• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Direktor Borca za MONDO: Zasluženo u Evropi, ali sačekajmo zvaničnu potvrdu

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Fudbalska sezona 2019/20 u BiH je završena, odluka je Takmičarske komisije FS BiH, koju treba da potvrdi Izvršni odbor. U Banjaluci žale što je sezona prekinuta, ali su s druge strane srećni što će nakon osam godina zaigrati na međunarodnoj sceni.

 Direktor Borca Dejan Lukendić za MONDO: Zasluženo u Evropi, ali sačekajmo zvaničnu potvrdu Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Ono što je već duži vremenski period bilo izvjesno, danas je dobilo potvrdu - fudbalska sezona u Bosni i Hercegovini neće biti nastavljena.

Istina, Premijer liga BiH i Kup BiH još uvijek nisu zvanično okončani, s obzirom da današnju odluku Takmičarske komicije Fudbalskog saveza BiH treba da potvrdi i Izvršni odbor krovne kuće bh. fudbala, ali sasvim je izvjesno da se fudbaleri u BiH za sezonu 2019/20 neće vraćati na terene.

Možda će vas zanimati

Igrači Sarajeva tako će odbraniti titulu osvojenu prošle godine, odnosno u svoje vitrine smjestiti četvrti pehar namijenjen najboljoj ekipi u Premijer ligi BiH, te istovremeno izboriti plasman u kvalifikacije za Ligu šampiona.

Drugoplasirani Željezničar i trećeplasirani Zrinjski nastupaće u kvalifikacijama za Ligu Evrope.

U istom takmičenju zaigraće i banjalučki Borac, četvrtoplasirani tim prvenstva, koji će na međunarodnu scenu iz razloga što završnica Kupa BiH neće biti odigrana, tj. ni jedna ekipa iz najmasovnijeg takmičenja neće vidjeti Evropu.

"Prvo treba da sačekamo odluku Izvršnog odbora, koji treba da verifikuje odluku Takmičarske komisije. Smatram da je Takmičarska komisija u ovom trenutku donijela pravu odluku", istakao je za MONDO Dejan Lukendić, direktor Borca.

Izvor: MONDO/Dragan Šutvić

Banjalučani će tako, poslije osam godina pauze, zaigrati van granica BiH.

"Izlazak u Evropu poslije osam godina je velika stvar za Borac, odnosno sam klub, ali i grad Banjaluku i Republiku Srpsku. Jedan od naših klubova tako će ponovo zaigrati u Evropi. Prošle sezone bio je to Radnik, a sada Borac. Poslije svih dešavanja koja su nas pratila prethodnih godina, ovo je veliki iskorak za Borac. Bili smo na korak od stečaja i gašenja kluba, a sada smo izborili Evropu. Žao nam je što je pandemija prekinula sezonu, ali moram reći da smo se zasluženo našli među ekipama koje će na međunarodnu scenu, jer smo to ostvarili na zelenom terenu osvojivši četvrto mjesto", dodao je Lukendić.

LIGA EVROPE

Borac je posljednji put na međunarodnoj sceni nastupio u sezoni 2012/13, kada je u prvom kolu kvalifikacija za Ligu Evrope eliminisan od crnogorskog Čelika. Iako "crveno-plavi" u dvomeču nisu poraženi, morali su da čestitaju Nikšićanima, koji su postigli gol više u gostima (2:2, 1:1)

Treba imati u vidu da su "crveno-plavi" prošle sezone nastupali u Prvoj ligi Republike Srpske, a već u povratničkoj sezoni u Premijer ligi BiH pokazali su da se mogu nositi sa najjačim ekipama u BiH.

Rezultat svega toga je četvrto mjesto i 36 bodova, svega devet manje od novog šampiona Sarajeva.

Još jedan pokazatelj kako je Uprava tima sa Gradskog stadiona na čelu sa predsjednikom Vicom Zeljkovićem radila u prethodnom periodu je ekspresno dobijena premijerligaška i evropska licenca, što ranije nije bio slučaj.

"Riješili smo većinu starih dugova, a sve to odrazilo se i na same licence, pa smo već na zasjedanju Prvostepene komisije za licenciranje FS BiH dobili licence za nastup u Premijer ligi BiH i Evropi. Konačno smo došli u situaciju da se bavimo samo tekućim obavezama, a ne da gledamo unazad i razmišljamo o nagomilanim dugovima iz prošlosti. Mislim da je Uprava na čelu sa predsjednikom Zeljkovićem odradila ogroman posao i da smo zasluženo tu gdje jesmo", naglasio je direktor Banjalučana.

Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Borcu će za nastup na četiri fronta naredne sezone (Premijer liga BiH, Kup BiH, Kup RS i kvalifikacije za Ligu Evrope) biti potreban i ojačan igrački kadar.

Uprava kluba već se zahvalila na saradnji nekolicini igrača, a u planu je i dovođenje pojačanja.

"Još jednom ponavljam, čekamo konačnu odluku Izvršnog odbora, kako bismo igračima saopštili dalje planove. Već imamo u planu da igrači nastave sa treninzima do polovine juna, kada će dobiti slobodno do kraja mjeseca da se odmore i napune akumulatore za predstojeće obaveze. Sigurno da će biti osvježenja u igračkom kadru, a već smo počeli određene pregovore. Nekim igračima već smo se zahvalili i Borac im želi svu sreću u nastavku karijera. Akcenat u budućnosti će sigurno biti na mladim igračima, na kojima Borac treba da gradi svoju budućnost, te profitira njihovim eventualnim odlaskom u jače evropske lige", zaključio je Lukendić.

Borac je do prekida sezone odigrao 22 meča u Premijer ligi BiH, na kojima je zabilježio 10 pobjeda, te po šest remija i poraza uz gol-razliku 29:23.

Prema još uvijek nepotvrđenim informacijama, naredna takmičarska sezona u BiH trebalo bi da počne prvog avgusta.

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC