• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zaradio milione u NBA, pa postao beskućnik! Prosi na ulici za hranu, tuku ga i ne sjeća se da je igrao košarku

Autor Milutin Vujičić

Tužna životna priča Delontea Vesta, nekadašnjeg NBA igrača koji je završio na ulici nakon karijere.

 Delonte Vest prosi na ulici Izvor: Jim McIsaac / Getty images / Profimedia

U sportu se "okreće" nikad veći novac, ali to ništa ne znači ako sa njime ne znate šta ćete. Tako je prethodnih godina bankrotirao veliki broj igrača američkog fudbala i košarkaša, pa da bi izbjegli sudbinu Antoana Vokera, Šona Kempa ili Andrea Rajzona, već i prije odlaska u profesionalne vode angažuju stručnjake koji će se starati da na vrijeme stavljaju novac sa strane, odnosno ulažu u stvari koje će im doneti profit i tako po završetku karijere neće biti bez dinara.

Nažalost, veliki je broj onih na čijim pričama mladi sportisti mogu da nauče mnogo, a možda je najtužnija priča nekadašnjeg NBA košarkaša Delontea Vesta. Za razliku od nekih svojih kolega, Vest ne samo da je bankrotirao, nego je postao beskućnik koji je uz to zavisnik od narkotika kome je neophodna pomoć.

Delonte Vest ima 40 godina i tokom igračkih dana ostavio je značajan trag u NBA ligi. Draftovao ga je Boston 2004. godine, i to kao visokog 24. pika, a osim u dresu Seltiksa igrao je još za Sijetl, Klivlend i Dalas, prije nego što će 2012. godine okončati svoju NBA karijeru. Igrao je za razvojni tim Maveriksa (Teksas), ali i dva kluba u Kini gdje je zaradio lijep novac. Najbolje dane u karijeri proveo je u dresu Klivlenda, gde je od 2008. do 2010. uglavnom bio organizator igre Lebronovog tima, imao je dvocifren broj poena u prosjeku, ali odlaskom "Kralja" završila se i njegova karijera u Ohaju.

Izvor: Mike Ehrmann / Getty images / Profimedia

"Seljakanja" u narednim godinama, uz probleme sa mentalnim zdravljem, uzela su maha kod Vesta. Odrastao je u siromaštvu u lošem kraju, bio je zlostavljan, samopovrijeđivao se i često bio u dječjim ustanovama. Dijagnostikovan mu je bipolarni poremećaj, dok se povremeno javljala i depresija zbog toga što mu je bilo teško da se nosi sa pritiskom koji nosi sport.


Na sve to, nadovezali su se problemi i van terena. Vesta je često zaustavljala policija u saobraćaju, pronašli su i da posjeduje nekoliko pištolja, dok ni supruga nije mogla više da ga trpi, posebno nakon završetka igračke karijere. Iz drugog braka sa Karesom Mejden dobio je dvoje djece, ali se par razveo za vrijeme pandemije korona virusa 2020. godine. Tada su mediji i saznali da je njegova finansijska (ali i svaka druga situacija) alarmantna.

Tokom septembra 2020. godine, jedan navijač fotografisao je Vesta kako na ulicama Dalasa prosi. Nije imao novca za hranu i morao je da izađe na ulicu, gdje je često nažalost dobijao i batine. Počeo je da živi na ulici jer je sve izgubio, tako da je od bivšeg NBA košarkaša došao do statusa beskućnika.


Kada su informacije o njegovom stanju postale viralne, javio mu se tadašnji vlasnik Dalasa Mark Kjuban. Milijarder je odlučio da mu pomogne, platio mu je liječenje i dao mu novac kako bi opet stao na noge. Povezao ga je sa majkom i ubijedili su ga da se liječi, tako da je u međuvremenu dobio i posao na klinici "Rebound" i činilo se da sve ide dobrim tokom. Nažalost, to nije dugo potrajalo pošto se kao i mnogi zavisnici uskoro vratio na ulicu.

Tokom NBA karijere, Delonte Vest je zaradio oko 16,5 miliona dolara, što je oko 23,5 miliona dolara sa usklađenom današnjom inflacijom. Dobre ugovore imao je i u Kini.

Jedan od navijača snimio je Vesta kako prosi pored puta u Virdžiniji. Držao je karton u rukama i molio vozače automobila da mu finansijski pomognu, dok je sanjao da će ga neko od NBA timova pozvati da se opet bavi košarkom, sada kao trener. To se nije desilo i pitanje je da li će ikada.

"Znate da sam imao problema sa mentalnim zdravljem, ali sada imam problema i sa ranom fazom multiple skleroze. Samo mi se gube misli. Ponekad zaboravim da sam uopšte igrao košarku", ispričao je prije dvije godine Delonte Vest.

Prema posljednjim informacijama, Delonte Vest je i dalje na ulici i bori se sa zavisnošću.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC