• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Južni Sudan dobija veliko pojačanje pred Olimpijske igre?

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

On bi donio bi dodatni kvalitet reprezentaciji Južnog Sudana, ukoliko mu FIBA to dozvoli.

 juzni sudan dovodi nba pojacanje za olimpijske igre Izvor: Sarah Stier / Getty images / Profimedia

Košarkaška reprezentacija Južnog Sudana predstavila se širokoj javnost na Mundobasketu u jesen 2023. godine, a ovog ljeta će igrati i na Olimpijskim igrama u Parizu. Pred turnir u glavnom gradu Francuske impresionirali su utakmicom protiv SAD, kada su ih sekunde dijelile od pobjede protiv prvog favorita, a moguće je da će u narednom periodu biti još jači!

Nekadašnji NBA košarkaš Ton Mejker čeka dozvoli FIBA o promjeni nacionalnog tima i nada se da bi u ponedjeljak mogao da čuje najljepše moguće vijesti. Ukoliko mu Svjetska košarkaška federacija omogući, Mejker će postati reprezentativac Južnog Sudana nakon što je prije nekoliko godina debitovao za Australiju u kojoj je proveo izbjegličke dane zbog građanskog rata!

"U iščekivanju konačne odluke FIBA u ponedjeljak prekrštenih prstiju apleujem da dobijem dozvolu da igram za Južni Sudan. To bi bilo ostvarenje sna", napisao je Ton na svom profilu na društvenoj mreži "X". Pogledajte njegovu objavu:

Ton Mejker je rođen na teritoriji današnjeg Južnog Sudana gdje mu roditelji i dalje žive, a kada je imao pet godina sa članovima familije preselio se u Ugandu zbog građanskog rata koji je trajao. Australija ih je prihvatila kao izbjeglice, pa je Mejker detinjstvo proveo na drugom kraju svijeta, sve dok se nije preselio u SAD, a kasnije i u Kanadu.

Iako je u djetinjstvu igrao fudbal zbog visine je vrlo brzo postalo jasno da će košarka biti pravi izbor za njega, pa je naprafvio zaokret u karijeri. Impresivne fizičke predispozicije i talenat koji je pokazivao na koledžu ubijedili su Milvoki Bakse da ga na draftu 2016. godine izaberu kao 10. pika.

Pored tima iz Viskonsina u najjačoj ligi na svijetu nastupao je još i za Detroit i Klivlend, a ukupno je odigrao čak 263 meča u ligaškom i 16 u plej-of dijelu sezone, u rasponu od pet godina. Uslijedili su Hapoel iz Jerusalima, pa Long ajlend Netsi u Razvojonoj ligi, kineski Fudžijan i na kraju Al Rijad iz Bejruta.

(MONDO)

BONUS VIDEO:

Pogledajte

00:20
Nikola Jokić reakcija na meču sa Amerikancima
Izvor: RTS1
Izvor: RTS1

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC