• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ANKETA: Ko će na klupu "zmajeva"?

Autor mondo.ba

Selektoru košarkaša Bosne i Hercegovine Dušku Ivanoviću po završetku Evropskog prvenstva istekao je ugovor i po svemu sudeći neće ostati na klupi bh. reprezentacije. Tri stručnjaka pominju se kao kandidati za njegovog nasljednika.

Košarkaši Bosne i Hercegovine neslavno su završili nastup na ovogodišnjem Evropskom prvenstvo sa četiri poraza u pet mečeva.

Po završetku kontinentalne smotre, selektoru Dušku Ivanoviću istekao je ugovor i sve je izvjesnije da će u naredni kvalifikacioni ciklus "zmajevi" ući sa novim kormilarom na klupi. Konačnu riječ daće Upravni odbor Košarkaškog saveza BiH, ali već sada je u opticaiju nekoliko novih imena za selektora bh. selekcije.

Kao najozbiljniji kandidati za Ivanovićevog nasljednika spominju se Željko Lukajić, Nenad Marković i Adis Bećiragić, piše današnji "Dnevni avaz". Sva tri stručnjaka imaju i klupski angažman, pa će biti zanimljivo vidjeti kakav će dogovor biti između Saveza i klubova.

DOSADAŠNJI SELEKTORI BIH

Mirza Delibašić (EP 1993)

Faruk Kulenović (kval. EP 1995)

Sabit Hadžić (EP 1997, 1999, 2001)

Draško Prodanović (EP 2003)

Mensur Bajramović (EP 2005)

Nenad Marković (kval. EP 2007)

Mensur Bajramović (kval. EP 2009)

Sabit Hadžić (EP 2011)

Aleksandar Petrović (EP 2013)

Duško Ivanović (EP 2015)

Proslavljeni član "zmajeva" Nenad Marković (47) već je predvodio bh. tim u kvalifikacijama za EP 2007. godine i sigurno je on jedan od glavnih kandidata za klupu. Aktuelni trener turskog Trabzonspora jedan je od najboljih reprezentativaca koje je BiH imala u svojoj istoriji, posjeduje veliki autoritet i solidno trenersko iskustvo, tako da bi bio poprilično dobro rješenje.

Već petnaestak godina u Turskoj radi i Adis Bećiragić (45), nekadašnji Markovićev saigrač u reprezentaciji, koji je jedno vrijeme radio i u stručnom štabu turske reprezentacije kao pomoćnik legendarnog Bogdana Tanjevića. Veliko trenersko iskustvo najvažniji je adut trenera Konjaspora.

Jedini domaći stručnjak na listi kandidata je trener Igokee Željko Lukajić (56). Aleksandrovčani posljednjih godina dominiraju u BiH, bilježe solidne rezultate u regionalnoj ABA ligi i svakako su ti uspjesi dovoljna preporuka za selektorsku klupu.

Anketa

Koga biste željeli na klupi BiH?

  • Željka Lukajića

    13.95% (12)

  • Nenada Markovića

    12.79% (11)

  • Adisa Bećiragića

    63.95% (55)

  • Duška Ivanovića

    9.3% (8)

Koga biste željeli na klupi BiH?

Rezultati

Početkom sljedeće godine kreću kvalifikacije za jubilarni 40. Eurobasket 2017. godine, a domaćin smotre će biti poznat sredinom decembra. U konkurenciji za organizatora EP su Finska, Izrael, Poljska, Rumunija i Turska.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC