• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Od Banjaluke preko Tivta, Bara, Barija i Fođe - do jedinog evro-trofeja!

Autor Dragan Šutvić

Na današnji dan, prije 28 godina, Fudbalski klub Borac je osvojio Mitropa kup!

 FK Borac Mitropa kup 1992 2020 Izvor: MONDO/Dragan Šutvić

29. maja 1992. godine, odnosno prije tačno 28 godina, Fudbalski klub Borac osvojio je, za sada, jedini evropski trofej u klupskoj istoriji – Srednjeevropski, ili, jednostavnije, Mitropa kup!

Bio je to prvi izlazak Borca na evropsku scenu nakon 1988. godine i dvomeča u Kupu pobjednika kupova protiv Metalista iz Harkova (tad su "crveno-plavi" do Evrope stigli osvajanjem Kupa maršala Tita), a ukupno treći od osnivanja kluba. Na četvrti se čekalo 18 godina, sve do 2010. godine...

Možda će vas zanimati

Do prilike da se 1992. godine bori za evropski trofej Borac je došao zahvaljujući sjajnom rezultatu u prvoligaškoj sezoni 1990-91, kada je osvojio četvrto mjesto, iza Crvene zvezde, Dinama i Partizana, a ispred Hajduka, a sam majski odlazak u italijansku Fođu, gdje se održavao turnir, ali i povratak u grad na Vrbasu, bili su priča za sebe...

Od Banjaluke do Tivta avionom, pa od Tivta do Bara autobusom, pa od Bara do Barija trajektom, i na kraju od Barija do Fođe ponovo autobusom. A tek povratak...

Mitropa kup je pokrenut 1927. godine, a Borac se našao u društvu brojnih velikana koji su ga osvajali. Činili su to, između ostalog, italijanski klubovi Bolonja, Fiorentina, Milan, Torino, pa bečki rivali Rapid i Austrija...

Već se rasplamsavao rat, a avion koji je krenuo po Borčeve fudbalere bio je posljednji koji je poletio sa Mahovljana, prije podjele vazdušnog prostora. Avion je dolazio u Banjaluku, a čak je postojala informacija da na aerodromu uopšte nisu znali ko dolazi.

Smatralo se da je u pitanju neki neprijateljski avion, te da postoji mogućnost da protivvazdušna odbrana PUCA NA AVION, ali su, srećom, saznali da se radi o Borčevim fudbalerima, koji u rukama nose - evro-trofej!

A do njega su stigli preko domaćina, Fođe, i mađarskog Vašutaša – oba puta odluka o boljem morala je da padne sa bijele tačke!

27. maja, Borac je u polufinalu snage odmjerio sa Fođom, a nakon 90 minuta, bilo je – 2:2. Poveli su domaći u 16. minutu golom Brazilca Bajana, samo pet minuta kasnije izjednačio je Šašivarević, a potpuni rezultatski preokret u 66. minutu je omogućio Lipovac.

Bajano se, ipak, pobrinuo da meč završi dramatično pa su uslijedili penali – koje je Borac riješio rezultatom 4:2, a junak je bio golman Mile Simeunović, koji je odbranio udarce Petreskua i Rambaudija!

U finalu, igranom dva dana kasnije, a rekosmo, na današnji dan prije 28 godina, rival izabranicima Zorana Smileskog bili su Mađari, koji su iz borbe za trofej eliminisali Dunajsku Stredu iz Čehoslovačke.

Meč sa Vašutašom bio je posljednji koji je Stojan Malbašić odigrao u dresu kluba iz Platonove ulice.

Na stadionu – skoro niko! Italijani su očekivali da se nađu u finalu i naprave sjajnu atmosferu, ali od toga nije bilo ništa. Tek nekoliko stotina ljubitelja fudbala prisustvovalo je novoj drami, koja je uslijedila nakon što su Filipović i Nikiforov pogađali tokom sat i po fudbala.

A onda, na penale, za Borac 5:3! Svi su u ekipi Borca bili precizni: Šašivarević, Štavljanin, Filipović, Bilbija i Simeunović, koji je odbranio udarac Garasa u četvrtoj seriji, što je bilo presudno za osvajanje trofeja, koji se, spletom okolnosti, i dan-danas nalazi u Trofejnoj sali na Gradskom stadionu.

Razlog? Mitropa kup VIŠE NIKAD nije održan...

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Preuzimanje teksta, vijesti, fotografija i video snimaka dozvoljeno uz vidljivo navođenje izvora i linka ka MONDO portalu.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC