• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šampion BiH u borbi za Evroligu!

Autor mondo.ba

Ako se bude igrala Evroliga pod FIBA-inim patronatom šampion Bosne i Hercegovine bi kroz kvalifikacije mogao do Evrolige.

Međunarodna košarkaška federacija (FIBA) pokušava da formira svoju Evroligu i uopšte pokušava da reorganizuje košarku na svjetskom nivou.

"Avaz" piše da bi, prema FIBA-inom prijedlogu, šansu da učestvuje barem u kvalifikacijama za Evroligu imao i prvak Bosne i Hercegovine, i to već u idućoj sezoni!

Eksperti FIBA-e stavili su na sto devet mogućih varijanti sistema takmičenja. U većini njih planirano je da se, po uzoru na fudbal, pruži šansa prvacima svih država u Evropi da se kroz kvalifikacije domognu elitne Evrolige.

" Nedostatak ideja i inicijative zaustavili su razvoj košarkaškog sporta, čiju su popularnost ugrozili i rukomet i odbojka. Sa mjerama koje se poduzimaju i promjenom sistema takmičenja, vratit će se košarka na pozicije koje joj, objektivno, i pripadaju", rekao je za "Avaz" Mirsad Đonlagić, član upravnih odbora Košarkaškog saveza BiH i, već u drugom mandatu, evropskog ogranka FIBA-e.

Đonlagić je i član Takmičarske komisije FIBA-e.

"Ono što je jasno, FIBA je odlučna u provođenju novog sistema, koji treba da osigura oporavak košarke na svjetskom nivou" naglasio je Đonlagić.

FIBA je predvidjela i formiranje novog takmičenja na području bivše Jugoslavije, umjesto aktuelne Jadranske ABA lige, kojom bi, umjesto privatnih lica, rukovodili državni savezi uz podršku FIBA-e.

"Košarkaški savez BiH dao je podršku naporima FIBA-e na jačanju strukture i snažavanju uloge i pozicije državnih saveza. Podržano je i nastojanje da se u regionalnim takmičenjima uvede red i na pravi način pozicioniraju državni savezi. U tom smislu je podržan cjelokupan pristup u reorganizaciji. Dakle, obiman posao je pred nama", izjavio je Đonlagić.

Evroliga FIBA startovala bi u septembru ove godine, kada bi se igrala kvalifikaciona runda. Regularna sezona počela bi u septembru uz učešće najmanje 16, a najviše 20 klubova. Završnica bi se igrala u maju 2016.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC