• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ABA objasnila sve o košu Zvezde - otkriveno je zašto važi: Svi pričaju o potezu Mitrovića, sad se oglasila liga! (VIDEO)

Autor Haris Krhalić

Sporni detalj sa meča ABA lige u Ljubljani doveo je utakmicu do produžetka, u kojem je domaći tim pobijedio Zvezdu.

 ABA objasnila zašto se koš Crvene zvezde važi Izvor: Youtube/ABA liga j.t.d./printscreen

Košarkaši Crvene zvezde poraženi su od Cedevita Olimpije (88:80) nakon 45 minuta košarke u Ljubljani, a produžetak u "Stožicama" gledali smo nakon nevjervatne drame u završnici. Posljednji napad Crvene zvezde završen je pogotkom uz faul Luke Mitrović, a kada je krilni centar pogodio i dodatno bacanje bilo je jasno da će se igrati još pet minuta.

Ta odluka izazvala je mnogo komentara navijača na društvenim mrežama, a između ostalih javio se i NBA centar Jusuf Nurkić. Dan kasnije oglasila se ABA liga, koja je objasnila kako je došlo do ovakve odluke.

Trojica sudija su, po propozicijama takmičenja, donijeli ispravnu odluku o priznatom košu i dodatnom slobodnom bacanju za Crvenu zvezdu! Regionalno takmičenje ovom prilikom poziva se na zvanična FIBA pravila od 1. januara 2022. godine

"Primjer: Igrač B1 faulira igrača A1 pri njegovom uspješnom šutu iz igre istovremeno sa signalom sata za kraj četvrtine.

Tumačenje: Sudije moraju da odluče korišćenjem tehnologije, ukoliko je dostupna, da li je lična greška igrača B1 nastala prije nego što se oglasio sat za istek četvrtine.

Pogledajte detalje sa meča:

  • Ako je sat za igru pokazao 0,0 kada je došlo do greške, lična greška B1 se zanemaruje i pogodak iz igre igrača A1 se ne računa. Četvrtina je završena. Nakon što sudija saopšti konačnu odluku, mjerilac vremena će pokrenuti štopericu da mjeri interval igre. Naredna četvrtina počinje po postupku naizmjeničnog posjeda.
  • Ako je sat za igru pokazao više od 0,0 kada je došlo do greške, pogodak iz igre igrača A1 će se računati. Igraču B1 će biti dosuđena lična greška. Igrač A1 će pokušati 1 slobodno bacanje. Tokom slobodnog bacanja igrači mogu da zauzmu mjesta za skok na koja imaju pravo. Sat za igru će pokazati preostalo vrijeme. Igra će biti nastavljena kao poslije svakog posljednjeg slobodnog bacanja.

Ukratko, regionalno takmičenje smatra da su sva pravila košarkaške igre ispoštovana, što se dodatno pojašnjava posljednjim dijelom saopštenja.

"Dakle, kako su sudije donijele odluku da je faul nastupio kada je sat za igru pokazao više od 0,0, evidentno je da je odluka sudija o šutu Luke Mitrovića doneta u skladu sa zvaničnim košarkaškim pravilima", navodi se na kraju saopštenja.

Podsjećamo, crveno-bijeli su poraženi u produžetku, pa će se treći meč polufinalne serije narednog ponedeljka igrati u Beogradu.

Pogledajte situaciju u kojoj je Mitrović pogodio uz faul:

Sporni detalj u poslednjim trenucima drugog meča Cedevita Olimpije i Crvene zvezde u polufinalu ABA lige.
Izvor: YouTube/ABA liga j.t.d.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC