• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

 svetislav pešić na prvoj pres konferenciji nakon eurobasketa
 svetislav pešić na prvoj pres konferenciji nakon eurobasketa

Svetislav Pešić bez pet evroligaških igrača! Selektor otkrio problem: Klubovi im ne daju, a Rusi blokirali sve!

Svetislav Pešić odgovarao je na pitanja medija u Beogradu prvi put poslije Evropskog prvenstva.

 svetislav pešić na prvoj pres konferenciji nakon eurobasketa  Izvor: MN PRESS

Svetislav Pešić održao je konferenciju za medije pred predstojeće mečeve na Mundobasketu.

Srbija će 11. novembra gostovati Velikoj Britaniji, pa će 14. novembra dočekati Tursku i u oba duela ima imperativ pobjede ako želi da prođe na Svjetsko prvenstvo. Uoči tog duela iskusni stručnjak pričao je o problemima koje ima u timu. Čak petorica evroligaških igrača neće biti dio tima u ovom "prozoru".

Zbog zabrana klubova za nacionalni tim neće igrati Nikola Milutinov, Nikola Kalinić, Vanja Marinković i Dejan Davidovac, dok je Nemanja Nedović zatražio pauzu, odnosno da propusti ove mečeve jer se osjeća dobro.

"Ono što raduje jeste da bi uskoro, poslije svojih evroligaških mečeva, timu trebalo da se priduže Vasilije Micić, Vladimir Lučić, Ognjen Jaramaz i Marko Gudurić. Imali smo odlične razgovore sa Partizanom i Zvezdom, oni su nam izašli u susret. U tim momentima imaju svoje utakmice u Evroligi. Postojala je mogućnost da se odloži, ali se igra i u četvrtak i u petak. Španski klubovi nisu dozvolili svojim igračima, najvjerovatnije, nada postoji, ali najvjerovatnije Baskonija neće pustiti Marinkovića, Barselona Kalinića. Očekujemo da Micić dobije dozvolu, kao i Gudurić, Lučić i Jaramaz."

Dešavanja sa konferencije i sve izjave selektora Pešića i direktora Tarlaća možete da pročitate na MONDU klikom na karticu Razvoj događaja.

13:42

KRAJ

Konferencija je završena.

13:40

ANDREJ STOJAKOVIĆ? POSTOJI ŠANSA!

"Da, u vezi sam sa mojim najboljim prijateljem. Razgovaram sa njim od Andrejevog rođenja. Ne menja naše prijateljstvo ništa, ta odluka treba da dođe od deteta. Gde se oseća najbliže, najtoplije, kao što je došlo od Tristana. Trebalo je da prođe dug period, dok odluči, dok razmisli. Maksimum je učinjen. Da li će Peđa da bude taj koji će da preseče? Ne, to treba da dođe od deteta", poruči je Tarlać.

Izvor: Profimedia

13:38

DA SAČEKAMO SA NAKIĆEM

"Ne bih o Nakiću da pričam dok se ne oglase njihove porodice i oni sami", rekao je Tarlać.

13:38

VUKČEVIĆ, NAKIĆ, KONČAR, KAMINSKI?

"Razmišlja se o svima, sve koje ste naveli treba posmatrati iz različitih uglova, zbog mesta rođenja, pasoša i tako dalje. Ne opredeljujemo se još uvek ili opredeljenosti kao u stanju Tristana Vukčevića. Čeka se da napuni 21 godinu da može da igra za reprezentaciju. Skauting je proširen, mnoga deca su se rodila u inostranstvu i tamo su napravila prve košarkaške korake. To dovodi do činjenica da neko ko je na primer rođen u Švedskoj i onda otišao u Real ili Barselone, obavezao se po pravilima. Poput Tristana koji je potpisao dokument kojim se obavezuje da će nastupati za tu reprezentaciju do svoje 18. godine, odnosno 21. godine po novom. To su pravila FIBA, protiv toga ne možemo, to su dodatne prepreke. Tristan nije hteo da igra za Grčku, čeka strpljivo do svoje 21. godine. Stupiće novi pravilnik FIBA da igrač koji je imao pravo nastupa za reprezentaciju, takozvano košarkaško državljanstvo, do 23 godine neće moći da promeni. To je novo pravilo. Zato je važno da skauting bude u ranoj fazi prisutan, da se ta deca dovode i igraju već od kadetske reprezentacije, ako je to njihova želja. To je jedini način da oni koji su počeli u inostranstvu budu prisiljeni i da budu vezani za drugu reprezentaciju. U Americi postoji veliki broj igrača. Do informacija se lako dolazi, ima dosta igrača koji su tamo na koledžu, u komunikaciji smo sa njihovim roditeljima", rekao je Tarlać.

13:33

O ANĐUŠIĆU

Pitanje za Pešića ticalo se Anđušića koji se vratio u nacionalni tim iako nije pozvan na Eurobasket.

"Različiti su kriterijumi, različiti su ukusi. Moj prvi zadatak i prvi posao je da vidim ko će biti pozvan, ko neće. Slušam šta drugi pričaju, interesuje me mišljenje ljudi kojima verujem i koji gledaju tu širu sliku koja se sastoji od puno detalja. Ne bih ulazio u to ko je zaslužio, ko nije. Ekipa koja je izabrana je po kriterijumima koje sam ja odredio. Anđušić je iskusan igrač, zato je sada tu. Dobar igrač, ranije je takođe igrao za reprezentaciju, ima ponovo šansu da svoj kvalitet i iskustvo pokaže. Zbog toga je tu."

13:31

OVDE SAM ZBOG MUNDOBASKETA I IGARA!

"Uvek je bitno. Imao sam prilike da pričam od momenta kada sam došao, ne bih previše širio priču. Posećivao sam redakcije, bio na televizijama, nekima sam i dosadio. Želim da kažem da su se prioriteti promenili. Kristerijumi su se promenili, sistem takmičenja takođe. On je apsolutno protiv svih reprezentacija, ne samo Srbije. Značaj reprezentacije se menja. Ukupno gledano, a samim tim i kriterijum igrača koji su kandidati za tim. Svaki uspeh reprezentacije ne mora da znači da košarka napreduje. Za svaki uspeh reprezentacije može da podigne interes zemlje, države i tako dalje, tako i naše. Uvek to govorim. Kod nas u Srbiji popularnost košarke se povećava iz godine u godinu, a potencijali se smanjuju. To je kontraproduktivno, to je disbalans. Zašto je to tako? Malo smo se smanjili. Kako bih rekao, klupska takmičenja dobijaju na značaju, reprezentativna prelaze u neke turnire. Želja svih navijača i nas koji smo u svemu tome direktni učesnici, ne postavlja se pitanje. Zbog toga smo i tu, da probamo da uradimo sve, koliko je u našoj moći da damo maksimum za Mundobasket, a onda i na Olimpijske igre. Zbog toga sam došao. Nisam došao da pravim karijeru niti da pišem novu knjigu. Moju knjigu sam odavno napisao, moja karijera odavno je napisana. Ovde sam došao zbog toga", jasan je Pešić.

13:27

ABA LIGA ODBILA ZAHTEV

"Mi smo se 'polomili'. Od septembra kada sam došao prvi posao je bio da zajedno sa federacijama iz okruženja, Hrvatskom, Slovenijom, Bosnom, Makedonijom, uputili smo pismo ABA ligi i zamolili da se odloži poslednje kolo pred kvalifikacije, to smo uradili i u februaru. Do toga nikada nije došlo. Ne samo za reprezentaciju Srbije. ABA liga odbila, nije ni razmatrala našu situaciju. Taj luksuz koji Turska ima, odložila je redovno kolo, nisu igrali za vikend. Već u subotu su bili u kompletnom sastavu, trenirali su, biće zajedno do utorka, onda se turski igrači vraćaju u svoje klubove u Fenerbahče i Efes i igraće u Evroligi u četvrtak. Svi pokušaji da se objasni značaj, ne samo naše reprezentacije, već i okruženja. Nisu naišli na razumevanje. Šta bi mogli da menjamo? Ništa, sa našeg aspekta, pošto je pitanje za mene. Osim razgovora sa igračima, razgovora, poseta treninga, razmenjivanje informacija, treninga, ne postoji, To nije moguće, to je jedan haos u kome svi mi živimo"

13:25

"NADAMO SE"

"Nadamo se da će Micić, Lučić, Gudurić i Jaramaz dobiti dozvole klubova", rekao je Pešić.

13:24

MITROVIĆ JE RANIJE ZASLUŽIO POZIV

"Mitrović je možda i ranije zaslužio poziv. Osim Dobrića koji ima malu povredu svi su dobri. Otišao je na magnetnu rezonancu, videćemo kakva je situacija.", kaže Pešić.

13:23

"JOVIĆ NIKAD BOLJE NIJE IZGLEDAO."

Pričao je Pešić i o Stefanu Joviću.

"Jović je super. U dobrom je fizičkom stanju. Sanirao je sve te povrede koje su ga mučile. Imao je pauzu od mesec dana. Ušao je u proces rehabilitacije dok smo mi bili na pripremama. Nikada bolje nije izgledao. Fale mu mečevi, ali iskustvom može mnogo da doprinese"

Stefan Jović
Izvor: MN PRESS

13:21

NEMA NI DAVIDOVCA!

"Čuli ste od selektora sve. Nismo se videli od četvrtog 'prozora'. Posle prvog kruga i rezultata bilo je jasno da je neophodno ići iz utakmice u utakmicu i pokušavati da se pobedama ostanemo sa šansama za plasman na Mundobasket. Sa najjačim timom i NBA igračima pobedili smo Grčku i Tursku i to nam danas daje šansu, sa drugačijim timom. Kako nama tako i ostalima. Pobedama možemo da ostanemo na putu plasmana na Svetsko prvenstvo sa timom od 24 igrača. Dodao bih da je situacija sa igračima CSKA iz Moskve bila jako dobra od starta. I Milutinvo i Davidovac je trebalo da budu u timu. Kako je vreme odmicalo, dolazilo je do komplikacija sa odlaganjem mečeva VTB lige i konačan rezultat je bio da Davidovac ostane na spisku. Sve do juče smo pokušavali da realizujemo, neće biti moguće, pa ni Dejan neće biti u timu. Stavovi Barselone i Baskonije su jasni u njihovom interesu su i tu možemo da stavimo tačku", otkrio je Tarlać.

Izvor: Twitter/cskabasket

13:18

BRITANCI IGRAJU I KOŠARKU

"Čeka nas težak meč sa Britanijom. Igraju oni i košarku, ne samo fudbal. Pobedili su Tursku, igrali su dobar meč i sa Letonijom, izgubili su tek u poslednjem minutu. Letonija je taj meč igrala sa NBA igračima i Britanci su mogli da ih dobiju. Radi se o ekipi koju poštujemo i pripremamo se kao da je zadnja utakmica. Svaka kvalifikaciona utakmica može da bude zadnja, približavaju se odluke. Radimo na tome da napravimo sistem, da se uigramo. Nadamo se da će ovi momci koji su u tom procesu priprema biti zdravi za meč. Ako si zdrav možeš da daš maksimum."

13:15

NEDOVIĆ TRAŽIO PAUZU

"Nedović je zamolio da propusti ovaj 'prozor', nije u potpunosti spreman, a kada neko nije u potpunosti fit, bolje je da ne igra i za njega i za reprezentaciju. Dobrić se povredio, nije teža povreda, videćemo, zahteva mirovanje, nadamo se da će se oporaviti", rekao je Pešić.

Izvor: MN PRESS

13:14

"TOPIĆ I KOPRIVICA"

"Tu je mladi, talentovani Topić koji igra za Zvezdu. Nažalost, nećemo moći da računamo na Koprivicu koji je povredio šaku. Pravila su takva da do 31. damo konačan raspored, pa zato nije bilo zamene za Balšu.

13:12

BEZ MARINKOVIĆA I KALINIĆA?

Pešić je najavio da možda neće igrati Marinković i Kalinić.

"Olimpijske igre u Parizu će se igrati i 2024. i 2028. godine, nadam se da ćemo se kvalifikovati. Želimo da igramo na velikim takmičenjima, a mi za to nismo krivi, taj odnos u evropskoj košarci je katastrofalan. Može knjiga da se napiše, igrači i treneri dali su svoje mišljenje. Došli smo u takvu situaciju da i ovaj prozor koji je zahtevan, da ne možemo da računamo na većinu igrača koji su bili letos i na Eurobasketu. Imali smo odlične razgovore sa Partizanom i Zvezdom, oni su nam izašli u susret. U tim momentima imaju svoje utakmice u Evroligi. Postojala je mogućnost da se odloži, ali se igra i u četvrtak i u petak. Španski klubovi nisu dozvolili svojim igračima, najverovatnije, nada postoji, ali najverovatnije Baskonija neće pustiti Marinkovića, Barselona Kalinića. Očekujemo da Micić dobije dozvolu, kao i Gudurić, Lučić i Jaramaz."

Izvor: MN PRESS

13:09

"NIKO TO NE PITA"

"Vi sve pratite, počela je druga runda u avgustu. Počeli smo drugu rundu sa dve pobede protiv Grčke i Turske. Za razliku od prve runde gde nam nisu priznati rezultati Slovačke, to je važno reći, jer je ova druga grupa i pobeda Belorusije dolazi u direktnom susretu sa nama, Grcima, Turcima i Britancima. To je dodatni peh koji smo zaradili. Ono što je sada mnogo važnije jesu utakmice koje nas očekuju. Prvo sa Britanijom u petak, pa sa Turskom u ponedeljak. Važno je reći, bez traženja izgovora i alibija, važno je da vi od mene čujete da smo mi u ovom kvalifikacionom prozoru prošli kroz naporan proces. Završili smo sa Grčkom i Turskom u avgustu sa 31 igračem, sada postižemo apsolutni rekord, imamo 38 igrača koji će proći kroz sve kvalifikacione utakmice. Ne postoji kontinuitet za razliku od timova protiv kojih igramo"

13:07

PEŠIĆ: VAŽNO MI JE OVO DA KAŽEM

"Vi sve pratite, počela je druga runda u avgustu. Počeli smo drugu rundu sa dve pobede protiv Grčke i Turske. Za razliku od prve runde gde nam nisu priznati rezultati Slovačke, to je važno reći, jer je ova druga grupa i pobeda Belorusije dolazi u direktnom susretu sa nama, Grcima, Turcima i Britancima. To je dodatni peh koji smo zaradili. Ono što je sada mnogo važnije jesu utakmice koje nas očekuju. Prvo sa Britanijom u petak, pa sa Turskom u ponedeljak. Važno je reći, bez traženja izgovora i alibija, važno je da vi od mene čujete da smo mi u ovom kvalifikacionom prozoru prošli kroz naporan proces. Završili smo sa Grčkom i Turskom u avgustu sa 31 igračem, sada postižemo apsolutni rekord, imamo 38 igrača koji će proći kroz sve kvalifikacione utakmice. Ne postoji kontinuitet za razliku od timova protiv kojih igramo"

13:04

PRODAJA KARATA

Pred početak konferencije saopšteno je da će danas popodne početi prodaja karata za meč sa Turskom koji se igra 14.11. Cene karata kreću se od 400 dinara. Mesta pored terena su 3.000 dinara.

13:02

PEŠIĆ JE TU

Selektor Pešić je došao na konferenciju.

12:55

PEŠIĆ USKORO STIŽE

Selektor Pešić uskoro stiže. Konferencija počinje u 13 časova.

12:29

NEMA NBA IGRAČA, TU SU EVROLIGAŠI

U ovom "prozoru" ni Pešić ni ostali selektori ne mogu da računaju na igrače iz NBA lige. Sezona je u toku i kloubovi iz najjače košarkaške lige na svetu ne puštaju zvezde da se priključe nacionalnim timovima, pa tako recimo neće moći da igra Nikola Jokić. Za razliku od njih, Evroliga je pomerila neke utakmice kako bi olakšala igračima. Tu su igrači poput Nikole Kalinića, Vladimira Lučića, Vasilija Micića, Marka Gudurića, Ognjena Jaramaza...

Izvor: MN PRESS

12:20

DVA VAŽNA MEČA ZA SRBIJU

Srbija želi da se plasira na Mundobasket, a da bi to učinila moraće da ostvari dve pobede i tako uveća šanse za prolaz. Prvo će 11. novembra gostovati selekciji Velike Britanije, a onda će tri dana kasnije dočekati Tursku. Imperativ pobede postoji...

Izvor: MN PRESS

12:10

NA SPISKU I STEFAN JOVIĆ

Čeka se konačan spisak Pešića, a na prvobitnom, širem spisku našao se i Stefan Jović. Očekuje se da će danas objaviti i skraćenu listu, odnosno košarkaše na koje računa za predstojeće mečeve.

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

12:07

PRVO OBRAĆANJE POSLE EUROBASKETA

Selektor Svetislav Pešić nije pričao sa srpskim medijima posle neuspeha na Eurobasketu. Uradiće to sada, prvi put posle 58 dana.

Izvor: MN PRESS

12:03

DOBRO DOŠLI

Dobro došli u MONDO lajv, budite uz nas i pratite dešavanja sa konferencije.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije