• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbin je dao 68 poena NBA, mislili su da je najbolji ikada: Ima ulicu u Beogradu, a nikada ga niste vidjeli na terenu!

Autor 000

Kakav je to majstor bio!

 Pit Maravič Srbin koji je dao 68 poena u NBA Izvor: Youtube/1avardac

Oči cijelog svijeta bile su uprte u Stefa Karija kada je poslije velikih kritika na račun svoje igre odgovorio tako što je na utakmici ubacio 62 poena. 

No, da li ste znali da je jedan Srbin uspio da ubaci 68 i to 1977. godine kada još nije bilo šuta za tri poena u NBA ligi! 

Njegovo ime je Pit Maravič, rođen je u malom gradu Alikvipi u Pensilvaniji, a roditelji su mu porijeklom iz Drežnice, kod Ogulina u današnjoj Hrvatskoj. Pit je itekako znao za svoje porijeklo, što je 2004. godine u intervjuu za hrvatske medije otkrio legendarni Rudi Tomjanovič. 

Ovaj čuveni američki košarkaš i trener je hrvatskog porijekla, a po njegovom svjedočenju Maravič ga je jednom prilikom upitao da li je Srbin ili Hrvat. Kada mu je Tomjanovič otkrio da je Hrvat, Maravič je odbrusio da onda ne mogu da budu prijatelji. Ipak, kasnije je promijenio mišljenje i postao prijatelj sa Tomjanovičem.

Maravičev otac Petar Maravič poznatiji kao Pres bio je trener i na vrhuncu karijere trenirao je univerzitete Klemson i LSU. Već sa sedam godina je počeo da trenira svog sina, koji je u srednjoj školi bio nevjerovatno dominantan. Zbog stava dok dribla, koji je podsjećao na revolveraše iz vesterna, dobio je nadimak "Pistol Pit" u srednjoj školi i on je sjajnog šutera pratio tokom cijele karijere. 

Pit je studirao kod oca na LSU i več na prvoj utakmici je uspio da ubaci 50 poena i tome doda 11 asistencija! Ne samo da je bio najbolji igrač tima, već neki od njegovih rekorda na tom univerzitetu još stoje. On drži rekord za najveći broj poena za jednu sezonu, najveći broj ubačenih šuteva, najveći broj ubačenih šuteva za sezonu, najveći broj poena za igrača koji je na LSU proveo tri sezone... 

Atlanta ga je draftovala kao trećeg pika na draftu iako je na njegovoj poziciji već imala zvijezdu - Lua Hadsona. Ipak on je već u prvoj sezoni prebacio 20 poena prosečno po meču i najavio nevjerovatnu karijeru, U sezoni 1973/74 je bio drugi najbolji strijelac lige sa 27,7 poena po meču, a njegove igre su oduševljavale navijače.

Bio je velika zvijezda i opisivali su ga kao igrača sa najboljom kontrolom lopte u istoriji, a onda je novoformirana ekipa Nju Orleans Džeza dala dva igrača i četiri pika za njega. Bio je kičma tima, koji ipak nije mogao do plejofa, ali je Maravič uspjevao da napravi nevjerovatne individualne rezultate. 

Tako je 25. februara 1977. godine Njujork Niksima ubacio 68 poena! Dve godine prije nego što su trojke uvedene u NBA, on je ubacio 68 poena! 

Protiv Niksa je ubacio 68 poena!
Izvor: Youtube/NBA

Poslije karijere je bio jedan od najmlađih ljudi ikada uvrštenih u košarkašku "Kuću slavnih", a umro je sa košarkaškom loptom u rukama. Sa samo 40 godina njegovo srce je prestalo da radi tokom jedne košarkaške utakmice koju je igrao sa prijateljima 5. januara 1988. godine. Tek poslije smrti je otkriveno da je imao neliječenu bolest srca i jedan od najvećih NBA genija nas je napustio prerano. 

Nažalost, tada niko sa ovih prostora nije mogao da vidi njegov sjajan napadački i kreativni talenat. Ipak, nakon smrti dobio je počast u Beogradu i jedna ulica na Paliluli se zove po njemu. 

U karijeri je za deset sezona pet puta bio NBA Ol-Star, 1977. godine je bio najbolji strijelac lige, a prosječno je postizao 24.2 poena po meču. 

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC