• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zvezdin alarm se oglasio prije 3 mjeseca - upalio u Pireju: Srpski "X faktor", Duškov šah-mat i čovjek za velika djela!

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Prije samo tri mjeseca Crvena zvezda je protiv Olimpijakosa doživjela brodolom. Sada je pobijedila i to u gostima. Kako? Tako što ovo nije ni izbliza isti tim!

 Kako je Crvena zvezda pobijedila Olimpijakos analiza Izvor: MN PRESS

Crvena zvezda je u Top 8!

Uspio je tim Duška Ivanovića ponovo da skoči "iznad crte" poslije sjajne pobjede nad Olimpijakosom u Pireju, na jednom od najtežih gostovanja u Evroligi. Kroz istoriju nije dobro Zvezda prolazila u "Dvorani mira i prijateljstva", a koliko je odatle teško odnijeti pobjedu govori i ovosezonski bilans.

Zvezda je tek treći tim koji je pobijedio u Pireju, a u posljednjih nekoliko kola Jorgos Barcokas i njegova ekipa su mljeli svoje rivale u ovoj hali. Pobijedii su Fenerbahče 27 razlike, ASVEL 46 razlike, Albu 10 razlike i Partizan sa 29 poena viška!

Sada su crveno-bijeli iz Beograda poslije fantastičnog drugog poluvremena u kome su dobili obje četvrtine uspjeli da dođu do bitnog "skalpa", ali šta smo tačno vidjeli na parketu Pireja?

CRVENI ALARM KOJI JE UPALIO!

"Imali smo utakmicu sa Olimpijakosom na pripremama kao crveni signal, a to vam pričam da vidite da nismo amateri u ovom poslu", rekao je Nebojša Čović na predstavljanju Duška Ivanovića kao novog trenera Crvene zvezde 14. novembra.

Ta utakmica jeste bila neprijatan šamar za tim, pošto su na turniru na Kipru crveno-bijeli iz Beograda izgubili od crveno-bijelih iz Pireja 94:55! U posljednjoj četvrtini su dali tek 6 poena, samo je Luka Mitrović ubacio dvocifren broj poena, a redom su Papanikolau, Bolomboj, Peters, Larencakis i Vezenkov imali sjajan meč za protivnika.

Tačno tri mjeseca nakon tog meča Crvena zvezda je uspjela da pobijedi u "Dvorani mira i prijateljstva" u meču u kome je cijelo prvo poluvrijeme bila u zaostatku i u meču u kome se njeni lideri Nemanja Nedović i Luka Vildoza nisu proslavili u prvih 20 minuta.

To je samo još jedan dokaz da je ovo potpuno novi tim! Došla su neka pojačanja, došao je novi trener, ali i oni igrači koji su bili tu izgledaju drugačije! Prije svega...

FILIP PETRUŠEV!

Izvor: MN PRESS

Ben Bentil je počeo sezonu kao najkonstatniji igrač Crvene zvezde, a kada je malo pao poslije ogromne potrošnje i možda najboljih mjesec dana u evroligaškoj karijeri tu "rupu" iskoristio je Filip Petrušev! Mladi srpski košarkaš je kada je stigao Duško Ivanović rekao da će igrati šta god da je potrebno timu i to je uradio u Pireju. 

Bio je četvorka, usljed povreda Martina i Kuzmića bio je i petica, a na kraju je za 21 minut na terenu imao 14 poena, 3 skoka, ali što je najbitnije 4 blokade! Odigrao je fantastičan defanzivni meč, sjajno iskoristio svoju visinu i ogroman raspon ruku i djeluje da je upravo on bio "X faktor".

U nedostatku dvojice najboljih skakača i najsnažnijih centara Kuzmića i Martina vidjelo se da u prvom poluvremenu Tarik Blek i Džoel Bolomboj dominiraju pod reketom Zvezde. Upravo je Petrušev bio neko ko je svojim blokadama spriječio poene iz druge šanse, a uz to je uspio da sa svojih 211 zagrađuje rivale i od ovih 14 poena mnogo više vredi ono što se ne vidi u statistici, a to je da je svojim pozicioniranjem i borbom ispod koša uspio da omogući saigračima da pokupe loptu u sopstvenom reketu.

ŠAH-MAT DUŠKA IVANOVIĆA!

Izvor: MN PRESS, Yorgos Matthaios/Eurokinissi

Bio je ozbiljno oslabljen tim Duška Ivanovića u Grčkoj. Ne samo da Fakundo Kampaco nije mogao da zaigra, već su van stroja zbog povrede bili Nikola Ivanović, Hasan Martin i Ognjen Kuzmić. Ako vidimo da Dalibor Ilić, Džon Holand i Miroslav Raduljica nisu ulazili na teren, a da je Ben Bentil na terenu bio šest minuta jasno je da je praktično sa osam igrača Ivanović dobio ovaj meč.

Ono što ga je najviše mučilo je skok protiv ekipe koja redom ima snažne centre, visoke četvorke i trojke poput Papanikolaua koje uvijek idu da uhvate loptu, ali to je riješio – Stefanom Lazarevićem!

Priličan je šok bio za sve petorka u kojoj smo u jednom trenutku Lazarevića vidjeli na "četvorci", a Bentila na centru, a sjajni defanzivac crveno-bijelih je veliki dio vremena proveo igrajući odbranu na Saši Vezenkovu. Na kraju je Zvezda uspjela da ga spusti na 13 poena, a koliko ga je Lazarević dobro pratio pokazuje i to što je na cijelom meču pogodio samo jednu trojku, a šutnuo samo četiri.

Zapravo protiv uglavnom "niskih" petorki Zvezde samo je Tarik Blek od centara Olimpijakosa imao zapaženiji učinak, a i on je morao da ga zaradi sa penala pošto je od svojih 14 poena čak 8 dao sa linije slobodnih bacanja.

OPET ISTA PRIČA – POBJEDNIČKA!

Izvor: MN PRESS

Možda i najbitniji detalj sa ove utakmice je što je Crvena zvezda ponovo igrala neizvjesnu završnicu i ponovo je dobila! Navikli smo se prethodnih sezona da gledamo nešto potpuno drugačije, da gledamo Zvezdu koja vodi ili igra egal i na kraju potpuno napadački stane. 

Razlog za to ima ime i prezime – Luka Vildoza. Na meču sa Žalgirisom u "Pioniru" koji je Zvezda dobila 77:73 Vildoza je ubacio 9 od posljednjih 10 poena svog tima, sada je ubacio 9 od poslednjih 11, u "termin" u se "ubacio" samo Ognjen Dobrić sa jednom pogođenom dvojkom!

Čeka se sada i Fakundo Kampaco, vidjeli smo u mečevima sa Asvelom i Partizanom kako utakmice rješava Nemanja Nedović, a sa toliko igrača sposobnih da pogode kada se lomi ovaj tim zaista može da se nada velikim stvarima. Kako je sam Vildoza poslije meča rekao: "Sada sa Fakundom možemo do plejofa!"

Mogu li? Vidjećemo, jer ipak, treba se podsjetiti i riječi Duška Ivanovića poslije pobjede nad Partizanom u Evroligi: "Ja ću vam reći, nemojte misliti da smo mi nešto najbolji. Duga je liga, polako, ali naš mentalitet je sada da idemo na svaku utakmicu da pobijedimo. Mi ćemo se boriti za Top 8, a da li je realno ili nije, vidjećemo."

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC