• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mnogi su mislili da je nemoguće, ali oni ne!

Autor mondo.rs

Crveno-beli plasmanom u Top 16 sa zadovoljstvom stavili tačku na turbulentan početak sezone. Dok se kraj jeseni bližio, dizali su se i uradili veliki zadatak, uprkos skeptičnim prognozama.

"Kad sam stigao u tim, Top 16 nije bio ni u razmatranju", rekao je Kvinsi Miler posle pobede nad Bajernom, vrativši se na period kada je sinoć "overeni" plasman Zvezde zaista izgledao jako daleko. A, to vremenski nije bilo tako davno.

Amerikanac koji je leto proveo u Bruklin Netsima priključio se ekipi nakon poraza od Reala, a uoči debakla u Moskvi protiv Himkija. U narednom kolu, Zvezda je u Beogradu izgubila i od Fenerbahčea. Iako su ti porazi bili predviđani i najavljivani, način na koji su crveno-beli položili koplja u Madridu i Moskvi, uzrokovan i svim otežavajućim faktorima (problemi sa povredama, neuigranošću, promenama ekipe u hodu), nije slutio na dobro.

Mali je broj onih koji su imali hrabrosti da uoči petog kola i gostovanja Bajernu zamisle sliku koja je u petak viđena u hali Pionir.

Bilo je to crveno-belo usijanje!

I Svetislav Pešić nekoliko je puta ocenio pobedu Zvezde u Minhenu kao prelomnu za ovaj sastav. To je ponovio i nakon jučerašnjeg meča. Uključujući i minhenski okršaj, Radonjićev tim završio je prvu fazu Evrolige sa skorom 4-2 i tokom tog niza samo protiv Fenera u Istanbulu nije imao šansu da pobedi.

Dok se foto-finiš prve faze približavao, Zvezda je palila motore.

- Maik Cirbes, jedan od najdominantnijih centara Evrolige, okončao je prvu fazu kao četvrtoplasirani na MVP listi, sa prosečnim indeksom 19,10 i kao treći strelac takmičenja, sa 16,3 poena po meču.

- Stefan Jović pokazao je i u petak da će povratniku Markusu Vilijamsu biti potrebno mnogo rada da bi došao na njegov nivo. Nišlija je u dve pobede nad Bajernom sakupio čak 32 asistencije i zimu će dočekati kao drugi asistent Evrolige (7,4 po meču) iza Tomasa Ertela.

- Kvinsiju Mileru, jednom od najbolje "pogođenih" Zvezdinih Amerikanaca, nije bilo potrebno mnogo vremena da nagovesti sve što zna i da u ekspresnom roku postane ono što nisu bili ni Skorcanitis, ni Mekel i što ipak nije ni Tompson - pojačanje! Kako Miler igra, pokazuju i brojke, jer je na osam utakmica prosečno postigao 16,1 poen i sabrao najviše blokada u Evroligi, čak 16.

- Miler je i sinoć ubacio 16 poena, Cirbes (17 p, 9 sk) je još jednom uz pomoć Jovića (9 p, 13 as) tražio pukotine u precizno pripremljenoj odbrani Bavaraca, ali Zvezdinu kartu za Top 16 fazu definitivno je "overio" Marko Gudurić.

Biser crveno-belih priredio je publici šou za pamćenje. Pogađao je trojke sa osam metara, trojku uz faul, poentirao posle prodora... Širili su ruke na klupi Bajerna dok je momak rođen u Priboju 1995. demonstrirao kakvog je košgetera Zvezda "povukla" iz FMP-a, posle dve godine kaljenja u domaćoj ligi.

- "To što je Gudurić večeras pružio nama nije iznenađenje, mi naše 'klince' gledamo svakog dana na treninzima i znamo koliko mogu", rekao je posle utakmice Marko Simonović, sa povređenom nogom položenom u kofu s ledom. Zbog plasmana je rizikivao težu povredu i za 19 minuta u igri upisao 9 poena. Navijači su njegovu veliku požrtvovanost nagradili posebnim aplauzom.

- Dejan Radonjić zakazao je ekipi posle utakmice trening već za subotu. Nakon velike pobede spuštao je loptu na zemlju, podsetio na obaveze u ABA ligi, ali je i konstatovao da je ove jeseni imao najteži zadatak od kada je u Zvezdi. Plasmanom u Top 16, uz pesmu punog "Pionira", njegov tim je stavio tačku na turbulentan period, iako će novi izazov imati već u ponedeljak, u Podgorici.

Slavlje zvezdaša potvrda je da je crveno-bela jesen uspešno završena, a Radonjić je u petak napustio dvoranu kao pobednik borbe sa jakim rivalima, povredama, neuigranošću, lošom formom letnjih novajlija, usponima, padovima i kritikama. Na putu ka drugoj rundi, trener Zvezde je tražio strpljenje, kritikovao, bodrio i preuzimao na sebe odgovornost za poraze. Velikim trijumfima je potvrdio da definitivno vodi i ovaj Zvezdin tim u pravom smeru.

Spektakularnom pobedom nad Bajernom, Zvezda je spustila evroligašku zavesu "Pionira" na kalendarsku godinu na izmaku. U prvom kolu Top 16 faze igraće u gostima, a ne postoji dilema oko toga gde će u naredna dva meseca dočekivati rivale iz Grupe E, jer će Kombank arena biti zauzeta zbog evropskih prvenstava u vaterpolu (10-23. januar) i futsalu (2-13 februara).

Da li će Zvezda igrati i te utakmice u ovom sastavu - brzo će biti poznato.

Predsednik kluba Nebojša Čović poručio je prošle nedelje da će u danima posle utakmice protiv Bajerna biti odlučena sudbina Gala Mekela, sa kojim je rastanak izvestan, i Rajana Tompsona, koji jeste dao doprinos pobedi nad Bajernom, ali i imao zanemarljiv učinak od dolaska u klub.

Do poslednih dana decembra i početka Top 16 runde, Zvezdu očekuju tri utakmice - protiv Budućnosti u Podgorici, Zadra u Beogradu i Tajfuna u Celju. A, onda - povratak među najbolje, gde je crveno-belima i mesto.

Pročitajte izjave igrača Zvezde posle utakmice protiv Bajerna:

Branko Lazić:

"Uspeli smo, posle svega što smo prošli od početka sezone, da nadoknadimo sve propušteno i da ostvarimo primarni cilj - plasman u Top 16. Gudurić je odigrao fantastično kad se lomilo, preuzeo je odgovornost i zaista zaslužuje pohvale. O Top 16 fazi ćemo tek pričati, jer imamo do tada još tri utakmice. Čeka nas gostovanje Budućnosti i ne pamtim kad smo poslednji put dobili do prošle sezone, pa se posebno spremamo za taj meč. Što se tiče rivala u drugoj rundi, čuo sam da je uslovno rečeno lakša grupa od druge. Idemo da probamo da doguramo što dalje, ali ABA liga ostaje prioritet".

Kvinsi Miler:

"Pobeda nad Bajernom je jako značajna za sve nas. Silno smo je želeli. Zaista jesmo. Nismo osetili pritisak. Kad sam došao ovde, nismo ni razmatrali Top 16, borili smo se bez pritiska, rešeni da uradimo šta je do nas. Volim košarku, zabavljam se i uživam u njoj".

Maik Cirbes:

"Zaista sam umoran. Ovo je bila sjajna pobeda Borili smo se do kraja. Imali smo pad u trećoj četvrtini i bilo je teško kad smo gubili 11 poena, ali mislim da smo postali sjajan tim, pa čak i kada smo u minusu ne prestajemo da se borimo. Ovo je bio naš prvi cilj i svi smo veoma srećni što smo ga ostvarili. Bilo je ovo jako posebno veče, značiće nam mnogo za samopouzdanje. To je jako važno, pogotovo za tim kao što smo mi. Moramo biti tim i moramo da se držimo zajedno"

"Publika je sve vreme bila uz nas, ali nikad nisam pomislio da cemo prestati da se borimo, pa ni na minus 11. Gudurić je odigrao jako dobro, uvek istupi i preuzme odgovornost kada nam je to potrebno. Veoma je dobar igrač i postaće veliko ime"

Marko Simonović:

"Noga je izdržala i to je najbitnije. Postojao je i strah u glavi, ali sam uspeo da iznesem utakmicu. Medicinska služba je uradila veliki posao da bi me spremila. Zaista smo radili i danju i noću da bih izdržao i uspeo sam. Super je bilo, želim da igram i protiv Budućnosti, pa će potom možda biti i neki dan pauze, da se noga oporavi.

"Verovali smo da možemo da se vratimo, iako su kontrolisali utakmicu. Navijači su bili sjajni, pogodili smo šuteve i napravili veliku pobedu. Gudurić nas je i pokrenuo. I ranije sam govorio o 'klincima' koji su sjajni i mogu da rade. Nije nam to čudo sve to, jer ih gledamo svakog dana i znamo sve šta rade, pa uvek neko iskoči - Tejić, Rebić, Gudurić..."

"Znam sastav grupe u Top 16 fazi, videćemo, Pionir, ćeraćemo se. Veliki uspeh smo ostvarili i nijednu pobedu da ne ostvarimo mislim da nema za čim da žalimo, ali nećemo se sigurno predavati. Ova ekipa nije takva".

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC