• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OKK SPARS: Od škole košarke do ABA lige?

Autori mondo.ba Autori mondo.rs

Predsjednik sarajevskog kluba Nihad Selimović za MONDO priča o mogućnosti da dosadašnji "rudnik talenata" debituje u regionalnom takmičenju.

ABA liga naredne sezone bi pored Levskog iz Sofije mogla da predstavi još jedan novi klub.

Radi se o OKK Spars iz Sarajeva, mladom i ambicioznom klubu, koji je ove sezone kao debitant osvojio "Ligu 12" Bosne i Hercegovine, a zatim u borbi za titulu, kada su se uključili ABA ligaši Igokea i Široki, izgubio od Hercegovaca u polufinalu plej-ofa sa 2:1.

SAMO LIČIMO NA FMP

U programe Sparsa uključeno je oko 1.000 djece, sa kojima radi preko 25 trenera. Jedini je klub u BiH koji ima svoj internat, trenutno daje 17 igrača mlađim selekcijama, uglavnom BiH, ali i Hrvatske i Slovenije, a dvije godine zaredom odnosi državne titule u juniorskoj, kadetskoj i pionirskoj konkurenciji. Podsjeća na projekat FMP Železnika, ali...

"Ima sličnosti, samo što je FMP okupljao 40-50 top talenata, dok mi imamo mnogo širu bazu i gledamo da iz masovnosti izvučemo što veći kvalitet".

BiH bi prema nacionalnom koeficijentu trebalo da ima samo jednog predstavnika u regionalnom takmičenju 2014/15, prvaka Igokeu, ali se zbog finansijskih problema slovenačkog Heliosa otvorila mogućnost da u ligu uđe Spars.

Domžalci su stekli pravo nastupa kao trećeplasirani u prvenstvu Slovenije, međutim, veliko je pitanje da li će uspjeti da pronađu 150.000 evra za "vajld kard".

"Ako Helios zaista ne bude imao novca, čelnici ABA lige su prema propozicijama dužni da ponude mjesto Bosni i Hercegovini. Široki ne može da igra jer je ove sezone bio posljednji, tako da smo na redu mi. Ako dobijemo poziv, mi ćemo ga prihvatiti", poručio je na početku intervjua za MONDO Nihad Selimović, osnivač i predsjednik Sparsa.

Ovaj 37-godišnjak po struci je profesor sporta i doktor sportske medicine. Za relativno kratko vrijeme postavio je sistem rada sa mlađim kategorijama, koji polako počinje da donosi i konkretnije plodove.

"U seniorskom prvenstvu BiH smo igrali praktično sa juniorskim sastavom i zauzeli prvo mjesto. Trojica 'startera' su nam bila 1995. godište, a dvojica 1994. Poslije smo se ravnopravno nosili sa najjačima. Protiv Igokee smo u 40. minutu imali neriješen rezultat, od Širokog smo u plej-ofu izgubili sa 2:1. Naravno, ako uđemo u ABA ligu, angažovaćemo tri-četiri kvalitetna seniora".

OKK Spars osnovan je 2005. godine i Selimović kaže da za prvi tim sada igraju momci koji su prošle decenije košarkaški prohodali upravo u tom klubu, a onda rasli zajedno sa njim.

Prošle godine je Spars učestvovao na završnom turniru Evrolige za juniore ("Nike IJT") u Londonu. Đoko Šalić zatim je prešao u Partizan, ali nije jedini iz tog sastava, kome se smiješi lijepa seniorska karijera.

Adin Vrabac i Nedim Buza trenutno su u SAD na tzv. "workoutima" uoči NBA drafta, dok je Aleksej Nikolić sa U-20 reprezentacijom Slovenije, a po mnogima važi za najtalentovanijeg evropskog plejmejkera u svom godištu.

ZAŠTO IME SPARS?

Kada prvi put čujete za OKK Spars, neizbježne su asocijacije na San Antonio Sparse, ali Nihad Selimović kaže da trofejna NBA franšiza nije poslužila kao inspiracija pri davanju imena.

"Počeli smo kao škola košarke za djecu i naše ime je ustvari skraćenica. 'SP' kao sport, 'A' kao aktivnost, 'R' kao radost i 'S' kao Sarajevo - SPARS".

Kakav će biti njihov dalji igrački put, zavisi najviše od (ne)ulaska Sparsa u ABA ligu.

"Odlazak i ostanak tih momaka zavisi od nivoa takmičenja koji ćemo moći da im ponudimo. Polako su prerasli 'Ligu 12' i bilo bi optimalno da nastave da se razvijaju kroz utakmice regionalnog takmičenja. Smatram da je ABA liga idealna za napredak mladih igrača", kaže Selimović.

On je potvrdio da je uspostavljen kontakt sa vodećim ljudima lige i rekao da razrješenje situacije očekuje za 10 do 15 dana.

"Ako ćemo da igramo kako treba, da ne budemo ekipa za 'nabijanje' koš-razlike, onda moramo na vrijeme da počnemo sa pripremanjem sastava za sljedeću sezonu".

U slučaju da postane ABA ligaš, Spars bi protivnike dočekivao u Skenderiji, dvorani koju je u bivšoj SFR Jugoslaviji proslavila Bosna, prvi klupski šampion Evrope sa ovih prostora, sa asovima poput Varajića, Delibašića, Radovanovića...

"Teško da će se Bosna ikada vratiti na nekadašnje pozicije. Dugovi su milionski, računi blokirani... Moralo bi da se dogodi čudo pa da klub preživi. Bosnine mlađe kategorije su posljednje u Sarajevu, a ne u BiH".

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC