• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dončić ima priliku ispisati istoriju i pridružiti se klubu odabranih

Autor Haris Krhalić

Plejmejker Dalas Maveriksa mogao bi da uđe u istoriju ako osvoji titulu.

 luka dončić Izvor: 900/Cordon Press / imago sportfotodienst / Profimedia

Od početka ovog vijeka, NBA je doživjela rast kada je u pitanju broj postignutih poena i postala "dom" nekim od najvećih ofanzivnih talenata. Igrači poput Alena Ajversona, Trejsija Mekgrejdija, Kevina Duranta, Rasela Vestbruka, Džejmsa Hardena i Džoela Embida su svi završili regularnu sezonu kao najbolji šampioni, ali nijedan od njih nije osvojio šampionat u istoj godini.

Koji NBA rekord juri Dončić?

Sada je Luka Dončić na pragu da razbije „kletvu lidera“ po broju postignutih poena. Plejmejker Dalas Maveriksa će se suočiti sa Boston Seltiksima u finalu NBA lige nakon što je prosječno postizao 33,86 poena po utakmici u regularnoj sezoni, što je bilo dovoljno da predvodi ligu po broju postignutih poena.

Posljednji igrač koji je predvodio NBA ligu po broju postignutih poena u regularnoj sezoni i podigao trofej bio je Šakil O’Nil 2000. godine. Centar je završio sezonu 1999-00 sa prosjekom od 29,7 poena, što mu je donijelo MVP nagradu lige. Njegova izvanredna forma se nastavila u plej-ofu, gdje je osvojio svoju prvu titulu sa Lejkersima, bilježeći u prosjeku 30,7 poena i 15,4 skoka.

Ovo dostignuće je bilo karakteristično za Majkla Džordana tokom 1990-ih, jer je predvodio ligu u postignutim poenima tokom svake od šest šampionskih sezona sa Čikago Bulsima. Njegovi prosjeci poena su bili 31,4 u 1991., 30 u 1992., 32,5 u 1993., 30,3 u 1996., 29,6 u 1997. i 28,7 u 1998. godini.

Karim Abdul-Džabar je još jedan igrač koji je predvodio ligu u postignutim poenima i završio sezonu kao šampion. Iako to može djelovati iznenađujuće, Džabar je ovo postigao 1971. godine sa Milvoki Baksima, a ne sa Los Anđeles Lejkersima. Džordž Majkan takođe pripada ovoj elitnoj grupi, jer je to uradio 1949. i 1950. godine sa Mineapolis Lejkersima.

Ko je bio prvi kojem je to pošlo za rukom?

Prvi igrač koji je bio i lider u postignutim poenima i NBA šampion u istoj godini bio je Džo Fuks, krilo Filadelfije Voriorsa u sezoni 1946-47, inauguracionoj sezoni lige tada poznate kao Košarkaška asocijacija Amerike (BAA). Ovaj član Kuće slavnih bio je jedini igrač Voriorisa koji je prosječno bilježio dvocifrene brojke tokom regularne sezone sa 23,2 poena po utakmici i održavao visok nivo igre u plej-ofu.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC