenomenalna generacija pojačana za izuzetnim 'Čileancima' i realno gledano, bez lažne skromnosti, dolazila je dekada svjetske dominacije jugoslovenskog fudbala".

Ali...

"Svjetska politika je uništila cijeli region, a ne samo fudbal", tužno zaključuje "zlatna kopačka" Evrope 1991. godine.

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Preuzimanje teksta, vijesti, fotografija i video snimaka dozvoljeno uz vidljivo navođenje izvora i linka ka MONDO portalu.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC