Fudbal

Crni, bijeli, žuti, crveni...LJUDI, ujedinjeni "klečali" na Vestfalenu!

Autor mondo.ba

Borusija Dortmund i Herta još jednom odali počast ubijenom 46-godišnjem Afroamerikancu Džordžu Flojdu i istakli svoju privrženost borbi protiv rasizma na početku utakmice u 30. kolu Bundeslige.

DORTMUND, GERMANY - JUNE 06: Thorgan Hazard of Borussia Dortmund wears a United Together T-Shirt and Emre Can wears a Black White Yellow Red Human prior to the Bundesliga match between Borussia Dortmund and Hertha BSC at Signal Iduna Park on June 06, 2020 in Dortmund, Germany. (Photo by Lars Baron/Getty Images)
Izvor: Lars Baron/Getty Images Europe

Mnogo bure i protesta u SAD, ali i u Evropi, izazvala je policijska brutalnost bijelca Dereka Čovina koja je dovela do smrti Džordža Flojda u Mineapolisu.

Nakon što su u proteklom kolu mnogi fudbaleri istakli antirasističke parole poput igrača "milionera" Džejdona Sanča i Ašrafa Hakimija, odonosno asovi Borusije iz Menhengladbaha Markus Tiram i član Šalkea Veston Mekeni, nove poruke protiv rasizma viđene su u subotu na "Vestfalenu".

Igrači Lusijena Favra zagrijavali su se u majicama na kojima je precrtano: "Crni, bijeli, žuti, crveni...", a ostavljeno samo "ljudi"!

Pred početak meča, zajedno sa kolegama iz berlinske Herte, među kojima je i srpski fudbaler Marko Grujić i nekadašnji reprezentativac Bosne i Hercegovine Vedad Ibišević, zajednički su klečali na centru igrališta i iskazali solidarnost sa svima koji se bore protiv rasizma.

Ranije su čak i prvi čovjek FIFA Đani Infantino, kao i Fric Keler, predsjednik DFB-a, istakli da se protive kažnjavanju igrača, koji su podigli glas protiv rasizma jer njihove antirasističke poruke odgovaraju načelima sportskih asocijacija.

"Takvi potezi fudbalera 'zaslužuju aplauz, a ne kaznu'", rekao je Infantino.