• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dražen je na ovom meču ubacio 112 poena! Ne postoji snimak, ali je sada isplivao izvještaj za istoriju!

 Goran Arbutina
Autor Goran Arbutina

Pojavio se izvještaj sa utakmice Cibone na kojoj je Dražen Petrović postigao 112 poena.

 Dražen Petrović dao 112 poena na utakmici Izvor: Printscreen/YouTube/CroPETROforeverNBA

Dražen Petrović je po mnogima najbolji košarkaš u istoriji na Balkanu. Njegova karijera tragično je prekinuta prerano kada je poginuo u saobraćajnoj nesreći sa nepunih 29 godina. O njegovim partijama i bravurama priča se i dan-danas, posebno o jednoj utakmici na kojoj je postigao čak 112 poena.

Bilo je to u prvom kolu šampionata Jugoslavije u sezoni 1985/86 kada je sa Cibonom pregazio Smelt Olimpiju (158:77). Hrvatski novinar Željan Branica objavio je jednu istorijsku fotku sa te utakmice. U pitanju je izvještaj sa tog meča, definitivno detalj za pamćenje. Nažalost, snimak te utakmice ne postoji, zbog čega ostaje veliki žal.

Košarkaški Mocart dao je 112 poena (22-22 sa penala), pogodio je 10 trojki. Već na poluvremenu je imao 67 poena i bilo je jasno da će da prestigne još jednu legendu. Radivoj Korać je do tog meča bio rekorder kada je dao 74 poena na jednom meču. Dražen ga je na kraju prestigao i ušao u istoriju. Meč su sudili Stevanov (Novi Sad) i Ninkov (Beograd), na tribinama u Zagrebu bilo je oko 2.000 ljudi, a pored Dražena dvocifreni su bili još Vladimir Anzulović i Ivo Nakić.

U Cibonu je stigao iz Šibenke i poslije tog istorijskog meča proveo je još jednu sezonu u Zagrebu i otišao je u Real Madrid, pa odatle u NBA ligu. Potpisao je za Portland, tamo nije dobio pravu šansu, pa je prešao u Nju Džersi. Tamo brzo dokazao svima da mu je mjesto među najboljima. Nažalost, u junu 1993. godine izgubio je život u saobraćajnoj nesreći...

Njegova majka Biserka nikada nije oprostila Klari Salanci, Draženovoj tadašnjoj djevojci koja je bila za volanom tog automobila u Nemačkoj. U autu je sa njima bila i turska košarkašica Hilal Edeba. "Ona je monstrum. Nije čak ni sa Hilal u kontaktu. Nju nije posjećivala ni dok je bila bolesna, iako su dugogodišnje prijateljice i igrale su košarku zajedno od malih nogu. Hilal je studirala u Americi i kada se vratila, Klara ju je pozvala da idu zajedno po Dražena na aerodrom u Frankfurt", ispričala je u jednom intervjuu Biserka Petrović" 

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC