• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Predsjednik FIFA o slučaju Flojd: Igrače ne kažnjavati, već im aplaudirati!

Autor mondo.ba

Đani Infantino pozvao je lige i klubove na "zdrav razum"

 FIFA Đani Infantino slučaj Džordž Flojd igračima aplaudirati Izvor: Lars Baron/Getty Images Europe

Ubistvo 46-godišnjeg Afroamerikanca Džordža Flojda, kojeg je u Mineapolisu usmrtio polijacac-bijelac Derek Čovin tako što ga je ugušio klečeći mu nekoliko minuta na vratu, podiglo je rasne tenzije na tlu Sjedinjenih Američkih Država.

U skoro 40 gradova zabilježeni su protesti, na kojima su se demonstranti sukobili sa policijom, a reakcija nije izostala ni na Starom kontinentu.

Možda će vas zanimati

Brojni fudbaleri odali su počast tragično nastradalom Flojdu, a samo u Bundesligi zabilježena su četiri takva slučaja. Učinio je to dvojac Borusije iz Dortmunda Džejdon Sančo – Ašraf Hakimi, prvotimac Borusije iz Menhengladbaha Markus Tiram i član Šalkea Veston Mekeni.

Fudbalski savez Njemačke je protiv pomenutog kvarteta pokrenuo postupak, međutim predsjednik Svjetske fudbalske federacije Đani Infantino nije saglasan sa potezom rukovodilaca njemačkog fudbala.

"Bez ikakve sumnje, FIFA je mišljenja da mirne demonstracije igrača u Bundesligi zaslužuju aplauz a ne kaznu. Moramo da kažemo 'ne' razismu i diskriminaciji bilo koje vrste. Moramo, takođe, da kažemo i 'ne' nasilju. Bilo kojem obliku nasilničkog ponašanja", navedeno je u saopštenju FIFA koje potpisuje prvi čovjek ove organizacije.

FIFA je takođe pozvala lige i saveze na "zdrav razum" kada je u pitanju donošenje odluka po pitanju potencijalnih kazni u ovakvim situacijama.

"Svjetska fudbalska federacija u potpunosti shvata empatiju i zabrinutost koju su fudbaleri izrazili po pitanju tragične smrti Džordža Flojda".

Podsjetimo, trostruki strijelac za "milionere" protiv Paderborna Džejdon Sančo je prilikom proslave jednog od pogodaka podigao dres ispod kojeg je bila majica na kojoj je pisalo "Pravda za Džordža Flojda". Sličan potez imao je i Hakimi, Veston Mekeni je nosio traku oko ruke sa istim natpisom, dok je Markus Tiram nakon gola kleknuo u znak poštovanja prema ubijenom Flojdu.

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Preuzimanje teksta, vijesti, fotografija i video snimaka dozvoljeno uz vidljivo navođenje izvora i linka ka MONDO portalu.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC