• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Borac Nektar protiv "Plavih" u jeku NATO bombardovanja! Banjaluka i Brod dočekali braću Vidačić, Vujanića, Bolića...

Autor Dragan Šutvić

Banjalučki košarkaši su u maju 1999. godine dva puta ukrstili koplja sa selekcijom "Plavi", B timom košarkaške reprezentacije Jugoslavije.

 Borac Nektar Plavi dvije utakmice tokom NATO bombardovanja  Izvor: MONDO - Godišnjak KK Borac Nektar, Limun Papić

U nedjelju se navršilo tačno 25 godina od početka bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije.

Zločinačka agresija NATO snaga trajala je do 10. juna, a tokom 78 dana bjesomučnog ataka na jednu suverenu državu porušene su brojni objekti, te je život izgubilo više stotina civila.

Podršku državljanima Srbije u tom periodu pružili su fudbaleri grčkog velikana AEK-a, koji su nedugo nakon starta agresije odmjerili snage sa Partizanom u Humskoj. Košarkaši Borac Nektara su početkom maja 1999. godine prkosili NATO alijansi na Brankovom mostu, a istog mjeseca tadašnji "pivari" su u tom mjesecu, dva puta u dva dana, odmjerili snage sa B reprezentacijom Jugoslavije, poznatijom pod imenom "Plavi"!

Prvi meč igran je u dvorani Borik, 15. maja 1999. godine, dok je dan kasnije braću Vidačić, Zlatka Bolića, Vladimira Ticu, Miloša Vujanića, Olivera Popovića... ugostio i Brod.

Velike zasluge za dolazak "Plavih" imao je Bratislav Đorđević, otac legendarnog srpskog košarkaša i trenera Aleksandra Đorđevića.

Bratislav "Bata" Đorđević bio je trener košarkaša Crvene zvezde koji su 1972. godine postali prvaci Jugoslavije, a u toj legendarnoj generaciji crveno-bijelih igrali su Zoran "Moka" Slavnić, Ljubodrag "Duci" Simonović i Dragan Kapičić.

Možda će vas zanimati

Iako je rezultat bio u drugom planu, za istoriju je ostalo zapisano da je prvi okršaj Borac Nektara i "Plavih" u Boriku završen trijumfom Banjalučana razlikom od osam poena (99:91), dok se jugoslovenski B tim revanširao dan kasnije u Brodu (73:80).

Dva mjeseca kasnije, 8. jula 1999. godine, u Banjaluku je stigla i legendarna Grupa 7, a Đorđević je imao ogromnog uticaja u dovođenju Željka Rebrače, Predraga Danilovića, Vlade Divca, Sađe Đorđevića, Žarka Paspalja... u Banjaluku.

Dolazak "Grupe 7", dogovoren je 4. maja 1999. godine, kada je Borac Nektar trebalo u dvorani Pionir da ukrsti koplja sa Crvenom zvezdom. Do tog meča na kraju nije došlo jer je beogradska hala ostala bez električne energije...

"Ja sam tog dana sjedio u bašti dvorane sa svim tadašnjim rukovodiocima Crvene zvezde. Između ostalog, tu je bio i Bratislav-Bata Đorđević, otac Saše Đorđevića i nekadašnji trener crveno-bijelih. Tada smo postigli dogovor – ova utakmica ne može da se odigra, ali napravićemo nešto u Banjaluci, i tad mi je predloženo, a ja sam to, naravno, odmah prihvatio, da u Banjaluku dođe 'Grupa 7'. Bata je obavio razgovor sa Sašom i svi su željeli da dođu u naš grad, a ta utakmica je, znamo, organizovana u ljeto te godine, 8. jula", govorio je u jednom od intervjua za MONDO Vukašin Božić, tadašnji direktor Borac Nektara, koji je sve do 1998. godine bio u košarkaškom sistemu takmičenja u Saveznoj Republici Jugoslavije.

Banjaluka, 15. maj 1999.

BORAC NEKTAR – PLAVI 99:91 (33:32, 20:17, 17:19, 29:23)

BORAC NEKTAR: Čubrilo, Ševo 14, Vujasinović 10, Kukić 19, Šućur 14, Blanuša 5, Babić 3, Zirojević 5, Kojadinović 10, Vuleta 11, Blagojević 7, Šćekić 1.

PLAVI: Milutinović 6, Vujanić 8, Kecman 2, Luković 6, Tica 2, Bolić 25, V. Vidačić 5, D. Vidačić 9, Sinđelić 8, Velimirović 11, Popović 9.

Brod, 16. maj 1999.

BORAC NEKTAR – PLAVI 73:80 (41:32)

BORAC NEKTAR: Čubrilo 2, Ševo 4, Vujasinović 4, Kukić 9, Šućur 4, Blanuša 2, Babić 5, Garačić 2 (gost iz KK Brod), Zirojević 11, Kojadinović 3, Vuleta 19, Blagojević 8, Pjanić (gost iz KK Brod).

PLAVI: Milutinović, Vujanić 7, Kecman 8, Luković 2, Tica, Bolić 8, V. Vidačić 8, Sinđelić 5, Velimirović 9, D. Vidačić 8, Popović 22.

Pratite sve sportske vijesti na jednom mjestu, budite dio Mondo sportske zajednice na Viberu!

(mondo.ba)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC