Fudbal

Komitet za takmičenje: Nema odgađanja utakmica PLBIH, gdje je odgovornost klubova?

Autor Goran Arbutina

FSBIH dozvolio odgađanje utakmice osmine finala Kupa BIH između Veleža i Širokog, ali pomjeranja mečeva m:tel Premijer lige BIH neće biti, već će se poštovati Covid-19 protokol.

Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Korona virus ponovo zadaje velike probleme fudbalu u BIH, sve veći je broj zaraženih fudbalera i trenera, a neki klubovi ostali su praktično bez cijele ekipe.

U najtežoj situaciji je Široki Brijeg koji trenutno ima 18 zaraženih fudbalera, a proteklog vikenda igrali su meč sa Sarajevom na Koševu.

U tom trenutku broj zaraženih je bio 12, pa je Široki sa 13 fudbalera u protokolu igrao derbi, da bi se testiranjem kasnije utvrdilo da je među fudbalerima koji su igrali utakmicu protiv Sarajeva još šest pozitivnih.

Zbog svega toga Široki je tražio odlaganje meča osmine finala Kupa BIH protiv Veleža, što je FSBiH odobrio, međutim, predsjednik Komiteta za takmičenje FSBIH Milorad Lale u razgovoru za MONDO kaže da to neće biti slučaj kada su u pitanju mečevi Premijer lige BIH.

"Izašli smo im u susret samo zbog toga što je predložen termin u reprezentativnoj pauzi pa neće biti narušen kalendar takmičenja i zato što je u pitanju Kup BIH. Kad su u pitanju utakmice m:tel Premijer lige BIH oni će se igrati prema rasporedu i u skladu sa Covid-protokolom koji su prije početka sezone potpisali svi klubovi“, istakao je Lale.

On je apostrofirao odgovornost klubova koji su se obavezali prije početka prvenstva da će poštovati protokol.

"Niko sada neće da preuzme odgovornost, zato je i urađen Covid-protokol. Postavlja se pitanje, da li se Široki pridržavao protokola, da li su igrači i članovi kluba bili savjesni i poštovali sve epidemiološke mjere. Evo imamo situaciju da Sarajevo putuje sa dva autobusa, jer je npr. tako predviđeno protokolom ako ima više članova, a Široki je došao u Sarajevo svi zajednu u jednom autobusu“, naveo je Lale.

ŠTA AKO?

Na pitanje šta će se desiti ukoliko neki od klubova ostane bez igrača, Lale je naglasio da je praktično nemoguće da se to desi, jer svi klubovi, osim 25 seniora, imaju isto toliko i juniora i kadeta, koji mogu "uskočiti" ukoliko bude potrebe za tim.

"Klubovi su preuzeli rizik potpisivanjem Covid-protokola i usvajanjem protokola na Izvršnom odboru FSBIH u kojem sjede predstavnici klubova. Komitet je napravio protokol po uzoru na strukcije UEFA. Mi smo smatrali da su klubovi ozbiljne organizovane organizacije. Nama je na prvom mjestu zdravlje, a ne bilo šta drugo, zbog toga je i donesen protokol. Ko se ne ponaša odgovorno, e to je pitanje“, istakao je Lale.

Komentarišući sve veći broj slučajeva pozitivnih na korona virus u klubovima PLBIH on je rekao da je FSBIH svjestan situacije i da će poštovati odluke državnih vlasti, ukoliko ih bude.

"Mi smo prekinuli prvenstvo jer ni sa jedne strane nismo imali dozvolu entitetskih organa. Sad je teža situacija u FBIH, možda dođe da moramo prekinuti prvenstvo i uradićemo to ako bude naloženo. Na kraju krajeva, mi ne možemo organizovati bilo koju utakmicu bez saglasnosti državnih organa, zna se ko daje saglasnost za održavanje skupova."

Klubovi u BIH trenutno nemaju obavezu da se testiraju prije svake utakmice, što bi bilo najbolje rješenje, ali je neizvodivo.

"To klubovi ne bi mogli finansirati, savez ne bi isto mogao, pa bi bilo bojim se raznih zloupotreba, uvijek neko ima svoju nekakvu 'matematiku'“, rekao je Lale.

On je na kraju još jednom podvukao odgovornost klubova i samih fudbalera.

"Pa oni se sada ljube i grle na terenu više nego ikad, a eto kakva je situacija“, rekao je Lale.