KRAJ SEZONE

ZVANIČNO: Kraj Premijer lige BiH, Sarajevo novi šampion!

Autori mondo.ba Fena

Očekivano, Izvršni odbor Fudbalskog saveza BiH potvrdio odluku Takmičarske komisije.

Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Izvršni odbor Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovina na svojoj večerašnjoj sjednici i zvanično je prihvatio prijedlog Takmičarske komisije, po kojem se prekida, odnosno završava tekuća sezona Premijer lige BiH, a neće biti završeno ni takmičenje u Kupu BiH.

Takmičarska komisija je danas predložila da FK Sarajevo bude proglašen prvakom, jer je u trenutku prekida prvenstva zbog pandemije korona virusa ova ekipa bila prvoplasirana.

Tako će fudbaleri Sarajeva igrati kvalifikacije za Ligu šampiona, dok će drugoplasirani FK Željezničar, trećeplasirani Zrinjski, te četvrtoplasirani Borac ići u kvalifikacije za Ligu Evrope.

Fudbaleri Sarajeva tako su stigli do četvrte titule šampiona BiH, a njihov trener Vinko Marinović ostaće zlatnim slovima upisan u istoriju bh. fudbala kao prvi stručnjak kojem je pošlo za rukom da sa dva različita kluba bude najbolji.

Podsjetimo, ranije je do šampionske titule stigao sa Zrinjskim iz Mostara, 2016. godine.

Prethodne tri titule "bordo" tim osvojio je pod vođstvom Husrefa Musemića 2007. i 2019. godine, te Dženana Uščuplića 2015. godine.

KUP BIH

Pobjednika u Kupu BiH za sezonu 2019/20 neće biti, odlučio je IO FSBiH.

Sa 13 golova prvi strijelac lige je Mersudin Ahmetović, napadač Sarajeva, dok su drugo mjesto podijelili Stojan Vranješ (Borac), Vojo Ubiparip (Tuzla siti) i Sulejman Krpić (Željezničar). Sve trojica su postigli po 12 pogodaka.

Dvije trenutno posljednjeplasirane ekipe na tabeli, Čelik i Zvijezda 09, napuštaju Premijer ligu BiH, a njih bi trebalo da zamijene Krupa, šampion Republike Srpske i sarajevski Olimpik, najbolja ekipa Prve lige FBiH.