• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Još jedan Srbin u Kući slavnih: "Žućko" tamo gdje bi i trebalo da bude – među NAJVEĆIMA u istoriji!

 Goran Arbutina
Autor Goran Arbutina

Slavni srpski as Radivoj Korać zvanično je primljen u Kuću slavnih u Springfildu kao član "Klase 2022".

 Radivoj Korać u Kući slavnih Izvor: YouTube/OKK Beograd

Veliki srpski košarkaš Radivoj Korać (1938-1969), jedan od najvećih u istoriji jugoslovenske i evropske košarke, primljen je u Kuću slavnih u Springfildu. Njegov prijem u društvo najboljih u istoriji igre pod obručima ozvaničen je u ponedjeljak uveče i biće deo "Klase 2022".

U istoj klasi su i nekadašnji NBA plejmejker Tim Hardevej, argentinski velikan Emanuel Manu Đinobili, čuveni treneri Džordž Karl i Del Heris, as Atlanta Houksa iz šezdesetih i sedamdesetih Lu Hadson i drugi...

Pogibija kod Sarajeva zaustavila je životni i igrački put slavnog "Žućka" i to u naponu snage. Bio je tri puta član najboljeg tima Evrope, na utakmici Kupa šampiona za svoj OKK Beograd ubacio je 99 poena i umalo srušio rekord Vilta Čejmberlejna (od 100 poena), a bio je i najbolji strijelac jugoslovenske lige čak sedam godina u nizu. Prosječno je postizao po 32,7 poena!

Poznat po svom karakterističnom izvođenju slobodnih bacanja, sa dvije ruke, odozdo, Korać je privlačio pažnju i po tom detalju, iako je bio mnogo više od košarkaša. Urbana je legenda da je donio prvu ploču Bitlsa u Beograd, studirao je na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, a poginuo je u junu 1969. kod Sarajeva, poslije utakmice reprezentacije SFR Jugoslavije i selekcije Bosne i Hercegovine. Bio je prvi sportista sahranjen u Aleji velikana na Novom groblju u Beogradu i o njegovom životu snimljeno je nekoliko filmova.

U njegovu čast, međunarodno takmičenje nosilo je ime Kup Radivoja Koraća, a od početka 21. vijeka njegova "Ljevica" i ime krase i trofej nacionalnog Kupa Srbije. Kao član reprezentacije bio je MVP Evropskog prvenstva 1961, na kojem je jugoslovenska košarkaša osvojila prvo evro-odličje. Dvije godine kasnije, u Poljskoj, sa saigračima je bio treći u Evropi, a 1965. drugi, u Sovjetskom savezu.

Takođe, sa reprezentacijom je osvajao i srebro na Olimpijskim igrama 1968, kao i na svjetskim prvenstvima u Brazilu 1963. i u Urugvaju 1967.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC