• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Treneri u Ligi BiH protiv "zaštićenog godišta"

Autor mondo.ba

Pravilo da svaka ekipa tokom meča u svakom trenutku na terenu mora imati bar jednog igrača mlađeg od 21 godine biće aktuelno i u predstojećoj sezoni košarkaške Lige BiH, iako se mnogi treneri tome protive.

 Treneri u Ligi BiH protiv zaštićenog godišta Izvor: Samir.Cacan/MONDO
Izvor: Samir.Cacan/MONDO

Pravilo "zaštićenog godišta", odnosno da svaka ekipa tokom meča u svakom trenutku na terenu mora imati bar jednog igrača mlađeg od 21 godine, biće aktuelno i u predstojećoj sezoni košarkaške Lige BiH

Iako se mnogi treneri tome protive, u Košarkaškom savezu BiH odlučili su da zadrže ovo pravilo, koje, po mišljenju mnogih, nije dalo nikakve rezultate.

Kormilar Mladosti iz Mrkonjić Grada Goran Sladojević tvrdi da je ovo pravilo "glupo".

"Zaštićeno godište je glupo i postaje strašno ružno. Imali smo primjer Luke Radmilovića u našem klubu, koji je tokom ljeta otišao u Zrinjski zato što su mu Mostarci ponudili malo više para od nas. On je sad na cijeni, ali je pitanje ko će ga željeti iduće godine kada izađe iz zaštićenog godišta. Mnogi igrači to sada obilato koriste ne bi li ušićarili koju marku više u ugovoru", istakao je Sladojević za "Glas Srpske".

Dragoljub Vidačić, koji sjedi na klupi Leotara iz Trebinja, smatra da nije bilo potrebno uvoditi pravilo "zaštićenog godišta".

"Za ove četiri godine nisu me ubijedili da je pravilo ispravno. Ukoliko je neko dobar igrač, on će dobiti priliku i sam će se izboriti za svoj status, tako da mu nije potrebna nikakva protekcija. S druge strane, natjeralo je pojedine klubove da se više okrenu radu sa mlađima, koje su u prvi tim uvodili iz juniorskog pogona. Generalno, pravilo nije moralo da se uvodi, jer su njime ostali zakinuti igrači stariji od 21 godine, koji su trpjeli i svoje mjesto morali ustupati nekom mlađem, koji obično nije bio kvalitetniji i nije donosio prevagu na terenu", mišljenja je Vidačić.

Trener Širokog Damir Vujanović smatra da igrači koji prelaze iz junior u seniorski tim mnogo gube.

"'Zaštićeno godište' nije donijelo dobrih rezultata, jer su klubovi prisiljeni da forsiraju određene igrače koji možda ne zaslužuju da se nađu u timu. Neki klubovi bili su prisiljeni da traže igrače u svom omladinskom pogonu, što im je bio veliki problem, jer nemaju dovoljno veliku bazu. Međutim, najveći je problem za momke koji su u 'izlaznom' godištu, jer je to najteži prelaz i mnogi se tu izgube. Mislim da bi Savez morao pomjeriti starosnu granicu za juniore, jer je njima bitnije da igraju sa vršnjacima, a ne da treniraju sa seniorima i šansu dobijaju na kašičicu. Možda bi bolje rješenje bilo organizovati neko takmičenje u kojem bi juniori mogli nastupati i tu sticali dodatno iskustvo", istakao je trener Širokobriježana.

Nova sezona počinje predstojećeg vikenda, kada će biti odigrani mečevi prvog kola.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC